Жодна критична інфраструктура  не працюватиме без капітальних ремонтів У Звягелі триває оновлення господарства «Водоканалу»

Жодна критична інфраструктура не працюватиме без капітальних ремонтів У Звягелі триває оновлення господарства «Водоканалу»

Без значних капіталовкладень неможливо забезпечити якісні послуги з водопостачання та каналізування, яких роками вимагають від органів місцевого самоврядування звягеляни. Чимала частина господарства КП ЗМР «Звягельводоканал» за десятки років експлуатації вичерпала свій ресурс і не може повноцінно функціонувати лише на ентузіазмі працівників. До слова, із призначенням на посаду керівника «Водоканалу» Олександра Тимофіїва, восени 2021 року, принципово змінився підхід до ліквідації наслідків аварійних ситуацій. Ремонтні бригади працюють за будь-якої погоди і в складних умовах, доки не усунуть поломку. Свіжий приклад: ремонт водогону в мікрорайоні «Морське» на цьому тижні, який проводився в темну пору доби, і через декілька годин водопостачання мікрорайону було відновлено. Про схожі ситуації, що ставалися впродовж лише останнього місяця, КП ЗМР «Звягельводоканал» інформував громаду через свою сторінку у Фейсбуці. Чи не вперше за багато років під дописом були коментарі із вдячністю за оперативно виконану роботу.

Втім, єдиний шлях до зменшення ймовірності виникнення аварійних ситуацій, покращення якості води в мережах і загалом безперебійного надання послуг із водопостачання й водовідведення — це поступове оновлення мереж і агрегатів. У 2023 році в цьому напрямі розпочато близько півтора десятка крупних і середніх проєктів. Деякі з них завершені, на інших — роботи тривають і продовжаться у 2024 році.

Детальніше про це — у нашій розмові з директором КП ЗМР «Звягельводоканал» Олександром ТИМОФІЇВИМ.




\"Жодна
— Олександре Васильовичу, які найбільші проєкти з ремонту водопровідної мережі реалізовувалися у 2023 році?


— Загалом замінено 2886,5 погонних метрів (м/п) мереж на різних вулицях. Із них азбестоцементних трубопроводів замінено 1197 м/п; сталевих трубопроводів — 317,5 м/п; чавунних трубопроводів — 1372 м/п. На деяких об’єктах роботи ще тривають.

Але головне: вдалося замінити старі чавунні, азбестові й сталеві труби, окремі з яких експлуатувалися ще з 1938 року, інші — з 1940-50 років; «наймолодші» — з 1980-х.
Ремонтами було охоплено водогони по вулицях Нестора Літописця (327 м/п), Михайлівській (286 м/п), Івана Франка (200 м/п), Кривоноса (470 м/п), Анни Ярославни (1161 м/п), Волі (349,5 м/п).

Капітальні ремонти в переважній більшості проводилися методом горизонтально-направленого буріння і включали не лише заміну старих водогонів на сучасні поліетиленові труби, а й передбачали заміну водопровідних колодязів, установлення чавунних засувок, пожежних гідрантів, монтаж вузлів обліку різного діаметру та інших необхідних для належної експлуатації компонентів.

\"Жодна

— Капітального ремонту потребує і значна частина каналізаційних мереж. Які роботи проводилися в цьому напрямку?

— Найбільш масштабний проєкт, роботи над яким тривають, — заміна магістрального каналізаційного колектора по вулиці Лесі Українки (детальніше про це йшлося в газеті «Звягель» №41 від 12 жовтня 2023 року). Цей колектор, що був побудований ще у 1980 році, забезпечує каналізування майже половини лівобережної частини Звягеля. Зокрема, обслуговує мікрорайони ринку «Урожай», магазину «Супутник», автовокзалу, вул. Київської, Лесі Українки, Івана Франка, частково вул. Шевченка, район ремзаводу. Але останніми роками на ньому почастішали крупні аварії, відбувалося, так зване, просідання. Тому прокладання нової поліетиленової труби довжиною 1556 метрів — значна інвестиція у підвищення надійності об’єктів критичної інфраструктури міста.

Коротко — про масштаби робіт: 988 м/п труби зовнішнім діаметром 560 міліметрів замінюють методом горизонтально-направленого буріння; ще 568 м/п діаметром 495/577 мм — відкритим способом. Також проводиться заміна 43 водопровідних колодязів діаметром 1500 мм.

Каналізація — це лише перша черга. Проєктом у подальшому передбачено заміну водопровідної мережі на вул. Лесі Українки.

Покращення інфраструктури на каналізаційних мережах також включають нове будівництво по вулиці Михайлівській (368 м/п) та ремонт (у 2024 році) залізобетонної каналізації 1968 року по вулиці Шолом-Алейхема (351 м/п) — частину існуючої труби замінять на поліетиленову, решту ремонтуватимуть методом санації.

Загалом буде оновлено 2275 м/п каналізаційних мереж.

Тривають роботи з будівництва нової каналізаційно-насосної станції (КНС) у мікрорайоні «Морське» — на вул. Гоголя, 4-Г (детальніше про це йшлося в газеті «Звягель» №43 від 26 жовтня 2023 року).

\"Жодна

— Неодноразово йшлося про необхідність реконструкції та оновлення обладнання на очисних спорудах.

— Так, капітальні роботи на цьому важливому об’єкті господарства КП ЗМР «Звягельводоканал» заплановані в межах об’єкту будівництва, що має назву: «Реконструкція блоку ємностей/аеротенк із встановленням повітродувок на очисних спорудах каналізації в с. Чижівка Звягельського ра-
йону Житомирської області».

Реконструкцію передбачається виконувати у дві черги.

Перша черга будівництва: влаштування залізобетонних фундаментів під повітродувки та для навісу; встановлення навісу; монтаж повітродувних агрегатів; прокладання нового повітропроводу від повітродувної станції, що проєктується до блоків ємностей №1 та №2; відокремлення повітропроводу для подачі стисненого повітря на біологічну очистку від гребінки для подачі стисненого повітря в аеробні стабілізатори та ерліфти; встановлення запірно-регулюючої арматури на відокремленому повітропроводі; монтаж системи автоматизації; монтаж системи електропостачання.

Друга черга будівництва: ремонт та відновлення пошкоджених ділянок конструкцій блоку ємностей №1; влаштування гідроізоляції поверхонь залізобетонних конструкцій ємностей; заміна аераційної системи у всіх чотирьох секціях блоку ємностей №1.

— Важливу роль у забезпеченні якісного водопостачання відіграє ефективна робота водозабірних споруд на річці Случ. Органи місцевого самоврядування неодноразово наголошували, що вирішення цієї проблеми — у пріоритеті.

— Реконструкція водозабірних споруд на р. Случ передбачає проведення робіт у три черги. Найперше — це комплекс робіт із переключення насосної станції №1 на резервний водозабір, який знаходиться поруч із діючим та частково незавершений; осушення та очищення основної водозабірної галереї; ремонт основного водозабірного оголовка зі встановленням рибозахисних пристроїв; відновлення водозаборів насосної станції №2 (заміна водозабірних труб, арматури та рибозахисних пристроїв); відновлення водозаборів насосної станції №3 (заміна водозабірних труб, арматури та влаштування рибозахисних пристроїв); заміна існуючої водопровідної мережі між насосною станцією №1 та №3.

Друга черга будівництва передбачає очищення водосховища від сторонніх предметів, рослинності та мулових наносів, а також роботи з укріплення берега Случі в районі водозаборів усіх трьох насосних станцій.

До комплексу робіт третьої черги належить осушення та демонтаж шлюзового прогону водозливної греблі; бетонування шлюзового прогону зі встановленням гідротехнічних затворів для регулювання рівня води у водосховищі.

\"Жодна

— Йшлося, що підприємство працює над налагодженням власного виробництва реагентів?

— Так, із метою автоматизації реагентної обробки води та виробництва власного гіпохлориту натрію, виконується модернізація електролізної установки на фільтрах основного виробництва за адресою: вул. Водопровідна, 50-А.

Також виконуються роботи для забезпечення автоматизації та контролю роботи насосної станції без наявності чергового персоналу; покращення процесу водопідготовки, автоматизації процесів, підвищення рівня виробництва якісної питної води (модернізація комплексу очисних споруд на вул. Житомирській, 85); монтаж станції дозування реагентів із системою управління та автоматизації, що дозволить автоматизувати реагентну обробку води.

Проводиться реконструкція покрівлі насосної станції другого підйому по вул. Житомирська, 85. Площа ремонту — 870 кв. м.

Нове будівництво підвищувальної насосної станції (ПНС) на вул. Романа Шухевича, 1-Г, дозволить покращити водопостачання мікрорайону «Зелені».

Розмовляв Олег БРЮХАНОВ
Фото КП ЗМР «Звягельводоканал»