ЧИ ВАРТО ПОЧИНАТИ КУРИТИ?

31 ТРАВНЯ — ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ З ТЮТЮНОКУРІННЯМ
Шкідлива звичка — це властивість поведінки людини та залежність організму, внаслідок чого людина не контролює свою поведінку, швидше, вона контролює її. Варто лише сформуватися шкідливій звичці — і вона керує людиною. Відповідно на це йде частина її грошей, її часу, її енергії на збиток чомусь більш корисному. Людина втрачає самоповагу, душевні сили, руйнується фізичне та душевне здоров’я. Деяких це врешті-решт убиває.

Ми живемо у складному світі, який постійно нас випробовує на міцність. Здорова, сильна духом людина розуміє, що життя — це боротьба і намагається переборювати труднощі. Емоційно слабка і духовно незріла людина панікує перед проблемами, відчуває тривогу, невпевненість, і тому алкоголь, наркотики, а також тютюн є універсальними протекторами: залежно від потреби розслабляють або стимулюють нервову ­систему, підвищують судинний тонус, дають почуття задоволення, причому фальшиві.
Тютюнокуріння — один з найбільш поширених видів побутової токсикоманії у світі. Залежність від тютюну внесено в Міжнародну класифікацію хвороб. Нікотин є своєрідним стимулятором нервової системи, що має патологічний вплив на організм, особливо у розвитку ракових хвороб. Тютюновий дим містить канцерогенні речовини: нікотин, чадний газ, аміак, синильну кислоту, ціанистий водень, ацетон і значну кількість речовин, які спричиняють утворення злоякісних пухлин. Палінням спричинені 30% усіх смертей від онкологічних захворювань. Воно зумовлює розвиток раку органів дихання, включаючи порожнину рота і верхніх дихальних шляхів, стравоходу, підшлункової залози. Доза нікотину 60 мг — смертельна, в одній сигареті — в середньому 0,5 мг.
За даними ВООЗ, в світі понад 1,1 мільярд людей, які мають цю шкідливу звичку. Проблема тютюнокуріння вкрай актуальна для України. Наша держава входить до групи із 11 країн Європи з найбільшим рівнем поширеності цієї шкідливої звички. За даними Міністерства охорони здоров’я України, в сучасних умовах нашої країни, кожна п’ята жінка — активний курець.
Особлива занепокоєність є в тому, що ця шкідлива звичка припадає на вік до 35 років. За статистикою, щорічно від захворювань, спричинених тютюнокурінням, у світі помирає понад ­4 млн. людей, в країнах СНД — 500 тисяч, в Україні — 110 тисяч (у Києві — 5,5 тисяч осіб). Тобто кожних 8 секунд на земній кулі помирає людина з цієї причини. Якщо відношення до тютюнокуріння не зміниться, то за прогнозами експертів у 2030 році з цієї причини за рік помиратиме понад 10 млн. чоловік.
Тютюнокуріння дуже негативно впливає на організм:

  • найбільше страждає від тютюнокуріння репродуктивна функція людини;

  • вживання тютюну відбувається через органи дихання. Тому, перш за все, страждає легенева система: повітряні шляхи і легенева тканина;

  • деякі інгредієнти тютюнового диму розчиняються в слині і з нею потрапляють у шлунок, цим самим викликаючи виразку шлунка;

  • куріння призводить до руйнування головного структурного елементу шкіри — колагену.


Негативно впливає пасивне тютюнокуріння на здоров’я оточуючих. У приміщенні з курцем протягом лише 1 години людина, котра не курить, кожного разу спалює по половині цигарки. Тютюновий дим у таких випадках спричиняє головний біль, нездужання, зниження працездатності, швидку втому, загострення верхніх дихальних шляхів. Особливо небезпечне пасивне куріння для дітей.
Куріння тютюну завдає тривалої шкоди здоров'ю курців та ­оточуючих їх людей, котрі не палять.
К.БУСЛЕНКО, лікар-нарколог Новоград-Волинського міськрайТМО