«Завжди можна заробити,  якщо є бажання і терпіння». Працівники фабрики «Леся» спростовують міфи про низькі зарплати

«Завжди можна заробити, якщо є бажання і терпіння». Працівники фабрики «Леся» спростовують міфи про низькі зарплати

Під час війни усі зараз переживаємо непрості часи. Як люди, так і бізнес. Одні підприємства не витримали і припинили діяльність, інші продовжують працювати, сплачувати податки, допомагати ЗСУ. Швейна фабрика «Леся», маючи один із найбільших штатів працівників у нашій громаді, теж не здається. Компанія є одним із найпотужніших платників податків, і хоч 2023-й рік став для неї непростим, тут не перестають вдосконалювати виробничий процес, впроваджувати нові технології  і дбати про корпоративний дух. Більше того, хто хоче працювати — той зможе заробити, а хто не має досвіду роботи — освоїти нову професію за сучасною європейською системою навчання. Головне — мати бажання і терпіння.

Інша справа, що робота швачок — нелегка, потребує наполегливості та вимогливості. Для тих, хто шукає легкого заробітку, як свідчить досвід, ця професія навряд чи підходить. Адже обсяг виробництва, зорієнтованого на експорт, вимагає високої кваліфікації та продуктивності від команди. 
Люди, які працюють у компанії «Леся» багато років, свою роботу люблять і не бажають її змінювати. Середній заробіток на фабриці — 17,5 тисяч гривень, а найбільш кваліфіковані працівники можуть заробити 25-30 тисяч за місяць. Таким чином професійні швачки спростовують міф, що на фабриці «Леся» нормальної зарплатні не заробиш. Ми запитали, наскільки важко це вдається, поговорили про робочий процес і дізналися чимало цікавого.

«Завжди можна заробити,  якщо є бажання і терпіння». Працівники фабрики «Леся» спростовують міфи про низькі зарплати

  1. Кожна робота потребує «своїх» людей

Зінаїда Чайковська працює швачкою на фабриці вже 25 років, а це — половину свого життя. Ось що вона розповіла: 

— З досвідом стало працювати легше, а взагалі це — роки напруженої праці. Що мене приваблює в цій роботі? На виробництві тепло, чисто, зарплату щотижня платять вчасно, за сумлінну роботу є премії, в їдальні — смачні обіди за бюджетними цінами.

— Не секрет, що є люди, які звільняються, вважаючи, що не можна заробити на фабриці.

— Завжди можна заробити, якщо є бажання. Можливо, комусь не підходить певний процес на виробництві, на якому довелося працювати. У такому разі керівники дільниць підбирають процес, в якому праціник зможе показати високу продуктивність праці. 

Не завжди є потреба в працівниках на інших напрямках роботи, тому декому доводиться опановувати новий процес і докладати зусиль для отримання кращого результату. 

Чимало хто на цьому етапі здається і звільняється. Звідси — чутки і невдоволення. Кожна робота потребує не тільки «своїх» людей, а й терпіння і витримки. Успіх — це здатність крокувати від однієї невдачі до іншої, не втрачаючи ентузіазму. Не всі це розуміють.

Своїми думками поділилася швачка Світлана Слепченко. Її стаж на підприємстві — майже 35 років.

— Головне виконувати норму, за що виплачують хороші премії: індивідуальні, премії по дільниці та командні. Коли в команді злагоджена робота — тоді всі у виграші. Однак, коли хтось йде на лікарняний чи з інших причин не виходить на роботу — тоді потрібно виконувати чужий процес, а це негативно впливає на продуктивність, через що заробіток менший, а зусиль докладаєш більше.

Доводилося мені й по 11 годин працювати, коли колеги хворіли. Але понаднормова робота оплачується в подвійному обсязі, тому це — також стимул для тих, хто хоче заробити. Чому не скористатися?

Зінаїда Чайковська:

— Буває, що ускладнює робочий процес перехід на пошиття іншої моделі брюків. Доводиться опановувати нові процеси: пояс інший, кишені, строчки. Звісно, це уповільнює роботу, доводиться вчитися. Але за навчання доплачують гроші і цим мотивують нас. 

— Якими рисами повинна володіти швачка, щоб бути успішною?

Світлана Слепченко: 

— Повинна мати бажання заробити, володіти хорошою моторикою і терпінням, бути старанною. Якщо працювати з телефоном у руках, як молодь часто робить, то, зрозуміло, нічого не здобудеш. 

Учням платять учнівські, а коли вони самостійно стають працювати, то, звісно, одразу на норму не виходять,тому отримують меншу зарплату й нерідко опускають руки. 

— А що б ви хотіли впровадити у виробництво, щоб покращити умови вашої роботи?

Зінаїда Чайковська: 

— Мабуть, уже все, що можна було, запровадили. 

Світлана Слепченко:

— Можливо, потрібні додаткові мотиваційні програми, психологічні консультації. Адже в країні війна, працювати важко і морально, і фізично. Оздоровлення теж важливе, щоб відновлювати здоров’я.

— Чи поїхали би ви працювати за кордон?

Зінаїда Чайковська:

— Ні, не хочеться. Тут рідні, близькі, дім. Нам вдається і вдома заробити нормально.

— Що порадите тим, кому важко працювати на «Лесі»?

Світлана Слепченко:

— Терпіння. З власного досвіду: коли пересідаєш на новий процес, то навіть руки і ноги по-іншому болять (сміється — авт.). Потім звикаєш, минають незручності. А деякі люди хочуть, щоб одразу все було ідеально. 

  1. Аналізуємо здобутки, зауваження 

— Постійно аналізуємо роботу підприємства, зокрема, причини звільнень, — розповіла  начальник відділу кадрів фабрики Тетяна Шабельник. — Розуміємо, що виробничі норми в нас чималі, тому впроваджуємо зміни, покращуємо…

Причини звільнення різні. Хтось незадоволений рівнем зарплати, поки не вийшов на ефективні показники в роботі, хтось швидко здається, не маючи терпіння, хтось виїжджає за кордон. У когось чоловіки пішли в ЗСУ і можуть забезпечити родини, що дозволяє дружинам звільнитися, аби виховувати вдома дітей. 

Усе це керівництво аналізує, враховуючи зауваження і пропозиції.

Наше підприємство розширює виробничі потужності не лише у Звягелі. У серпні 2023 рокувідбулося відкриття філії «Леся» в Житомирі, де наразі працевлаштовано 50 людей. Враховуючи амбітні плани та перспективи розвитку фабрики, запрошуємо енергійних та мотивованих осіб, які мають бажання працювати і заробляти.

  1. Професійні швачки отримують від 12 до 30 тисяч

У залежності від кваліфікації наші швачки отримують від 12 до 30 тисяч гривень у місяць. І це — реально!

Постійно надаємо робочі місця людям. Запрошуємо на роботу чоловіків-ветеранів, адже окремих наших праців-
ників мобілізували до лав ЗСУ. 

Зараз потрібні вантажники, слюсарі-ремонтники, водії категорії «Д», у розкрійній дільниці є вакансії для чоловіків. 

Максимально підтримуємо внутрішньо переселених осіб: працевлаштовуємо, за короткий термін навчаємо новій професії. Компенсуємо для працівників частину вартості найму житла. Наразі готуються під здачу смарт-квартири, де житимуть, у тому числі, і наші працівники, які є ВПО.

«Завжди можна заробити,  якщо є бажання і терпіння». Працівники фабрики «Леся» спростовують міфи про низькі зарплати

  1. Для ідеальних відвідувачів роботи — цінні подарунки

— На фабриці діє чимало мотиваційних програм, — розповіла Тетяна Шабельник. — Швачкам доплачуємо за старанність у навчанні, заохочуємо колектив преміями. Пропонуємо безкоштовне навчання в Рівненському університеті для дітей працівників. 

Нещодавно відзначили співробітників у рамках «Клубу ідеальних відвідувачів». Понад пів сотні людей, які впродовж року були ідеальними відвідувачами роботи (ходили лише в заплановану підприємством відпустку), отримали цінні призи: плазмові телевізори, планшети, ноутбук, міксери, блендери та іншу побутову техніку. 

На новорічні свята ми потурбувалися про діток нашої команди. Дарували різноманітні подарунки, провели конкурс ялинкових прикрас. Частина поробок поїхала в якості презенту до наших партнерів у Німеччину, інші — прикрасили новорічні ялинки на території фабрики. Усі діти отримали призи за участь. 

«Леся» — соціально відповідальне підприємство. Усі наші працівники офіційно працевлаштовані, а це — і відрахування в бюджет, і трудовий стаж, і гарантований соціальний пакет. Надаємо безвідсоткові позики на різні життєві потреби, матеріальну допомогу на весілля, ювілеї, при народженні дітей, а також — на лікування, операції, у скрутні хвилини. Для працівників з району діє доставка до місця роботи за рахунок підприємства. Колег із міста після другої зміни, о 23 годині, автобус теж розвозить по домівках.

Давайте гуртуватися і працювати, і ми все подолаємо. Поодинці можна зробити так мало, разом можна зробити так багато, — підсумувала начальник відділу кадрів Тетяна Шабельник.

Юлія КЛИМЧУК