«Місто дружнє до тварин і безпечне для людей»

«Місто дружнє до тварин і безпечне для людей»

На таку тему у Звягелі відбудеться круглий стіл, під час якого планується грунтовно обговорити та напрацювати шляхи вирішення проблеми безпритульних тварин на території громади, а також порушення правил вигулу собак їхніми господарями. Ініціатор заходу — газета «Звягель», ініціативу підтримало управління житлово-комунального господарства та екології Звягельської міської ради. Круглий стіл відбудеться 16 листопада, у четвер, в «Idea Hub» (Палац культури імені Лесі Українки, другий поверх). Початок — о 16:00. Запрошуємо всіх зацікавлених осіб.

 




Проблема безпритульних тварин на вулицях міст і сіл ефективно не вирішена практично ніде в Україні. Поряд із цим закривати на неї очі — не вихід, оскільки в соцмережах та на інформаційних порталах регулярно з’являються повідомлення про напади собак на людей, підкріплені промовистими фото.

Зміни до законодавства, пролобійовані активними зоозахисними організаціями, які набули чинності декілька років тому, значно посилили відповідальність за неналежне утримування тварин та жорстоке з ними поводження. Водночас людина в громадському місці часом опиняється незахищеною проти собачої агресії. Адже собаку не відженеш і не налякаєш кримінальним кодексом…

За наявною у нас інформацією, більш-менш успішно вирішено проблему безпритульних тварин лише в декількох українських містах. Це — Львів, Харків, частково Житомир. У містах Житомирської області, співмірних за населенням та статусом зі Звягелем — Бердичеві й Коростені, це питання не вирішене.

Напрацювавши дієві шляхи поводження з безпритульними тваринами та розпочавши їхнє впровадження на території громади, Звягель може стати, так би мовити, пілотним містом, до якого потім звертатимуться за порадами й обміном досвідом міста-сусіди.

До участі в круглому столі запрошені не лише працівники органів місцевого самоврядування, планується участь ветеринарних лікарів, представників від поліції та галузі медицини, депутатів міської ради, зоозахисників, представників від громадської організації, що опікується вже діючим притулком, і, звісно ж, усіх зацікавлених жителів громади. Адже проблема — спільна, її створили, умовно кажучи, не в міській раді, до неї причетний кожен, хто викинув свого домашнього улюбленця (чи його потомство) просто на вулицю, вчасно не стерилізував свого собаку, недотримувався правил вигулу тощо.

При цьому, нагадаємо, більшість громади вважає, що саме влада повинна взяти на себе відповідальність за вирішення проблеми. Такий підсумок опитування, нещодавно проведеного газетою «Звягель» у нашій офіційній спільноті у Фейсбуці «Звягель» (тижневик). В опитуванні взяли участь близько 1400 осіб, і 57% респондентів вважають, що міська влада повинна створити притулок для безпритульних тварин і фінансувати його з міського бюджету. Йдеться про значні суми. За інформацією управління житлово-комунального господарства міської ради, на території Звягеля налічується близько 700 собак, яких вважають безпритульними. Притулок на 200 тварин, за оцінками міської ради, обійдеться в щонайменше 17 млн грн. Його утримання потягне ще 2 млн грн на рік.

7% опитаних висловилися за те, щоб притулок для тварин був створений коштом меценатів. Ще 11% вважають, що притулок нічого не вирішить, і собак треба умертвляти, знайшовши для цього законні способи.

Саме тому до круглого столу плануємо залучити широке коло учасників. Громаді доведуть статистику, яку ведуть медичні працівники: скільки звернень після укусів тварин зареєстровано у травмпункті за минулий рік та у 2023 році; представник поліції ознайомить із правовим аспектом проблеми: куди звертатися і як зафіксувати факт нападу собаки на людину; ветеринарні працівники розкажуть про особливості стерилізації тварин та про те, в яких випадках особливо небезпечних тварин можуть ізолювати чи усипити (і чи взагалі це передбачено).

Також важливою стане інформація про діяльність притулку для тварин, що вже функціонує і яким опікується громадська організація із захисту тварин, проте цей притулок не забезпечує в повній мірі вирішення проблеми. Водночас на його підтримку щороку передбачене фінансування з міського бюджету, промислові підприємства допомагають продуктами та матеріалами.

Газета «Звягель» закликає всіх зацікавлених долучитися до круглого столу. Лише коментарями в соцмережах жодну проблему не вирішиш. Газета «Звягель» стане тією комунікативною платформою, де кожен отримає можливість висловитися і, сподіваємося, разом ми напрацюємо дорожню карту вирішення проблеми безпритульних тварин на території нашої громади, а в подальшому — інших проблем місцевого значення.

Публікація підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключною відповідальністю ТОВ «Газета «Звягель» і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.
 

Олег БРЮХАНОВ