Іспитовий строк — другий шанс, яким користується не кожен

Новоград-Волинською міжрайонною прокуратурою приділяється значна увага нагляду за поведінкою осіб, засуджених за вчинення злочинів та звільнених від відбування кримінального покарання у виді позбавлення або обмеження волі з іспитовим строком.
Таке звільнення передбачає надання засудженому, так званого, «другого шансу», тобто можливості уникнути реального відбування призначеного судом покарання, за умов виконання покладених на нього обов’язків, та не вчинення нового злочину протягом іспитового строку (повний перелік таких умов передбачений статтями 75, 76 КК України).
На жаль, не всі засуджені розуміють ту відповідальність, яка лягає на їх плечі після ухвалення судом звільнення від покарання з іспитовим строком.
Йдеться про те, що вироком Новоград-Волинського міськрайонного суду від 14 квітня 2014 року Підкауру М.В. за ч.3 ст.185 (крадіжка з проникненням у приміщення), ч.2 ст.186 (грабіж) КК України, засуджено до 4-х років позбавлення волі та звільнено від відбування вказаного покарання з іспитовим строком на 1 рік 6 місяців. Одночасно, окрім іншого, на засудженого покладено обов’язок повідомляти кримінально-виконавчу інспекцію про зміну місця проживання, роботи, навчання.
Разом із тим, під час іспитового строку Підкаура М.В. віднісся до вищезгаданого обов’язку без належної відповідальності.
Неодноразово, попри непоодинокі попередження, змінював місце проживання на власний розсуд, був відрахований з навчального закладу без відповідних повідомлень контролюючого органу.
Після допущення чергового порушення Новоград-Волинським міжрайонним підрозділом кримінально-виконавчої інспекції до Новоград-Волинського міськрайонного суду направлено подання про скасування Підкаурі М.В. звільнення від покарання з іспитовим строком та направлення до місць відбування призначеного раніше покарання.
За принципової позиції представника міжрайонної прокуратури, 21 липня 2015 року вказане подання судом задоволено в повному обсязі. Водночас Підкауру М.В. взято під варту в залі суду та направлено для відбування 4-х років позбавлення волі.
Д.РАБЧИНСЬКИЙ, прокурор Новоград-Волинської міжрайонної прокуратури, юрист 1 класу