За оригінальним букетом тепер не потрібно їхати у Рівне чи Житомир

За оригінальним букетом тепер не потрібно їхати у Рівне чи Житомир

Флорист — нова професія на ринку праці, а цікава ж яка! Щоб створювати квіткові композиції та оформлювати зали, інтер’єри чи вітрини, потрібні особлива любов до квітів та неабиякі знання про них. А ще — бажання дарувати іншим гарний настрій, адже квіти завжди асоціюються у нас зі святом.
Ось чому відчуття справжнього свята огортає усіх, хто заходить до салону квітів «Флоренція», що відкрився на «Світанку». Вже з порогу тут пахне несподіваним і дуже приємним парадоксом: за вікном — морози і снігопади, а тут квітне не те, що весна, а справжнє літо! Господиня цієї квітучої казки — флорист Валентина ГАВРИЛЮК.

— Пані Валентино, нарешті Новоград наблизився до сучасних тенденцій у царині оформлення букетів. Як виникла у вас така оригінальна ідея?
— Я усе життя захоплювалася квітами і мала бажання займатися тим, що з ними пов’язано. А ще завжди дратувало, що у Новограді не можна придбати неповторний букет для людини, котрій хочеш висловити свої найкращі почуття. Багато знайомих спеціально для цього їхали по квіти у Житомир чи Рівне! Тому вирішила змінити ситуацію на краще, відкривши салон квітів. Закінчила спеціальні курси флористики і декорування в Одесі.
— Завжди вважалося, що квіти — прерогатива жінок. Але серед нових квіткових тенденцій — оформлення чоловічих букетів. Розкажіть про це, будь ласка.
— Так, це справді зараз дуже модна тенденція — чому чоловіки повинні бути обділені красою? Тому, щоб зробити гарний букет для чоловіка, слід знати його вік, чим він займається. Якнайкраще підійдуть бордовий, білий і жовтий кольори. До речі, неправильно вважати, що жовтий — колір розлуки. Бо він символізує світло і тепло, багатство, цілеспрямованість. Отже, даруючи букет жовтих квітів, ми бажаємо людині успіху і достатку. Чоловічі букети мають бути не круглої, а видовженої форми, бо вони символізують «чоловіче начало». Для оздоблення використовують навіть бамбук!
— Весільні букети є важливим атрибутом весілля і предметом гордості нареченої. Таку послугу теж надаватимете?
— Звісно. Кожна наречена хоче бути найкращою, і ми допоможемо їй бути саме такою — за допомогою оригінального букета. До речі, серед останніх тенденцій — композиція з однієї троянди (!), навколо якої кріпиться багато шарів трояндових пелюсток. Квітка виходить велика, як букет з декількох квітів, і це дуже оригінально виглядає. Робимо бутоньєрки для нареченого, у майбутньому прикрашатимемо весільні зали та арки живими квітами.
— По які квіти слід приходити чоловікам, котрі бажають приємно вразити представниць чарівної статі? Порадьте, щоб вони не розгубилися у вашому салоні.
— У нас близько півсотні різновидів квітів та декоративних рослин, якими прикрашають букети. Квіти для жінок раджу підбирати з огляду на вік та смак. Для молодших жінок гармонійно підійдуть квіти ніжних пастельних відтінків, після 30 — білі та жовті, для старших — із кавовим відтінком, різні відтінки червоного. Що саме — залежить від почуттів, про які ви хочете розповісти людині. На ваш розсуд — фрезія, тюльпани, альстромерія, бузок, еустома. Для тих, хто любить оригінальні букети, — зелена гвоздика, гортензія, брунія, мускус італійський, навіть екзотична капуста є! Їсти її, звісно, не можна (сміється — авт.).
— Зрозуміло, що межі досконалості не буває. А наскільки дорого обійдеться квітковий ексклюзив?
— Можна й на 50 гривень зібрати букет. Головне, що такого ні у кого не буде! Весільні букети коштуватимуть від 200 до 700, залежно від розміру і композиції. Пропонуємо, до речі, букети з орхідей. Для тих, хто не визначився з ідеєю, пропонуємо варіанти з Інтернету. Працюємо без вихідних і без обіду, з 9-ї до 21-ї.
Розмовляла Юлія КЛИМЧУК
Фото Іллі СІМЧУКА