НАЙВИЩА НАГОРОДА ДЛЯ НАС — ДОБРЕ СЛОВО ВДЯЧНОЇ ЛЮДИНИ

НАЙВИЩА НАГОРОДА ДЛЯ НАС — ДОБРЕ СЛОВО ВДЯЧНОЇ ЛЮДИНИ

17 ВЕРЕСНЯ — ДЕНЬ ФАРМАЦЕВТИЧНОГО ПРАЦІВНИКА!
Саме так стверджують працівники центральної міськрайонної аптеки №217, яку вже протягом багатьох років очолює Тамара Романівна САХНЕНКО. На сьогодні, коли, як гриби після дощу, почали ледве не на кожному розі з’являтися приватні аптеки, комунальна — єдина в області, і знаходиться вона саме в Новограді-Волинському! Це — аптека, якій дійсно можна довіряти і яку вдалося зберегти завдяки старанням та високому професіоналізму її колективу, зусиллям керівника.
Вже традиційно, на початку осені, працівники фармацевтичної галузі України відзначають своє професійне свято, і саме з цієї нагоди наші наступні інтерв’ю:

ЗБЕРЕГЛИ ДЛЯ ГРОМАДИ
Тамара САХНЕНКО, завідувачка ЦМРА №217:
— Головною метою діяльності таких комунальних фармацевтичних підприємств, як наше, є ефективне забезпечення населення регіону якісними та доступними за ціною лікарськими засобами. Про це свідчать факти одержання найвищої професійної нагороди в 2009 році — «Панацея». Крім того, це і надання повного переліку фармацевтичних послуг жителям не тільки нашого регіону, а й іншим районам області, котрі отримують у нас ліки, що їх не можуть одержати у своїх аптеках. Працюємо рентабельно, творчо, постійно намагаємося вносити в свою роботу елементи належної аптечної практики та фармацевтичної опіки. І це в той час, коли комунальну аптечну мережу по області практично знищено.
Аптечні ліки — це традиції аптечної справи, досвід поколінь, кваліфіковані кадри, індивідуальне лікування. Тільки загальними зусиллями фармацевтів, лікарів, професійних громадських організацій та влади можливо відродити та продовжити добру традицію комплексного лікарського забезпечення населення України, на що ми розраховуємо. Адже недосконала законодавча база не дає ефективно регулювати питання розвитку фармацевтичної інфраструктури, знаходження аптечних закладів в однакових конкурентних умовах.
Ми — частинка складного багато­функціонального підприємства, яке працює злагоджено, безперебійно та чітко, як годинник. Готується лікарський засіб — і кожна думка, дія провізора спрямовані на головне правило — не зашкодити; відпускаються ліки — і щире добре слово починає першим зцілювати людину. Сьогодні та в майбутньому більше сотні наших співробітників продовжуватимуть працювати без права на помилку та за правилом: «Пацієнт завжди правий». І найвищою нагородою для нас завжди будуть усмішка та добре слово вдячної людини, котрій ми змогли допомогти, ми намагаємося бути аптекою, якій довіряють, і відчуваємо, що жителі міста нам за це вдячні.
Дуже вдячні владі міста та району, особливо — міському голові Володимиру Загривому, його заступнику Валентину Костюку, голові районної ради Францу Весельському, всім керівникам, котрі нам довіряють, підтримують, тим самим допомагають виживати і справлятися зі своїми завданнями.
Маючи нагоду, хочу щиро привітати колег, весь наш колектив із професійним святом — Днем фармацевтичного працівника!
Важливою і значущою є ваша повсякденна, гуманна місія — забезпечувати людей ліками. Ваш професіоналізм, вміння знаходити оптимальні рішення повертають людям здоров’я, додають впевненості у власних силах та віри в життя.
Переконані, що ваша відданість справі, фаховий досвід, глибокі знання і динамізм завжди поєднуватимуться із щирим співчуттям до людей, милосердям та благодійністю у кращих гуманних традиціях. Зичу всім усіляких гараздів, здійснення заповітних мрій, оптимізму, нових звершень, нових перемог.
Нехай життя дарує вам спокій та добробут, тепло і щастя в домівках!
«ПРАЦЮЄМО ЗА ПРИНЦИПОМ: «ПАЦІЄНТ ЗАВЖДИ ПРАВИЙ»
Ольга КОРОЛЬОВА, старший провізор ЦМРА №217:
— Працівники нашого підприємства вже протягом декількох десятиліть несуть гуманну місію — забезпечення населення доступними, якісними лікарськими засобами та виробами медичного призначення, в тому числі забезпечення пільгових категорій населення через 12 аптек (8 — у сільській місцевості), 6 аптечних пунктів (3 — у сільській місцевості), 1 аптечний кіоск та 69 роздрібних точок при фельдшерсько-акушерських пунктах, амбулаторіях, сільських лікарнях.
Ми не працюємо для збагачення власного капіталу, бо насамперед ми зорієнтовані на потреби кожного клієнта. Робимо все можливе і необхідне для задоволення потреб населення нашого району — виготовляємо ліки за рецептами лікарів по індивідуальному замовленню, реалізуємо за окремим рецептом наркотичні та психотропні лікарські засоби, відпускаємо безкоштовно ліки пільговим категоріям, виконуємо доставку ліків одиноким тяжкохворим, здійснюємо самозапис на тимчасово відсутні медикаменти, за замовленням населення привозимо ліки, що тільки з’явилися на фармацевтичному ринку.
Звісно, здоров’я неможливо купити, але можна купити те, що його підтримає та покращить якість життя. Наше підприємство постійно забезпечує необхідний та обов’язковий мінімальний асортимент якісних та доступних лікарських засобів та інших товарів аптечного асортименту, а також доповнює наявний асортимент новими ліками для того, щоб споживач залишився задоволений. На початку цього року ми розпочали реалізовувати продукти дитячого харчування.
Сьогодні дуже гостро постало питання якості ліків, адже ні для кого не секрет, що на фармацевтичному ринку з’являється багато підробок, і такий факт не може не викликати стурбованості. Тому хочу підкреслити таку важливу деталь — наше керівництво постійно забезпечує виконання Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва, роздрібної торгівлі лікарськими засобами, а це не так просто!!! Це — забезпечення наявності усіх необхідних приміщень, устаткування та обладнання для належного виготовлення, зберігання та торгівлі лікарськими засобами, наявність необхідної кількості кваліфікованого персоналу, чітке дотримання вимог із питань отримання, виготовлення, контролю якості, зберігання, перевезення, відпуску лікарських засобів.
Наша професія — професія фармацевтичного працівника, — потребує не тільки спеціальних знань і навичок, але й високих моральних якостей, чутливості, співчуття, розуміння, терпіння, прагнення допомогти хворому отримати необхідні якісні ліки у найкоротший термін.
Україна — єдина в світі держава, де працівники фармацевтичної галузі мають власне професійне свято. Знаменною віхою в історії фармації України став 1999 р., коли, завдяки ініціативі Національного фармацевтичного університету та підтримці Кабінету Міністрів України і Міністерства охорони здоров'я України, указом Президента було запроваджено щорічне святкування Дня фармацевтичного працівника. Відтоді цей день став особливим для 350-тисячної громади фармацевтів. Тож напередодні Дня фармацевтичного працівника — дня пошани нашої професії на державному рівні, — я щиро вітаю всіх колег із професійним святом!
НА АПТЕЧНІ ПОЛИЦІ ПОТРАПЛЯЄ СЕРТИФІКОВАНА ПРОДУКЦІЯ
Ірина СЕМЕНЮК, заступник завідувачки ЦМРА №217:
— Доступність високоякісних препаратів для населення — основне у стратегії асортиментної і цінової політики нашого підприємства. Весь товар, який відпускається в нашій мережі, пропонується за доступними цінами. До цінової політики ми підходимо виважено, моніторимо ціни на фармринку, пропозиції конкурентів, враховуємо платоспроможність населення. З людьми працюємо чесно та прозоро. Тому наші ціни прийнятні і стабільні, ми позиціонуємо себе як мережу середнього цінового рівня.
Питання про те, чи не є препарат підробленим, звучить в аптеці частіше, ніж прохання розповісти про правила вживання ліків. Хоч і образливо відчувати себе підозрюваним в очах покупця, але відповідати на нього доводиться: якісні ліки не можуть коштувати дешево. Споживач повинен знати: кращий спосіб купити підробку — пройтися по аптеках і пошукати, де дешевше.
Людина хоче бути впевненою, що ліки та інші товари, придбані в аптеці, якісні, ефективні та безпечні.
Переступаючи поріг будь-якого аптечного закладу нашого підприємства, відвідувач опиняється на «території якості». На аптечні полички потрапляє легальна й сертифікована продукція, яку доставляють провідні ліцензовані дистриб'ютори з бездоганною репутацією. В нашій аптеці на високому рівні організовано працює служба вхідного контролю якості лікарських засобів, яку очолюють дві уповноважені особи, провізори з вищою категорією.
Уповноважені особи працюють також і в структурних підрозділах. Відтак за весь період діяльності нашого підприємства уповноважені контролюючі органи не виявили в аптечних закладах нашого підприємства ні незареєстрованих, ні фальсифікованих лікарських засобів.
Бути фармацевтом — це значить щодня й щогодини піклуватися про здоров’я наших громадян. Невід’ємним критерієм у діяльності цмра №217 є професіоналізм, уважність,чуйність, врівноваженість, вміння спілкуватися. Найвища нагорода для аптекаря — коли людина заходить вдруге і дякує за те, що ліки справді допомогли, і вона одужала.
Стало доброю традицією відзначати в середині вересня День фармацевта в Україні. Встановлення державного професійного свята — це визнання соціальної важливості нашої самовідданої праці з метою забезпечення населення і закладів охорони здоров'я ефективними та якісними лікарськими засобами.
З цієї нагоди хочу щиро привітати всіх колег з професійним святом! Обрану вами професію завжди шанували в суспільстві, адже вона пов’язана зі збереженням найціннішого надбання держави — здоров’я її громадян.
Наша з вами робота потребує високого рівня відповідальності за прийняті рішення. І важливо, щоб ці рішення були зумовлені професіоналізмом, турботою про здоров'я людей та особистою порядністю.
Хай наполеглива праця кожного з вас зберігає життя і здоров’я людей. Тож у цей святковий день сердечно зичу вам, вашим сім’ям та близьким міцного здоров’я, щастя, добра та благополуччя, а вдячність та шана народу нехай і надалі надихають вас на подальші успіхи та професійні здобутки!
ІНФОРМАЦІЯ — ЗАВЖДИ ДОСТУПНА
Важливим фактором раціонального й ефективного використання ліків у закладах охорони здоров’я є наявність і доступність необхідної інформації. Цю функцію в ЦМРА №217 здійснює відділ фармацевтичної інформації, постійно інформує лікарів про все, що стосується лікарських засобів, — наявність, його синоніми, ціни, форми випуску, фармакотерапевтичну характеристику, згідно з фахом спеціаліста.
Практика показала, що фармацевтична інформація має велике значення для ­впровадження нових лікарських препаратів, їх апробації.
Покращання медикаментозної допомоги населенню залежить від ланцюжка «лікар — хворий — працівник аптеки». Без роботи пліч-о-пліч фармацевта і лікаря, призначення медицини губить усякий зміст. Власне заняття «фармакотерапевтичного гуртка», що створений на базі нашої ап­теки №217, допомагає лікарям швидко зорієнтуватися у великому об’ємі нових лікарських препа­ратів і сприяє покращанню їх реалізації, а у виграші, безсумнівно, опиниться хворий. Органічно вплітаються в лінію інформування про фармпрепарати і системне відвідування лікува­льних установ і аптеки представники фармацевтичних заводів і дистриб’юторських фірм.
НЕ ДОПУСКАЙТЕ САМОЛІКУВАННЯ!
У повсякденному ритмі життя нашого населення самолікування (самодопомога і самопрофілактика) актуальне — проте не завжди безпечне, бо, як у будь-якого явища, у концепції самолі­кування існують негативні моменти, а саме: ризик несвоєчасного звертання до лікаря і, як наслідок, — високий відсоток ускладнення захворювання, медикаментозних усклад­нень. Враховуючи те, що багато людей звертається до аптеки без консультації лікаря, доводиться приймати рішення самим, використовуючи особисті знання та рекомендації «Фармацевтичної опі­ки» і «Протоколів провізора (фармацевта)». При наявності хоч одного загрозливого симп­тому, орієнтуємо пацієнта на візит до лікаря.
Кабінет фармацевтичної інформації знаходиться в постійному контакті (тел. довідкової служби 2-14-35) і співпраці з відділеннями міськрайТМО.
АПТЕКА ЗБЕРЕГЛА СВОЮ ПЕРВИННУ СУТНІСТЬ
Оксана МОСКАЛЕНКО, заступник завідувачки ЦМРА №217:
— Колектив нашої аптеки зустрічає свято з гордістю за досягнення і професійні успіхи. Завдяки збереженню мережі комунальних аптек, ми надаємо усі послуги, які може здійснювати аптека, а саме: виготовлення екстемпоральних лікарських засобів, реалізація наркотичних і психотропних лікарських засобів, забезпечення пільгових категорій населення.
Аптека зберегла свою первинну, істинну сутність, як заклад, де ліки не просто реалізуються, а й створюються руками фармацевта, що дає можливість індивідуального підходу до лікування таких категорій хворих, як немовлята, люди похилого віку. Ліки, що виготовляються в аптеці, як правило, не мають аналогів промислового виробництва, їх виготовлення на сучасному етапі потребує значних затрат — це спеціально обладнані приміщення, кваліфіковані спеціалісти й інші вимоги, що наближені до стандартів ОРР.
Комплекс усіх послуг, що надає наша аптека, дає можливість бути аптекою, де кожен відвідувач впевнено, гарантовано отримає потрібну допомогу.
Відмінний професійний рівень, доброзичливість персоналу, висока якість запропонованих ліків, можливість консультації фармацевта — це наша щоденна праця.
Ми впевнені, що ентузіазм, наполегливість, прагнення бути кращими і надалі допомагатимуть справлятися із завданнями, що ставить сьогодення перед фармацією.
Від редакції: щиро вітаємо працівників фарма­цевтичної галузі з їх професійним святом та бажаємо успіхів у всіх починаннях, натхнення та ентузіазму!
Розмовляла Лариса ГЕМБАРСЬКА
Фото Віктора ТИМОЩУКА