Звягельський календар

1825 рік, 14 грудня — повстання Декабристів. Волинська губернія була одним із найважливіших місць декабристського руху в царській імперії. У Новограді-Волинському офіцерами царської армії, дворянами братами Андрієм і Петром Борисовими, які служили у 8-й артилерійській бригаді, дислокованій у місті, та місцевим дворянином Юліаном Люблінським було засновано Товариство об’єднаних слов’ян. Згодом 27 декабристів — членів Товариства — були вислані на каторгу.
1911 рік — село Ново-Звягель на правому березі Случі (нині — район вул. Леваневського, Фрунзе, Богуна) нараховувало 15 дворів із 124 мешканцями, належало дворянину Борису Сергійовичу Мєзенцеву. «Зелена Гірка» — горбиста місцевість поблизу східної околиці міста, де на початку ХХ ст. стояла корчма. Тут було 2 двори з 15 мешканцями (нині мікрорайон «Зелені»). Село Ржадківка (Жадківка) — нині район вул.Герцена, Дружби, Макаренка — нараховувало 169 дворів та 911 мешканців. Тут стояла церква Святого Георгія.
1922 рік, 15 грудня — вийшла постанова ЦК КП(б)У про заборону завезення й продажу промислових товарів у районах, де заготівля хліба залишалася незадовільною.
1947 рік, 14 грудня — скасовано карткову систему на продовольчі і промислові товари. Проведено грошову реформу, що призвело до зростання цін у три рази порівняно з довоєнними, в той час, як зарплата підвищилася лише наполовину.
1952 рік, 19 грудня — у місті виступали Заслужений артист УРСР, лауреат Сталінської премії Юрій Тимошенко та лауреат Всесоюзного конкурсу артистів естради Юхим Березін (Тарапунька і Штепсель).
1955 рік, 18 грудня — за рік у місті з’явилися вулиці Переяславська, Ворошилова, Енгельса. Площа житла збільшилася на 8 тисяч кв.м.
1982 рік, грудень — здано в експлуатацію 9-поверховий будинок на площі Лесі Українки.
1985 рік, 19 грудня — на вул.Дружби здано до експлуатації дитячий садочок «Ладусі».
1988 рік, 10 грудня — у міському комітеті комсомолу почав працювати штаб для надання допомоги потерпілим від землетрусу у Вірменії. Відправлено два великих контейнери з одягом та продуктами харчування. Усі підприємства і установи міста перерахували кошти.
1988 рік, 17 грудня — до Вірменії виїхала група добровольців-будівельників на чолі з Журбенком Олегом Івановичем, який протягом 3-х років на посаді заступника начальника виробничого будівельно-монтажного об’єднання «Укрбуд» брав участь у відбудові вірменських міст.
1995 рік, 15 грудня — відзначено 25-річчя від дня заснування велотурклубу «Романтик». Відбулися проводи засновника клубу Овсія Михайловича Лихолата (1935-2007) до Америки.
1996 рік, 19 грудня — у місті почала діяти мережа стільникового телефонного зв’язку.