«БРОНЯ КРЕПКА И ТАНКИ НАШИ БЫСТРЫ...»

«БРОНЯ КРЕПКА И ТАНКИ НАШИ БЫСТРЫ...»

Із сучасної історії нам відомо, що використання важкої броньованої техніки не раз визначало результат багатьох битв. Танк — досить універсальна і потужна бойова броньована машина, що має гарну маневреність, завдяки своїй гусеничній ходовій частині. Враховуючи великі заслуги механізованих і бронетанкових військ у перемозі над Німеччиною в роки Великої Вітчизняної війни, та з метою виховання воїнів-танкістів Збройних Сил України на кращих традиціях попередніх поколінь, Указом Президента України від 29 серпня 1997 року №922 встановлено в Україні свято — День танкістів, яке відзначається щороку, в другу неділю вересня.
Недарма 30-та окрема механізована бригада, що дислокується в нашому місті (до речі, збереглась бригада на теренах нашого міста, завдяки нашому земляку Володимиру Михайловичу Литвину), причетна до цього свята, оскільки має в своєму підпорядкуванні підрозділ — танковий батальйон, що який являється одним із основних бойових підрозділів бригади, правонаступником бойових та військових традицій воїнів-танкістів 30-ї танкової дивізії, та якому відводиться роль головної ударної сили в ході застосування підрозділів бригади у військовий час.
Танковий батальйон одним із перших був укомплектований військовослужбовцями за контрактом і приступив до виконання заходів бойової підготовки в принципово нових умовах.
Високі результати в бойовій підготовці, як закономірний результат напруженого бойо­вого навчання, ­особовий склад підрозділу довів під час проведення навчань «Артерія-2007», ­«Адекватне ­реагування-2011», що відбувалися на базі Житомирського навчального центру.
З року в рік, за підсумками бойової підготовки, колектив батальйону займає передові місця серед танкових підрозділів частин 8-го армійського корпусу.
З 27 серпня по 5 вересня на військовому полігоні 169-го навчального центру Сухопутних військ ЗС України, що поблизу селища Десна на Чернігівщині, тривав конкурс на кращий танковий взвод Збройних Сил України, де брав участь один із взводів танкового батальйону 30-ї окремої механізованої бригади. Воїни-танкісти виконували вправи з водіння бо­йових машин, стрільби штатним артилерійським пострілом та дуельної стрільби танків, а також інших нормативів. За підсумками конкурсу, наші військовослужбовці посіли одне з призових місць.
Серед кращих військовослужбовців танкового батальйону хочеться відмітити заступника командира танкового батальйону з озброєння, майора Спешилова С.В., командира танкової роти капітана Вінника І.І., головного сержанта танкового взводу, Ковальчука Д.А., старшого механіка танкового взводу, старшого солдата Пархоменка С.А.
Ще один із масштабних заходів, який відбувався в травні 2012 року на базі 30-ї окремої механізованої бригади, — це проведення інструкторсько-методичного заняття з керівним складом Збройних Сил України під керівництвом командувача Сухопутних військ Збройних Сил України, генерал-полковника Воробйова Геннадія Петровича.
У ході даного заняття було показано порядок проведення батальйонного тактико-стро­йового заняття з батальйонною тактичною групою з етапом бойової стрільби посиленої механізованої роти, у складі 2-го механізованого батальйону на чолі з командиром батальйону, майором Володимиром Кокарєвим, двостороннього ротного тактичного навчання з використанням системи «MILES», започатковано та продемонстровано нові підходи до форм і способів навчання військ.
Також для учасників збору було продемонстровано порядок подолання психологічної смуги перешкод, яка є новітньою розробкою у морально-психологічній підготовці військовослужбовців до умов сучасних бойових дій.
За ходом занять спостерігав начальник Генерального штабу — Головнокомандувач Збройних Сил України, ­генерал-полковник Володимир Замана, який по завершенню занять висловив задоволення впровадженням керівництвом Сухопутних військ, 8-го армійського корпусу та 30-ї окремої механізованої бригади нових підходів у підготовці та бойовому навчанні особового складу.
Також хочеться відмітити ще один із підрозділів нашої частини. Розвідувальна рота на чолі з командиром роти, капітаном Миколою Верпета в серпні цього року брала участь у п’ятиденних змаганнях серед частин і підрозділів військової розвідки Сухопутних військ Збройних Сил України на кращу розвідувальну групу.
Серед 15 розвідувальних груп від частин і з’єднань Сухопутних військ, полку спецпризначення та Центру військ берегової оборони ВМС України, найкращою розвідгрупою Сухопутних військ Збройних Сил України стала група військовослужбовців 30-ї окремої механізованої бригади 8-го армійського корпусу, якій було вручено кубок та диплом переможця.
На даний час військово­службовці бригади у складі 1-го механізованого батальйону на чолі з командиром батальйону, підполковником Олегом Зубовським, готуються до батальйонно-тактичних навчань «Перспектива-2012», які відбудуться за місяць на базі Житомирського центру підготовки підрозділів.
Тож бажаємо воїнам-тан­кістам у цей святковий день міцного здоров’я, сімейного затишку, та щоб у Вашому житті було побільше світлих та радісних днів!
В.СТАСІЄВ, заступник командира з виховної роботи, підполковник
Фото Віктора ТИМОЩУКА