Ой, чий то герб стоїть? Навколо нового герба Звягельського району виникли суперечності

Ой, чий то герб стоїть? Навколо нового герба Звягельського району виникли суперечності

21 березня в районній раді відбулося друге засідання комісії з питань впровадження символіки Звягельського району (геральдична комісія).




Адмінреформа, перейменування міста спонукали змінити і герб району, адже тепер до Звягеля приєдналися колишні Ємільчинський і Баранівський райони.

Перше засідання було простим — напрацювати концепцію майбутнього герба для трьох районів. Одразу відзначу: комісія досить авторитетна — тут фахові краєзнавці, вчені, музейні працівники, знавці геральдичної науки.

Був відкинутий герб минулої каденції Новоград-Волинського району у вигляді азалії, якого назвали «драпоштаном». Новий герб потрібно було прив’язати до нової назви міста «Звягель» та новоприєднаних Ємільчиного й Баранівки. Тобто, щоб було три в одному.

Порадившись із авторитетними людьми, ємільчинці запропонували включити до герба маленьку бджолу на соті. Адже Житомирська область займає на сьогодні перше місце в Україні щодо збору меду. Сподівався, що і Баранівка щось запропонує про свою ідентичність. Цього я не побачив на другому засіданні.

Що ж відбулося на другому засіданні? Копнули в глибоке минуле — дійшло до Болохівських земель, татаро-монгольського минулого і зупинилися на князі Острозькому. Демонстрація фільмів за цей період мені сподобалася.

Якщо коротко, то зупинилися на наступному. В основу герба взято: щит іспанський, колір щита зелений, обов’язково річка Случ, зірка шести- чи восьмикутна князя Острозького. За це і проголосували. Я утримався. І ось чому. Буде оголошений конкурс на кращий герб Звягельського району. Хто б не хотів узяти участь у такому заході? Але комісія чітко окреслила рамки герба. Повинно бути це і тільки це. Я ж собі подумав: а де ж вільнодумство? А де боротьба ідей, де сучасні бачення геральдичної науки? І пригадався мені прапор і герб Японії і Канади, де бачиться геніальність у простоті.

Японія — це сонце червоне на білому тлі, Канада — це кленовий лист. І весь світ упізнає в цих символах багаті й заможні держави.

Згадався і герб СРСР — земна куля, опоясана зерновим вінком у складі 15 союзних республік, як символ претендування на світове панування.

СРСР розпався, герб зник, кров ллється рікою з прагненням відновити союз.

Герб — це символ незалежності від політичних уподобань. Їхав я до Ємільчиного і згадував, як образливо висловлювалися на комісії про Ємільчинську бджолу, Новоград-Волинську азалію, назвавши її сьогодні драпоштаном. Бог дав землі бджілку, щоб нагодувати і лікувати людей.

Радив би геральдичній комісії зняти обмеження на творчість конкурсантів. А раптом якась дитина намалює щось таке, що здивує весь Звягельський район?

\"Ой,

Микола Жилюк,
лауреат міжнародного конкурсу «Творчість Добра»,
Ємільчине — Велика Цвіля, член комісії


 

Офіційне повідомлення щодо засідання комісії з сайту Звягельської районної ради


«21 березня у малому залі Будинку рад відбулося чергове засідання комісії з питань зміни символіки Звягельського району.

Обрали секретаря комісії — Лілію Бобровську.

У ході зібрання присутніх ознайомлено з основними правилами та вимогами до розробки та прийняття символіки.

Також було представлено та надано декілька варіантів проєктів гербів для розгляду.

Після презентації зразків було активне обговорення, присутні ділилися своїми думками та пропозиціями. Була напрацьована попередня кон-
цепція герба.

Символіка розробляється з метою збереження історичної та культурної спадщини Звягельського району», — поінформувала Звягельська районна рада.

\"Ой,