Звягельський календар

Звягельський календар

\"Звягельський1917 рік, початок липня — відбувся страйк дружин поліцейських проти звільнення їх чоловіків від служби. У цей же час місто відвідав майбутній гетьман України Павло Скоропадський (1873-1945 р.р.), який тоді командував 34-им армійським корпусом і успішно проводив його українізацію.
1920 рік, 27 червня — у місто з боями увійшла І Кінна Армія під проводом С.М.Будьонного (1883-1973 р.р.).Прибувши в місто, командарм Будьонний зустрів тут члена реввійськради армії Климента Єфремовича Ворошилова, який «не теряя времени, включился в работу по наведению революционного порядка в городе».
1920 рік, 1 липня — відновив роботу революційний комітет (ревком), який очолив Павло Семенович Рибалко (1894-1948 р.р.), у подальшому відомий воєначальник, Маршал Радянського Союзу (1945 р.). У колишньому будинку Мармера на Корецькій вулиці, відбулося перше після взяття міста засідання реввійськради І-ї Кінної Армії.Разом із бійцями І-ї Кінної Новоград-Волинський тоді відвідав кореспондент газети «Красный Кавалерист», письменник І.Е.Бабель. Саме тут відбуваються події кількох його оповідань: «Костёл в Новограде», «Пан Аполек», «Переход через Збруч», «Сидоров» (з циклу «Конармия»).
1921 рік — у місті проживало 20955 осіб, з них 10865 — євреї.

\"Звягельський
1921 рік, 27 червня — наказом №25 виконкому повітової ради у місті перейменовано 19 вулиць, дві площі та один провулок. Так, Медовий провулок у центрі міста перейменовано на вулицю Лесі Українки (вперше у місті увічнено ім’я славетної землячки), центральні вулиці Садова та Соборна перейменовані на вулицю І.Франка та Т.Шевченка, перейменовано: Полонську — на Червоноармійську, Корецьку — на вулицю Леніна, Житомирську — на Міжнародну, Рибакову — на вулицю Урицького, Велику Звіринську — на вулицю Володарського, Велику Суслівську — на Свердлова, Томарівську — на вулицю Рози Люксембург, Сінну площу — на площу ІІІ-го Інтернаціоналу, Велику Гутинську — на Радянську, Завадську — на вулицю Карла Лібкнехта, Кінну площу (знаходилася перед автовокзалом) перейменували на Червону площу.
\"Звягельський
1958 рік, 2 липня — розпочалася «Перша музична весна» (голова оргкомітету — голова міськвиконкому Любов Назаренко). Відбулися показові виступи велосипедистів, мотоциклістів, фехтувальників, борців, футболістів. Виступали українські хороводи, зведений духовий оркестр. На відкритому кузові автомашини були показані фрагменти з балету «Лебедине озеро».
\"Звягельський
У парку відпочинку — велике вогнище — вечір дружби народів з представниками Грузії, Молдови. Відбувся факельний хід містом. Загалом фестиваль тривав 7 днів і залишив у жителів міста гарні спогади.
1967 рік, липень — здано 5-поверхові житлові будинки за адресами: вул.Леніна (нині — Шевченка), 1, та вул.Шевченка, 5.
1972 рік, 29 червня — для 1418 випускників у школах міста пройшли випускні вечори.
1991 рік, червень — створено міськрайонну громадську організацію «Чорнобиль».
1992 рік, 2 липня — згідно з рішенням Національного Банку України, в місті відкрито філію акціонерного банку «АЖІО».
1994 рік, липень — введено в експлуатацію очисні споруди, побудовані німецькою фірмою «Хохтіф».
2006 рік, 28 червня — створений футбольний клуб «Звягель-750».
\"Звягельський \"Звягельський