На станції «Академік Вернадський» зафіксували новий сніговий рекорд Пінгвіни ходять дахом станції

На станції «Академік Вернадський» зафіксували новий сніговий рекорд Пінгвіни ходять дахом станції

На українській станції «Академік Вернадський» в Антарктиді зафіксували новий сніговий рекорд. Рівень снігу вже сягнув 3 метрів 45 сантиметрів, що майже на пів метра більше, ніж торішній максимум. Про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр.

Зазвичай максимальна річна висота снігового покриву біля станції була не більш, як 2 метри. Зараз же насипало майже 3,5 метри, а деякі замети біля станції сягають 6 метрів, а на острові — 10 метрів.

Такий нерівномірний розподіл снігу відбувається через вітряну погоду.

«Офісну частину «Вернадського» замело з двох боків. Утворився такий собі сніговий перехід: можна й не обходити будівлю, просто перейти по даху. Так уже, до речі, й роблять деякі пінгвіни», — розповіла метеорологиня 27-ї УАЕ Анжеліка Ганчук.

Науковці прогнозують, що рівень снігу ще зростатиме. Адже нинішня зима виявилася аномально теплою: середня температура була лише дещо нижча за -2 °C. А внаслідок теплої зими в атмосфері утримується більше вологи, що призводить до інтенсивніших опадів.

Тож, яким буде остаточний сніговий рекорд 2022 року, стане відомо наприкінці грудня.

Найтепліша зима за понад 70 років


Про це повідомляв Національний антарктичний науковий центр у вересні.

У районі станції «Академік Вернадський» в Антарктиді зафіксували найтеплішу зиму за весь час спостережень. Попередній рекорд фіксували у 1998 році.

Аномальне тепло охоплює більшу частину Західної Антарктики, Антарктичний півострів та акваторію моря Ведделла.

У 2022-му біля станції середня температура повітря за зиму становить -2,13 °С, що на 0,4 °С тепліше, ніж за попереднього рекорду в 1998 році.

Абсолютний мінімум температури повітря сягнув лише -8 °С. За словами полярників, зазвичай найнижчі значення температури за рік бувають у межах -15..-30 °С. Найнижчу середньо зимову температуру фіксували в 1958-му — -17,43 °С. А найнижчу температуру повітря за понад 70 років спостереження зафіксували в серпні того ж 58-го — -43,3 °С.

Через теплу зиму довкола станції не утворилося льодового покриву, час від часу акваторію займав лише плавучий битий лід. Тож, українські полярники могли підтримувати навігацію та проводити морські наукові дослідження майже протягом усієї антарктичної зими. Через високі температури не вдалося вивчати властивості сніжинок хуртовин. Адже сніг ішов переважно вологий та схильний до злипання. А для дослідження потрібний сухий сніг.

Тепла погода сприяла підвищенню вологи в атмосфері, а отже — збільшенню опадів. На кінець зими висота снігового покриву біля станції сягнула 2,5 метра і продовжує наближатися до рекордних 3 метрів, — повідомлялося у вересні. Для полярників мало приємного від такого снігу, адже вологий сніг складніше чистити.

Натомість через відсутність льоду до станції вже навідуються пінгвіни. Поки лише проводять розвідку, але науковці прогнозують, що велике повернення птахів уже близько.

https://hromadske.ua


\"На

Довідково. Академік Вернадський (до 1996 — Фарадей; англ. Faraday Station) — єдина українська антарктична станція. Розташована на мисі Марина острова Галіндез за 7 км від західного узбережжя Антарктичного півострова. Вона працює постійно і є метеорологічною та географічною обсерваторією. Головне призначення станції — проведення наукових досліджень в Антарктиді. Для виконання цієї задачі підпорядковано всю життєдіяльність станції та Національного антарктичного наукового центру.

Заснована в 1947 році як британська станція «Фарадей»; 1954 перенесена на острів Галіндез; у лютому 1996 року була передана Британією Україні та перейменована на честь видатного українського вченого, академіка Володимира Вернадського, першого президента НАН України. Перша українська антарктична експедиція (1996-1997 рр.) під час передачі станції сплатила за неї символічну ціну в один фунт стерлінгів.

Площа цієї станції — 0,256 га.