Рекрутинг до ЗСУ: як це працює, які є вакансії і скільки платять?

Рекрутинг до ЗСУ: як це працює, які є вакансії і скільки платять?

Міністерство Оборони України розпочинає проєкт із рекрутингу до Збройних Сил України.

Кадри для ЗСУ шукатимуть за допомогою рекрутингових компаній, а перший відповідний договір Міноборони уклало з компанією Lobby X.

Договір підписали заступниця Міністра оборони Наталія Калмикова та голова організації Lobby X Владислав Грезєв. Рекрутери виконуватимуть роботу в інтересах армії безкоштовно.

«Проєкт дозволить людині обрати конкретний підрозділ на визначеній посаді, де його/її цивільний досвід буде найбільш корисним. У найближчий час у рамках проєкту ми плануємо підписати наступні угоди з рекрутинговими компаніями», — наголосила Наталія Калмикова.

Платформа з працевлаштування і рекрутингова агенція Lobby X з 2016 року працює як соціальне підприємство, що працевлаштовує людей у «секторі змін» (свідомий бізнес, незалежні медіа, громадські організації, державні установи тощо).

З початком повномасштабного вторгнення РФ на платформі запрацював професійний рекрутинг до лав Сил оборони. Перші вакансії були опубліковані ще в березні-липні 2022 року, а ось системна робота розпочалася влітку цього року — на базі платформи запустили сайт із відповідними вакансіями.

Долучитися до українського війська кожен громадянин може самостійно. Для цього потрібно обрати відповідний підрозділ, посаду для служби, відгукнутися на вакансію і пройти співбесіду.

Важливо, що посади пропонують як для тих, хто тільки планує мобілізуватися, так і для чинних військовослужбовців, які шукають місце для переведення. Владислав Грезєв зауважив, що компанія Lobby X має великий досвід у пошуку кадрів для Збройних Сил України.

«Армії потрібні люди різних професій: від гранатометників і мінометників до програмістів і кухарів. Співпраця з Міністерством оборони дозволить масштабувати роботу, яку ми проводили», — каже він.

Шукати роботу в Силах оборони можна без спецосвіти. Достатньо відповідати вимогам, прописаним у тій чи іншій вакансії.

«Є багато вакансій, які не мають конкретних, спеціальних вимог. Навчають кандидатів вузькоспеціалізовано, плюс базова загальна підготовка в армії», — зауважив керівник проєкту.

У більшості випадків, навіть із повісткою на руках військовозобов'язаний має час, аби обрати собі спеціальність, посаду, підрозділ і мобілізуватися. Процес рекрутингу може зайняти кілька днів або ж місяць.

Українці та громадяни інших країн, які бажають долучитися до Сил оборони нашої держави, можуть шукати актуальні вакансії у різний спосіб.

Якщо людина планує служити у конкретній військовій частині чи бригаді, звертатися необхідно безпосередньо до керівництва (або ж залишати заявки на сайтах чи в соціальних мережах).

Низка вакансій від різних військових частин або територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК СП) доступна на спеціалізованих порталах із пошуку роботи.

Шукати вакансії можна на сайтах чи сторінках у соціальних мережах окремих бригад чи батальйонів.

Скористатися можна й офіційною платформою Lobby X, яка співпрацює із понад 170 різними підрозділами.

За словами Калмикової, зарплата захисників України, яких рекрутують, залежатиме від посади та виконання особливих завдань.

«Грошове забезпечення визначене законом — залежно від того, яку посаду обіймає людина. А також, чи виконує вона особливі завдання, чи воює, наприклад, на першій лінії, — уточнила заступниця міністра. Якщо у тій чи іншій вакансії вказується так звана «вилка виплат», йдеться насамперед про зарплату «з бойовими та без них».

При цьому реальні зарплати військових у 2023 році залежать не тільки від посади, але й від роду військ. Військовослужбовцям пропонують в середньому від 20 000 до 125 000 гривень на місяць.

Нагадаємо, на початку листопада Міноборони затвердило концепцію військової кадрової політики до 2028 року, яка серед іншого передбачає перехід ЗСУ на військову службу за контрактом.

Інформація для довідок за адресою: Вул. Соборності, 74 або за тел.: 066-174-26-95.


Звягельський РТЦК та СП