Всеукраїнська акція «Як зберегти життя»

З початку року на автошляхах області сталося 466 ДТП, в яких 161 людина загинула та 488 травмовано. Як бачимо, цифри жахливі.
Найбільше аварій відбувається в такі дні, як п’ятниця, субота і неділя. Також слід зазначити, що більшість ДТП трапляється у вечірній час, в період з 16 до 24 години. Найбільш поширені порушення, які стали причиною трагедій, — це керування в нетверезому стані, перевищення швидкості руху, порушення правил маневрування, а також порушення Правил дорожнього руху пішоходами.
Особливу увагу слід звернути на ДТП за участю пасажирського транспорту. Аналіз причин і умов скоєння зазначених дорожньо-транспортних пригод свідчить про недотримання перевізниками та водіями автобусів вимог безпеки дорожнього руху і транспортного законодавства. Тому не зайвим буде нагадати про необхідність передрейсового медичного огляду водіїв та технічного огляду автотранспорту, зберігання автобусів у визначених місцях, своєчасне проходження обов’язкового технічного контролю, забезпечення режиму праці й відпочинку водіїв.
Також викликають занепокоєння дорожньо-транспортні пригоди за участю пішоходів, велосипедистів та гужового транспорту. Співробітники ДАІ відмічають нехтування даними учасниками дорожнього руху діючого в дорожній сфері законодавства. Необхідно пам’ятати, що в темний час доби слід користуватися світлоповертаючими елементами на одязі чи світлоповертаючими жилетками. Тоді водії транспортних засобів краще бачать пішоходів чи велосипедистів і, як наслідок, є можливість відвернути ДТП.
За останній період на автошляхах області все частіше можна побачити мотоциклістів та скутеристів. Сьогодні мотоцикл — поширений вид транспорту, особливо серед молоді. Але разом із тим цей вид транспорту є і небезпечним. Статистика свідчить, що саме для мотоциклістів наслідки аварій стають тяжчими, ніж для водіїв інших видів транспортних засобів.
Значна і кропітка робота проводиться щодо розшуку транспорту, що зник з місця дорожніх пригод. Водії, тікаючи з місця пригоди, думають, що уникнуть відповідальності. Але слід пам’ятати, за будь-який поганий вчинок людина, яка його скоїла, рано чи пізно понесе заслужене покарання. Якщо ви стали учасником ДТП, то повинні надати першу медичну допомогу потерпілому, цим ви можете врятувати життя людині. Залишаючи місце пригоди, ви автоматично відносите себе до категорії злочинців, адже залишення потерпілої людини в небезпечному стані, відповідно до ст.286 ч.2; ст.135 ККУ, передбачає позбавлення волі на строк від 3 до 8 років.
Але ніякі примусові методи не можуть навести більшого порядку на автомагістралях області, ніж свідоме виконання громадянами вимог Правил дорожнього руху. Саме до цього і закликає Державтоінспекція, пропонуючи при необхідності щиру допомогу учасникам дорожнього руху.
УДАІ УМВС України в Житомирській області