Провалля на площі Лесі Українки стане пам’яткою історії місцевого значення

Провалля на площі Лесі Українки стане пам’яткою історії місцевого значення

Сто дев’яносто п’ять тисяч гривень виділили депутати міської ради на облаштування навколо провалля на площі Лесі Українки віконної металопластикової конструкції. Її доповнять куполом та прикрасять декоративним освітленням. Кошти на купол і освітлення — не бюджетні, ці роботи виконують за рахунок благодійників. Таку інформацію «Звягелю» надав начальник управління культури і туризму Звягельської міської ради Олександр Широкопояс.

Після завершення робіт благоустроєне провалля офіційно набуде статусу пам’ятки історії місцевого значення. За скляними стінами, під куполом, на загальний огляд виставлять речі, знайдені в проваллі. Серед них — тогочасний посуд, скриня, інші предмети побуту. У комплексі з частиною підземель під фортецею, які планують облаштувати й відкрити для відвідувачів, ця пам’ятка стане частиною туристичного маршруту.

Провалля на площі Лесі Українки, на проїжджій частині неподалік від «Укрпошти», утворилося внаслідок весняних злив, 7 квітня цього року. Спочатку це був незначний отвір у бруківці. Але, коли комунальники, які прибули на ліквідацію надзвичайної ситуації, у прямому сенсі копнули глибше, їхнім очам відкрилися справжні підземелля. Містяни одразу згадали чисельні легенди про підземні ходи, які, нібито, пронизують центральну частину Звягеля.

Провалля ретельно дослідили науковці з профільних інститутів та місцеві краєзнавці. Знайшли речі побуту та інші артефакти. «Знахідки різночасові, але не виходять за межі ХVIII — 60-х років ХХ ст.», — виснував О. Тарабукін, старший науковий співробітник відділу досліджень Житомирського обласного краєзнавчого музею.

\"Провалля

Тривалий час потому провалля перебувало без уваги і навіть почало являти собою небезпеку для пішоходів, оскільки не мало належно облаштованого загородження. На пресконференції, що відбулася влітку, Микола Боровець зазначив, що цей об’єкт планується законсервувати. Мовляв, знехтувати потенційно привабливим туристичним об’єктом і засипати його — неправильно. Але й витрачати зараз значні кошти на його облаштування недоречно (тоді в соцмережі просочилася інформація, що з міського бюджету можуть виділити 4 млн грн на перетворення провалля в туристичний «магніт», інформацію про таку суму міський голова заперечив).

Водночас органи місцевого самоврядування вирішували, як вчинити із несподівано отриманою культурною спадщиною. «Наше місто має свою унікальну історію і головне зав-
дання — зберегти для нащадків можливість доторкнутися до минулого. Адже історична та культурна спадщина — це ключовий елемент ідентифікації української нації», — йшлося на сайті міської ради за підсумками наради, присвяченої розвитку туризму в Звягельській громаді.

Нагадаємо, що провалля на площі Лесі Українки — далеко не єдине, що в різні роки виникало в центральній частині міста. Однак в усіх попередніх випадках, хоч там і виявляли артефакти та цегляні склепіння, провалля просто засипали.

Олег БРЮХАНОВ