МИКОЛА РУДЕНКО: «МЕДИЦИНА КАТАСТРОФ РЯТУЄ ЛЮДСЬКІ ЖИТТЯ»

Засоби масової інформації все частіше повідомляють про ті чи інші катастрофи, котрі, здається, просто переслідують людство. Власне і не дивно, що досить часто людина потерпає внаслідок свого втручання в природу, порушує її гармонію, а з розвитком цивілізації і техногенного прогресу зростає ризик пересування на автодорогах, на воді та в повітрі. І досить часто під час катастрофи людське життя, як то кажуть, висить на волосині — воно залежить від швидкості надання медичної допомоги та її професійного рівня. Саме з цією метою у світі, і в Україні зокрема, була створена медицина катастроф. Існує така і в Новограді-Волинському. Про неї — наша наступна розмова із заступником головного лікаря міськрайТМО М.С.РУДЕНКОМ:
— Миколо Степановичу, коли і з якою метою була створена медицина катастроф?
— У 1997 році Постановою Кабінету Міністрів була створена Державна служба медицини катастроф — з метою надання безоплатної медичної допомоги потерпілим внаслідок надзвичайних ситуацій. У цьому ж році була створена обласна служба медицини катастроф, а відповідними рішеннями районної і міської влади така служба була організована і в Новограді-Волинському. Основна її мета — надання висококваліфікованої медичної допомоги в надзвичайних ситуаціях.
— Яка ж структура такої служби?
— До її структури входять лікувально-профілактичні заклади нашого міста та району і бригади першої та другої черги. Перша черга — це вісім бригад, які мають надавати невідкладну медичну допомогу з виїздом на місце катастрофи. Вісім бригад другої черги надають допомогу вже безпосередньо у відділеннях міськрайТМО. До складу цих бригад входять кваліфіковані лікарі і медсестри, а очолюють їх — завідуючі відділеннями хірургічного профілю, лікарі вищої категорії, які можуть виконувати всі види хірургічних втручань. До кожної з цих бригад прикріплений санітарний транспорт для виїздів на місце катастрофи.
— Як вирішується питання забезпечення цих бригад медикаментами?
— З цією метою створений недоторканний запас ліків та перев’язочного матеріалу на суму понад 20 тисяч гривень, які знаходяться в аптекарському складі міськрайТМО.
— Якими коштами фінансується ця служба?
— Взагалі-то вона має фінансуватися коштами державного бюджету, але оскільки бюджетне фінансування дуже обмежене, то кошти залучаються з міського та районного бюджетів. Також ліки для служби виділила і ЦМРА №217 (керівник Т.Р.Сахненко). Проблемним залишається і питання транспорту, 90% якого перебуває у вкрай зношеному стані. За кілька останніх років нам вдалося придбати за кошти міського бюджету лише один автомобіль «Газель», а всі інші вже давно використали свій ресурс. А хіба не може так бути, що від справності чи несправності автомобіля залежатиме людське життя? Питання, як то кажуть, риторичне.
Без сумніву, під час катастроф, які ставлять під загрозу людське життя, фактор часу відіграє чи не вирішальну роль. Тож, між всіма ланками медичної допомоги повинен бути надійний і якісний зв’язок: від швидкої і до відділень. Наші ж машини швидкої допомоги обладнані застарілим радіозв’язком, що діє в радіусі 10-15 кілометрів. При цьому служби обслуговують ділянку траси Київ-Чоп протяжністю 80 кілометрів. На цій трасі часто трапляються серйозні дорожньо-транспортні пригоди. Цю проблему нам вдалося вирішити, забезпечивши всі автомобілі мобільними телефонами.
— Миколо Степановичу, чи доводилося за останні кілька років задіювати службу медицини катастроф?
— Дійсно, такі випадки були. Наші бригади виїжджали на місця великих дорожньо-транспортних пригод, де було багато постраждалих. У 2006 році така аварія трапилася в районі села Соколів, на трасі Київ-Чоп: там автобус Київ-Нововолинськ зіткнувся з вантажівкою.
За завданням обласного центру на місце події виїхало три наші бригади першої черги, які привезли у реанімацію 5 важкохворих і ще трьох — у травматологічне відділення. Всіх цих людей нам вдалося врятувати завдяки злагодженій роботі бригад і високому професіоналізму наших медиків.
Також торік, перед Різдвом, сталася ще одна катастрофа на тій же трасі, неподалік від Новограда. Бус, що віз закарпатських заробітчан, зіштовхнувся з автомобілем. Водій автобуса загинув на місці аварії відразу, а шістьох постраждалих пасажирів ми госпіталізували у реанімацію міськрайТМО. Були терміново розгорнуті операційні, і обласним фахівцям, які прибули невдовзі, вже не було чого робити — наші медики успішно справилися з цим завданням. До речі, хочу зауважити, що начальник обласного управління охорони здоров’я, який також приїхав того дня, оглянувши постраждалих, зауважив, що декілька з них не виживуть, бо вони перебували у край важкому стані. Але, на щастя, вижили всі! Без сумніву, що життя цих людей врятувала оперативність та професіоналізм фахівців служби медицини катастроф.
— Дійсно, на трасі Київ-Чоп стається багато аварій. І у зв’язку з цим багато говориться про те, що Новограду потрібен комп’ютерний томограф та новий рентгенапарат…
— Так, діагностика в таких ситуаціях надзвичайно важлива. От лише коштує це обладнання такі суми, які місцевим бюджетам аж ніяк не витримати. Мова йде про 5 і 1 мільйон гривень. Сподіваємося, що високоповажні чиновники в столиці таки нарешті зрозуміють серйозність цієї проблеми і допоможуть з придбанням такої апаратури.
Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА