Встановлення опіки (піклування) над стареньким родичем — як підстава для звільнення від мобілізації

Добрий день, редакція газети «Звягель»! Нещодавно мені прийшла повістка з військкомату. Але при цьому на моєму утриманні перебуває старенька мати, яка є інвалідом та постійно потребує сторонньої допомоги. Знайомі порадили оформити над нею опіку. Чи це буде підставою для відстрочки від мобілізації, та який порядок оформлення опіки?
Сергій К., Новоград-Волинський район

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
З аналогічними ситуаціями останнім часом до редакції нашої газети звернулися вже декілька десятків людей. Тому я не можу оминути цю тему та спробую роз’яснити дане питання.
Дійсно, згідно зі ст.23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, зокрема, військовозобов’язані, зайняті постійним доглядом за особами, які його потребують, відповідно до законодавства України, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.
Правові питання, що стосуються встановлення опіки (піклування), регулюються, зокрема, Правилами опіки та піклування, затвердженими Наказом Державного комітету України у справах сім’ї та молоді, Міністерства освіти України, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства праці та соціальної політики України від 26.05.99 р. №34/166/131/88.
Опіка (піклування) є особливою формою державної турботи про неповнолітніх дітей, які залишились без піклування батьків, та повнолітніх осіб, які потребують допомоги щодо забезпечення їх прав та інтересів.
Опіка (піклування) встановлюється також для захисту особистих і майнових прав та інтересів повнолітніх осіб, які за станом здоров’я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати свої обов’язки.
Опіка може встановлюватися і над майном у передбачених законом випадках.
Органами, які приймають рішення щодо опіки і піклування, є районні державні адміністрації, виконавчі комітети міських, районних у містах, сільських, селищних рад.
Безпосереднє ведення справ щодо опіки і піклування покладається у межах їх компетенції на відповідні відділи й управління місцевої державної адміністрації районів, виконавчих комітетів міських чи районних у містах рад.
У селищах і селах справами опіки і піклування безпосередньо відають виконавчі комітети сільських і селищних рад.
Органи соціального захисту населення здійснюють діяльність щодо забезпечення догляду, надання соціально-побутового та медичного обслуговування громадянам похилого віку, інвалідам і дітям із вадами фізичного та розумового розвитку, які цього потребують.
УСТАНОВЛЕННЯ ОПІКИ (ПІКЛУВАННЯ)
Опіка установлюється над неповнолітніми, які не досягли п’ятнадцяти років і залишилися без піклування батьків, а також над громадянами, визнаними судом недієздатними внаслідок психічних захворювань.
Опіка встановлюється над неповнолітніми віком від 15 до 18 років та над громадянами, визнаними судом обмежено дієздатними внаслідок зловживання спиртними напоями або наркотичними засобами. Піклування також може бути встановлене над особами, які за станом здоров’я не можуть самостійно захищати свої права.
Над повнолітніми дієздатними особами, які за станом здоров’я не можуть самостійно захищати свої права і виконувати свої обов’язки, піклувальник може бути призначений лише на їх прохання.
Опіка (піклування) встановлюється за місцем проживання особи, яка підлягає опіці (піклуванню), або за місцем проживання опікуна (піклувальника).
Рішення про встановлення опіки (піклування) повинно бути прийняте не пізніше, як у місячний термін із моменту, коли відповідному органові опіки та піклування стане відомо про потребу встановлення опіки чи піклування.
ПРИЗНАЧЕННЯ ОПІКУНІВ (ПІКЛУВАЛЬНИКІВ)
Для безпосереднього здійснення опіки та піклування органами опіки та піклування призначається опікун чи піклувальник.
При призначенні опікуна (піклувальника) беруться до уваги його можливості виконувати опікунські обов’язки, стосунки між ним та підопічним. Опікун чи піклувальник призначається лише за його згодою і, як правило, з числа родичів чи близьких підопічному осіб.
Призначеному опікуну або піклувальнику видається посвідчення встановленого зразка.
Документи, за наявності яких органи опіки і піклування призначають опікуна/піклувальника:

  • повідомлення державних, громадських організацій або заяви громадянина (громадян);

  • копії свідоцтва про народження особи, яка потребує опіки/піклування, або іншого документа, який підтверджує її вік;

  • якщо опіка призначається над повнолітньою особою, — рішення суду про визнання даної особи недієздатною або рішення суду про визнання особи обмежено дієздатною;

  • акт обстеження умов життя особи, яка потребує опіки/піклування, й опис її майна;

  • довідки про стан здоров’я особи, яка потребує опіки/піклування (якщо вона раніше проживала окремо), та майбутнього опікуна (піклувальника);

  • довідка про місце проживання майбутнього опікуна (піклувальника) і його заява про прийняття на себе обов’язків щодо опіки/піклування;

  • акт перевірки умов життя майбутнього опікуна та висновок від органів опіки та піклування за місцем проживання опікуна про можливість виконувати опікунські обов’язки;

  • довідка лікувальної установи про відсутність у сім’ї майбутнього опікуна (піклувальника) захворювань, що перешкоджають влаштуванню до нього особи, яка потребує опіки.


ПРАВА ТА ОБОВ’ЯЗКИ ОПІКУНІВ І ПІКЛУВАЛЬНИКІВ
Опікуни (піклувальники) мають право управляти майном підопічних на користь останніх.
Опікун над психічно хворим, який є небезпечним для себе або для оточуючих, повинен сповістити про це районний (міський) відділ внутрішніх справ і вжити заходів щодо направлення підопічного в психіатричну лікарню для лікування.
Як правило, опікун (піклувальник) повинен проживати разом із підопічним і може бути прописаний на житловій площі останнього на період виконання своїх обов’язків.
Опікуни при здійсненні прав і виконанні обов’язків підопічних укладають угоди від імені та в інтересах підопічних, діючи, як їх законні представники, згідно з чинним законодавством.
Опікуни над дієздатними особами надають цим особам допомогу при здійсненні ними своїх прав та виконанні обов’язків, а також оберігають їх від зловживань з боку третіх осіб.
Піклувальники над особами, обмежено дієздатними внаслідок зловживання спиртними напоями чи наркотичними засобами, дають згоду на укладання цими особами угод і розпорядження майном, згідно з ЦК України.
Опікун не має права без дозволу органів опіки та піклування укладати угоди, а піклувальник — давати згоду на їх укладання, якщо вони виходять за межі побутових.
Опікун (піклувальник), їх чоловік (дружина) та близькі родичі не мають права укладати угоди з підопічними, а також представляти осіб, які перебувають у них під опікою (піклуванням), при укладанні угод або веденні судових справ між підопічною особою та чоловіком (дружиною) опікуна чи піклувальника та їх близькими родичами.
Опікун (піклувальник) не має права дарувати від імені підопічного, а також зобов’язувати себе від його імені порукою.
Суми, які належать підопічним у вигляді пенсій, допомоги чи аліментів, інших поточних надходжень або прибутків від належного їм майна, переходять у розпорядження опікуна і витрачаються на утримання підопічних.
Піклувальник має право одержувати зазначені суми і витрачати їх на утримання осіб, які перебувають під піклуванням, якщо цього вимагають інтереси зазначених осіб.
Опікуни (піклувальники) подають щорічно, не пізніше 1 лютого, до органів опіки та піклування звіт про свою діяльність за минулий рік щодо захисту прав та інтересів підопічних, у тому числі — щодо збереження належного їм майна та житла.
На вимогу органів опіки та піклування, опікуни (піклувальники) зобов’язані подавати звіти в інший визначений ними термін.
ПРИПИНЕННЯ ОПІКИ (ПІКЛУВАННЯ)
Опікуни та піклувальники на їх прохання можуть бути звільнені від виконання своїх обов’язків, якщо орган опіки та піклування за місцем проживання підопічного визнає, що дане прохання викликане поважною причиною.
Органи опіки та піклування за своєю ініціативою, за клопотанням підопічних, державних або громадських організацій, а також, згідно з обгрунтованими заявами будь-яких осіб, можуть звільнити опікуна або піклувальника від виконання покладених на нього обов’язків, якщо встановлять, що опікун чи піклувальник не відповідає своєму призначенню або належним чином не виконує своїх обов’язків.
При зловживанні правами і залишенні підопічних дітей без догляду і піклування опікун або піклувальник притягається до відповідальності, згідно з чинним законодавством.