Про користь хлібобулочних виробів, виготовлених ПрАТ «Звягельхліб»

Про користь хлібобулочних виробів, виготовлених ПрАТ «Звягельхліб»

«Який хліб найкорисніший?» — це питання не втрачає актуальності вже багато століть. Різноманітний хліб: житній, пшеничний, кукурудзяний — був і залишається основою раціону в багатьох культурах. Незважаючи на це, користь хліба періодично заперечується прихильниками так званого «здорового способу життя». Але дієтологи, як і раніше, наполягають: абсолютна відмова від хлібобулочних виробів може негативно позначитися на здоров’ї людини, спричинити незворотні зміни в роботі внутрішніх органів. Спробуємо розібратися в «хлібному» питанні: який хліб найкорисніший для споживання і збагачення свого щоденного раціону вітамінами, мінералами, мікроелементами?




Серед такого великого асортименту хлібобулочних виробів, що представлений зараз на полицях супермаркетів, першу позицію за своїм мінеральним складом і користю для організму посідає житній хліб, або хліб із суміші житньо-пшеничного борошна.

Вчені стверджують, що житній хліб заслужено отримав назву «українського», бо це — традиційний для нас харчовий продукт, користь якого для здоров’я беззаперечна.

Вживання 550 грамів такого хліба на добу повністю забезпечує потреби дорослої людини в залізі й фосфорі, на 40% — у кальції, містить вітаміни В1, В2, РР. Ненасичені жирні кислоти, що містяться в житі, сприяють розчиненню холестерину, а це — профілактика атеросклерозу. Не менш важливою перевагою житнього хліба над іншими видами хлібобулочних виробів є значний вміст клітковини (харчових волокон). Піклуючись про здоров’я кишківника, клітковина регулює його роботу, працює, як губка, очищає і природнім шляхом виводить слиз та шлаки зі шлунково-кишкового тракту. Окрім цього, клітковина перешкоджає утворенню каменів і застою в жовчному міхурі. Ця корисна властивість досягається завдяки лігніну — особливому компоненту, який пов’язує і видаляє жовчні кислоти з організму. Але й це ще не все! Клітковина повинна бути в раціоні кожної людини, вона знижує «поганий» холестерин, нормалізує рівень цукру в крові і запобігає розвитку раку шлунково-кишкового тракту.

Хліб із житнього борошна грубого помелу відмінно підійде при дієтичному харчуванні, калорійність житнього — 227 ккал, тоді як пшеничного — 240 ккал. Саме через низьку калорійність дієтологи радять споживати його частіше. І останній факт, після якого користь житнього хліба буде беззаперечною для найзатятіших прихильників здорового способу життя. Навіть тим, хто дотримується жорсткої безвуглеводної дієти, два шматочки житнього або цільнозернового хліба щодня допоможуть… схуднути! Таким чином ви стимулюєте травлення, організм насичується необхідною кількістю калію, цинку, вітамінів груп Е і В.

Споживання житнього хліба буде корисним як при ожирінні, так і при недокрів’ї.

Народна мудрість стверджує, що пшеничний хліб — для свята, а житній — для роботи, бо надовго дає сили і відчуття ситості без зайвих калорій.

Крім цього, варто зазначити, що корисним для організму буде споживання хліба, виготовленого за класичною технологією. На жаль, в Україні багато недобросовісних виробників хлібобулочної продукції не тільки обманюють свого споживача, використовуючи затемнювачі м’якушки, але й використовують сухі закваски, що автоматично робить хліб «пустим», тобто, зовсім не корисним для здоров’я.

Проаналізувавши всі вищезазначені факти, спеціалістами лабораторії ПрАТ «Звягельхліб» розроблено широкий асортимент хлібобулочних і здобно-булочних виробів — понад 100 видів. Зокрема, хліб житній поліпшеної рецептури. Це — хліб «Звягельський особливий», який виробляється тільки на основі рідких житніх заквасок, чисту культуру яких купують у Центральній лабораторії об’єднання підприємств хлібопекарної промисловості «УКРХЛІБПРОМ» (засновником якого є ПрАТ «Звягельхліб»). «УКРХЛІБПРОМ» — єдина офіційна організація в Україні, де можна придбати чисті культури заквасок і рідких дріжджів.

Рідкі житні закваски — це напівфабрикат, який потребує підтримки певного мікроклімату (температури й вологості) для життєдіяльності бактерій і дріжджів, з яких і складається закваска. Контролює цей процес на виробництві технік-технолог, який має базову вищу освіту відповідного напрямку і «плекає» закваску, як «немовля», протягом 24 годин на добу і 365 днів на рік — безперервно. Постійно проводиться оновлення рідких житніх заквасок, до складу яких входять: активні штами молочнокислих бактерій (L.brevis-1, L.casei, L.plantarum-30, L.fermenti-34) та дріжджів (S.cerevisiae Л-1). Виготовлений за такою технологією хліб — смачний, справжній, класичний житній хліб.

Еластичність і аромат м’якушки якого відчувається ще яскравіше за рахунок додавання в цей вид хліба олії.

Потрібно обов’язково вживати і пшеничний хліб. Головне — знати, який корисніший і в чому перевага тієї чи іншої випічки.

За роки існування ПрАТ «Звягельхліб» зберіг традиційну технологію виробництва хлібобулочних виробів, незважаючи на те, що в порівнянні з прискореною технологією, процес виготовлення «класичного» хліба є більш трудомістким і фінансово затратним. Головний девіз нашого підприємства: «Жодної копійки прибутку — на здоров’ї споживача». Серед різноманітного асортименту продукції, що виробляється підприємством, кожен споживач може знайти для себе щось корисне і смачненьке. Це — різні види хлібобулочних виробів:

— житньо-пшеничні — хліб «Звягельський особливий», хліб «Апетит», хліб «Ароматний», хліб «Смакота», хліб «Козацький»;

— заварні види хліба — хліб «Бородинський по-звягельськи», хліб «Лускунчик», хліб «Цільнозерновий»;

— пшеничні — хліб «Пшеничний звягельський» 1 сорт, хліб «Обідній по-звягельськи», хліб «З льоном», хліб «Тостовий», хліб «Смачний», хліб «Трипільський з льоном», «Хлібчик висівковий», хліб «Білковий». Хліб із пшеничного цільнозернового борошна, що має знижений вміст солі;

— булочні вироби — батон новоградський, батон «Молочний», батон стрілецький, сайка «Проста», випечені напівфабрикати для піци, плетінка з маком.

Багатим є і асортимент здобно-булочних виробів: булочки «Слойка» з різними начинками, булочки «Здобні» з натуральними фруктовими начинками, булочки із шоколадною глазур’ю — «Мулатка», «Сніжинка», «Їжачок», «Казкова», пироги з різними начинками, бісквіти, пампушки, продукція для хот-догів — булочки «Росинка», для гамбургерів — булочка бутербродна з кунжутом. Широкий асортимент кексів із родзинками, з шоколадними краплями. Але окрасою всього цього асортименту є пряник «Звягельський сувенір», який зображає символіку нашого міста, цікавий не тільки на вигляд, але й на смак!!! Чудовий подарунок для гостей нашого міста.

В Україні хліб — це вічна цінність, «усьому голова», учасник багатьох обрядів, наприклад, одруження, вінчання, тому для урочистого проведення святкових подій підприємство виробляє (на замовлення) — хліб «Урочистий», короваї весільні (різної ваги), «Ріг достатку», пиріг «Зустріч». До релігійних свят та посту: кекси «Великодний» та «До Великодня», булочки пісні: з яблуком, вишнею.

Рухаючись у ногу з сучасними тенденціями у хлібопекарській галузі, спеціалісти ПрАТ «Звягельхліб» постійно розробляють нові види продукції, що будуть не тільки смачними, але й корисними для кожного. Використання лише натуральної сировини для виготовлення нашої продукції за класичними технологіями дає змогу виготовляти якісний хліб.

Будьте уважними до того, що ви споживаєте і дбайте про своє здоров’я!

Смакуйте із задоволенням і користю для свого організму!

Н.О. ГОРЛАТА,
начальник лабораторії ПрАТ «Звягельхліб»