Хроніка 35/2015

ВИКРАДЕНИЙ У ПЕНСІОНЕРА АКОРДЕОН ЗНАЙШЛИ… У ТОВАРИША
Музичний інструмент вартістю 15 тисяч гривень, який зник з оселі 73-річного жителя Новоград-Волинського району, правоохоронці розшукали у будинку 77-річного односельчанина заявника. Триває з’ясування усіх обставин.
Про зникнення зі свого будинку дорогого акордеона «Барканола» до міліції повідомив 73-річний житель Гульська. Пенсіонер розповів правоохоронцям, що декілька місяців не зазирав до місця його зберігання. Коли ж згадав про акордеон, то виявив, що від музичного інструменту не залишилося й сліду. Заявник поділився з міліціонерами власними підозрами, мовляв, на акордеон міг «покласти око» його односельчанин.
Перевіряючи цю інформацію, правоохоронці побували у будинку пенсіонера, який час від часу навідувався до заявника у гості. Виявилося, що розшукуваний музичний інструмент дійсно «перекочував» до його оселі. За яких обставин це трапилося і для чого акордеон знадобився товаришеві пенсіонера, — у рамках розпочатого розслідування з’ясовують міліціонери.
РОЗШУКАЛИ ВИКРАДАЧА МОПЕДА
До Новоград-Волинського міськвідділу міліції звернувся 52-річний житель райцентру із повідомленням про викрадення свого мопеда.
Працівники слідчо-оперативної групи, які працювали на місці події, з’ясували, що транспортний засіб було викрадено з гаража упродовж доби. Аби потрапити до приміщення, злодій пошкодив навісний замок. Загальна сума збитку склала понад 8,5 тисяч гривень.
Інформація про подію була внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.3 ст.185 (крадіжка, поєднана з проникненням у приміщення) Кримінального кодексу України.
У вчиненні злочину правоохоронці обгрунтовано підозрюють раніше судимого 19-річного жителя райцентру.
За чинним законодавством, за вчинення таких протиправних дій йому може загрожувати від 3 до 6 років ув’язнення.
НЕДОВГО ЇЗДИВ НА ЧУЖОМУ ДВОКОЛІСНОМУ
24 серпня до Новоград-Волинського міськвідділу міліції звернувся 19-річний житель райцентру, повідомивши про крадіжку свого велосипеда. Міліція розшукала крадія.
На місце події виїхала слідчо-оперативна група, працівники якої з’ясували, що двоколісник було викрадено з подвір’я заявника. Загальна сума збитку склала понад 2,5 тисячі гривень. Інформація про подію була внесена до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.1 ст.185 (крадіжка) Кримінального кодексу України.
Правоохоронці встановили, що до злочину причетний, раніше судимий, 29-річний житель Новограда-Волинського. Викрадений велосипед у нього вилучили.
Згідно з чинним законодавством, подібні протиправні дії караються штрафом, громадськими або виправними роботами, піврічним арештом, обмеженням або позбавленням волі строком до 3 років.
Інна ВОВЧЕНКО, помічник начальника МВ, капітан міліції

КРАДІЖКА НА ПИЛОРАМІ
21 серпня у Новоград-Волинський МВ УМВС України надійшло телефонне повідомлення від 35-річного городянина про те, що невстановлена особа, шляхом вільного доступу, проникла у приміщення пилорами у Новограді-Волинському. У цей час двері були відчинені, тож крадій цим скористався, викравши електричні інструменти, а саме — дві «болгарки», шуруповерт, ручний фрезер, ручну пилку, акумулятор до трактора ТМ-8 тощо. Потерпілому завдано матеріальної шкоди на суму близько 15 тисяч гривень. Нині триває перевірка за ч.3 ст.185 (крадіжка) КК України.
ВЕЛОСИПЕДНИЙ «БУМ»
23 серпня у Новоград-Волинський МВ УМВС України з письмовою заявою звернулася 37-річна звягельчанка про те, що у неї викрадено велосипед «Ардіс». Залишивши свій транспорт без нагляду на дві години, повернувшись, жінка виявила, що велосипеда у неї… не стало. Шляхом зламу кодового замка крадій поцупив велосипед вартістю 2 тисячі 600 гривень, що був пристебнутий до сходів на першому поверсі під’їзду, внаслідок чого заподіяв матеріальну шкоду на вказану суму.
Перевірку за ст.185 ч.1 КК України проводить Новоград-Волинський МВ УМВС України у Житомирській області.
НЕ ЗАЧИНИЛА ВІКНО АВТІВКИ — ЗАЛИШИЛАСЯ БЕЗ СУМКИ
23 серпня у чергову частину Новоград-Волинського МВ надійшла заява від 31-річної місцевої мешканки про крадіжку майна.
У ході перевірки встановлено, що невідома особа з салону автомобіля марки «Volkswagen Passat», який знаходився навпроти одного з місцевих закладів громадського харчування, через відкрите скло водійської дверцяти викрала жіночу сумку білого кольору. У сумці знаходився мобільний телефон «Samsung Galaxy», паспорт та косметика.
Дана заява внесена до ЄРДР за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ст.185 ч.1 КК України.
«ПОЇХАВ» З ГАРАЖА НА КРАДЕНОМУ
23 серпня у чергову частину Новоград-Волинського МВ надійшло телефонне повідомлення від 52-річного місцевого мешканця про крадіжку майна з гаража.
У ході перевірки встановлено, що напередодні невідома особа, шляхом зривання навісного замка, проникла до гаража потерпілого, звідки викрала мопед марки «Jianse JS50Q-10» у технічно несправному стані, вартістю 7500 гривень та велосипед «Ардіс» вартістю 1000 гривень, чим спричинила заявнику матеріальної шкоди на загальну суму 8500 гривень.
У ході проведення оперативно-розшукових заходів було встановлено, що до вчинення крадіжки причетний 19-річний місцевий мешканець, раніше судимий за майнові злочини. Його місцезнаходження встановлюється.
Підготувала Юлія КЛИМЧУК

ДОГЛЯДАЧ КЛАДОВИЩА ЗРІЗАВ ОГОРОЖІ
Прокуратурою Коростишівського району затверджено та скеровано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні за ч.3 ст.297 Кримінального кодексу України, за фактом наруги над могилами. Йдеться про те, що жителі с. Студениці, прийшовши на кладовище відвідати похованих рідних, виявили пошкоджені, а подекуди взагалі відсутні огорожі біля могил. Про наругу над похованнями було повідомлено органам міліції, які за даним фактом розпочали кримінальне провадження.
Установлено, що 54-річний місцевий житель, якому громада довірила доглядати кладовище, демонтував металеві огорожі навколо могил та продавав їх на пункт прийому металобрухту. У ході досудового розслідування доведено, що доглядач кладовища зруйнував шість огорож.
Санкцією зазначеної статті за наругу над могилою, вчиненою повторно, з корисливих мотивів, передбачено покарання, зокрема, обмеження волі терміном від 4 до 5 років або тюремне ув’язнення від 4 до 7 років.
ЗАСУДИЛИ «МІНЕРА»
Бердичівською міжрайонною прокуратурою підтримано у суді державне обвинувачення у кримінальному провадженні за фактом завідомо неправдивого повідомлення про мінування Бердичівської міської ради.
У ході судового розгляду підтверджено, що житель Бердичева, у січні цього року, анонімно повідомив працівників міліції про підготовку вибуху у приміщенні Бердичівської міської ради. Вироком суду обвинуваченого визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення та призначено покарання у вигляді позбавлення волі строком на 2 роки.
Прес-служба прокуратури Житомирської області