«З цими людьми необхідно було зустрічатися і чути їх думку» Подробиці земельного скандалу у Звягелі

«З цими людьми необхідно було зустрічатися і чути їх думку» Подробиці земельного скандалу у Звягелі

На сесії міської ради минулого тижня депутати затвердили розміри компенсацій за зруйноване житло постраждалим внаслідок ракетного удару 9 червня. Загальна сума, яку отримають власники зруйнованих будинків (чи їхні родичі у випадку загиблої власниці), становить 6,4 млн грн.




Попри те, що органи місцевого самоврядування виявили неабияку оперативність, реагуючи на трагедію, на їхню адресу спричинився шквал критики з боку містян. Річ у тому, що, відповідно до договору надання одноразової матеріальної допомоги на компенсування матеріальної шкоди за знищений об’єкт нерухомого майна, постраждалі громадяни мусили погодитися безоплатно передати у власність Звягельської міської територіальної громади земельні ділянки, на яких знаходилися знищені будинки.

Десятки містян у соцмережах звинуватили місцеву владу в тому, що вона скористалася скрутним становищем постраждалих, аби відібрати землю. При цьому окремі дописувачі висунули припущення, що невдовзі та земля опиниться «в потрібних руках» і на ній з’являться розкішні маєтки. Оскільки місцина цьому сприяє — поруч річка Смолка, мальовнича природа і т.д.

Активні дописувачі Фейсбуку вважають, що органам місцевого самоврядування слід було б надати матеріальну допомогу постраждалим без будь-яких умов, залишивши у їхній власності земельні ділянки. А далі люди, оговтавшись від трагедії, могли б вирішувати, що їм із землею робити: продати чи знову будуватися. До того ж, прозвучала така думка, що, позбувшись землі, постраждалі втратили можливість у подальшому отримати компенсацію від держави за програмою «єОселя».

Єдиною, хто відповів на публічні звинувачення влади, стала секретар міської ради Оксана Гвозденко. Днями вона на своїй сторінці у Фейсбуці опублікувала допис, в якому пояснила мотиви такого сесійного рішення.

Насамперед Оксана Гвозденко звернула увагу на той факт, що «постраждалі — здебільшого люди поважного віку, які не мають необхідної фізичної сили й ресурсів, щоб прибрати свої земельні ділянки і відновити будинки». При цьому під час обговорень і зустрічей люди наголошували саме на потребі житла вже зараз, вказуючи на те, що вони не володіють такою кількістю часу, який потрібен для отримання коштів через сервіси «Дія» та «єОселя».

«Щодо земельних ділянок, які набрали найбільше обговорень: не забуваймо, що у нашому місті є величезна кількість військових, які не мають ні власного житла, ні землі, на якій це житло можна збудувати. То чи не краще надати ці земельні ділянки молодим людям, які в змозі дати їм раду і тим самим обзавестись житлом?» — зазначила секретар міської ради.

Як пояснили «Звягелю» в органах місцевого самоврядування, розмір компенсації за зруйноване житло визначався, враховуючи низку факторів, зокрема, площу будинку, його стан, площу земельної ділянки, а також середні ціни на житло в громаді. Брали до уваги і той факт, що розчищення ділянки, вивезення будівельного сміття, підготовка землі до будівництва й, власне, саме будівництво — це наразі дороговартісний проєкт. Тому у владі вважають, що обмін, передбачений договором, цілком прийнятний для постраждалих і достатньо рівноцінний.

Володіємо конкретними цифрами:

1) компенсацію в розмірі 1,5 млн грн отримають родичі загиблої 70-річної звягелянки (площа будинку — 100 кв. м, ділянка — 7,5 соток);

2) також 1,5 млн грн компенсації передбачено за будинок площею 90 кв. м, ділянка — 9,5 соток;

3) компенсацію 1 млн грн отримає власник зруйнованого будинку площею 80 кв. м, ділянка — 6,5 соток;

4) компенсацію в розмірі 1,2 млн грн отримає власник зруйнованого будинку площею 80 кв. м, ділянка —

5 соток (зазначається, що будинок був відносно новішим, аніж той, за який передбачено 1 млн грн);

5) також 1,2 млн грн компенсації передбачено за будинок площею 74 кв. м, ділянка — 5,5 соток. Тут йдеться про подружжя, чию історію «Звягель» розповідав у минулому номері.

За останньою інформацією вони вже вибрали собі нове житло, триває процес оформлення матеріальної допомоги та купівлі.

«Хочу наголосити, що для того, аби робити будь-які висновки і висувати свої пропозиції чи заперечення щодо допомоги, яку потрібно надати постраждалим, перш за все, з цими людьми необхідно було зустрічатися і чути їх думку. Так, родичі загиблої відзначали, що вони психологічно не готові відбудовуватися на тому місці. Інші ж наголошували, що потребують даху над головою вже зараз, і передбаченої матеріальної допомоги достатньо для цього», — додала Оксана Гвозденко.

Олег БРЮХАНОВ