РЕАЛІТІ, АЛЕ НЕ ШОУ: НОВОГРАД ПІД СПОСТЕРЕЖЕННЯМ

Дванадцять відеокамер у режимі он-лайн відтепер спостерігають за містом під наглядом правоохоронців. Спостереження проводиться у найлюдяніших частинах міста — на майдані Лесі Українки, фортеці, центральному перехресті, у Парку культури і відпочинку, Сквері Слави, районі Будинку офіцерів, на площі за автовокзалом. У цих місцях міліціянти мають змогу бачити чи не кожен крок городян та гостей і фіксувати інформацію на сервері чергової частини міліції. У комп’ютері відео зберігається впродовж трьох місяців.
В інтерв’ю «Звягель-Інформу» (№51 (908) від 17 грудня 2010 року), начальник міськвідділу міліції Віктор Прилипко зазначив, що впровадження відеоспостереження — одне з нагальних питань, що перебувають на його контролі (друге питання — будівництво житлового будинку для працівників міліції). Встановлення камер, розраховують у міліції, дасть можливість відстежувати громадський порядок та використовувати відео під час розкриття правопорушень.
Другим етапом програми «Безпечне місто» згодом стане оснащення відеокамерами цілодобових громадських та торговельних закладів, а також — під’їздів житлових будинків. Наразі у владі не приховують незадоволення роботою міліції та служби охорони громадського порядку.
Одним із недоліків, що істотно псує їх репутацію, на сайті міської ради називають «гори порожніх пляшок та сміття» у місті, що свідчить про неналежне використання важелів впливу на любителів пиячити у громадських місцях. Чи допоможуть камери «розгребти» гори сміття та злочинів, — стане зрозуміло згодом. А нині міліції дійсно варто було б згадати, що вона — «з народом», бо додзвонитися до керівництва за стаціонарними телефонами (навіть для того, аби з’ясувати інформацію щодо викладеної у статті теми), ­виявилося ­неможливим…
Юлія КЛИМЧУК