Злочинне угруповання експортувало лісу на майже 43 млн грн

Злочинне угруповання експортувало лісу на майже 43 млн грн

За процесуального керівництва Житомирської обласної прокуратури злочинному угрупованню повідомлено про підозру у незаконному переміщенні через митний кордон України лісоматеріалів, вчиненому повторно, в особливо великому розмірі, легалізації (відмиванні) коштів, одержаних злочинним шляхом, перевезенні і збуті незаконно зрубаного лісу, що спричинило тяжкі наслідки, та підробленні документів і їх використанні (ч. 3 ст. 201-1, ч. 3 ст. 209, ч. 4 ст. 246, ч. ч. 3, 4 ст. 358 КК України).

 

Розслідування встановило, що організував незаконне постачання лісо- та пиломатеріалів до однієї з європейський країн директор та власник двох київських товариств. Для цього він залучав ще чотирьох спільників — приватних підприємців, брокера та бухгалтера.

Ділки діяли за чітко розробленою злочинною схемою. Замовляли виготовлення лісопродукції з лісу-кругляка невідомого походження на різних деревообробних підприємствах, зокрема, й Коростенського району. На виготовлені пиломатеріали підробляли документи щодо їх походження. На підставі документів із недостовірними даними брокер оформляв відповідні сертифікати для оформлення товару на митниці та відправки за кордон.

Злочинне угруповання експортувало лісу на майже 43 млн грн

За даними слідства, протягом грудня 2020-квітня 2023 років злочинне угруповання на підставі «липових» документів переправило через митний кордон України незаконно здобутих лісоматеріалів на майже 43 млн грн. Отриману в іноземній валюті виручку легалізовували через підконтрольних приватних підприємців та використовували для власних потреб.

Злочинне угруповання експортувало лісу на майже 43 млн грн

Під час обшуків вилучено та накладено арешт на близько 230 соснових колод, пиломатеріали, блокноти з чорновою бухгалтерією.

Із метою подальшої конфіскації накладено арешт на приватний будинок, дві квартири, автомобіль та частку у статутному капіталі юридичної особи, що належать підозрюваним.

Двоє фігурантів — організатор та найактивніший його спільник — перебувають під вартою. Стосовно інших також обрано запобіжні заходи.

Досудове розслідування проводить ГУНП в області, оперативний супровід — УСБУ в області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресслужба Житомирської обласної прокуратури