«Комерції не буде», — кажуть у міській раді. Тут планують створити простір для дітей, молоді та ветеранів

«Комерції не буде», — кажуть у міській раді. Тут планують створити простір для дітей, молоді та ветеранів

На сорок шосту сесію міської ради виноситься проєкт рішення «Про припинення комунального підприємства «Аптека 217» Звягельської міської ради шляхом його ліквідації». Із великою ймовірністю можна стверджувати, що депутати підтримають це рішення і комунальна аптека припинить існування.

Уже давно серед звягелян живе думка, що, мовляв, хтось із бізнесменів накинув оком на комунальну нерухомість на центральній вулиці міста. Що неспроста комунальну аптеку доводили до плачевного фінансового стану, аби зрештою визнати банкрутом, а перспективне приміщення здати в оренду чи продати в приватні власність.

 

Заступниця міського голови Ірина Гудзь, на яку разом із головою постійної депутатської комісії міської ради з питань бюджету територіальної громади, комунальної власності та економічного розвитку А.Ю. Сухих покладено контроль за виконанням цього рішення (в разі його ухвалення), такі чутки заперечує.

«Зараз точаться розмови, що частину приміщення віддадуть під комерцію, але на сьогодні такий розвиток подій не розглядається. Будемо створювати простори для дітей, молоді, ветеранів та їхніх родин, для родин, які опинилися у складних життєвих обставинах. Розраховуємо, що нам допоможуть міжнародні інституції, які виступають з ініціативами створення таких просторів в Україні. Зробимо корисне і цікаве. Крім цього, частина будівлі буде задіяна під Центр реабілітації для дітей з особливими потребами», — зазначила у коментарі газеті «Звягель-інфо» Ірина Гудзь.

Вона додала, що рішення про припинення комунального підприємства «Аптека 217» — непросте і політичне. Бо завжди ухвалювати рішення про закриття того чи іншого комунального підприємства непросто, адже ліквідовується не тільки підприємство, що надавало певний вид послуг, а й робочі місця. У цьому випадку йдеться про 13 працівників.

«Раніше ця аптека обслуговувала місто і район. Нині ж аптечні заклади діють ледве не на кожному перехресті. Зокрема, і в цій же будівлі (де раніше була оптика) невдовзі відкриється аптека.

Органи місцевого самоврядування проводили аудит КП «Аптека 217», хотіли зберегти підприємство, робочі місця. Тричі оголошували конкурс на заміщення вакантної посади керівника. На жаль, не знайшлося людини, яка б вивела підприємство з кризового стану. Хоча ми розробляли план дій і дорожню карту», — пояснила Ірина Гудзь.

Ще восени минулого року комунальна аптека припинила відпуск медикаментів за пільговими рецептами. Детальніше про ситуацію ми розповідали в газеті «Звягель» №43 (1576) від 26 жовтня 2023 року.

«Комерції не буде», — кажуть у міській раді. Тут планують створити простір для дітей, молоді та ветеранів

Як тоді повідомляла Звягельська міська рада, з 19 жовтня пільговий відпуск лікарських засобів за рецептами лікарів, у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань, жителям Звягельської міської територіальної громади здійснюється в аптеці №6 за адресою: вул. Дмитра Герасимчука, 2. Також йшлося, що аптека, яка відпускає пільгові ліки, планує розширити мережу в Звягелі. Нині аптечна мережа «Нова надія», яка працює з пільговими рецептами, має дві точки — в районі «Болгарбуду» та неподалік від автовокзалу.

У міській раді вкотре нагадують, що «Аптека 217» свого часу надала лист-відмову від реалізації пільгових медикаментів, бо їм це було не вигідно.

Восени минулого року, коментуючи ситуацію навколо комунальної аптеки, міська рада нам надала інформацію, що навіть 5,5 млн грн, виділених у 2023 році з міського бюджету на пільгові медикаменти, не дозволили закладу організувати належне забезпечення ліками. Крім цього, «Аптека 217» припинила виготовлення ліків власного виробництва — мовляв, 3000 рецептів на рік недостатньо, щоб ця робота хоча б самоокупалася. Також міська рада у 2023 році виділила 2,2 млн грн комунальній аптеці на зарплати працівників та розвиток підприємства.

Додамо, що більшу частину площі (800 із 1000 кв. м), на якій функціонувала комунальна аптека, облаштовують під Центр реабілітації для дітей з інвалідністю.

Олег БРЮХАНОВ

Фото автора