Тарифи повинні встановлювати громади, а не олігархи

Тарифи повинні встановлювати громади, а не олігархи

ПРОГРАМА ЕНЕРГОНЕЗАЛЕЖНОСТІ ВІД УКРОПу — ЦЕ ЗВІЛЬНЕННЯ ЖКГ ВІД МОНОПОЛІЙ ТА АВТОНОМНЕ ОПАЛЕННЯ ЗА ДЕРЖАВНИЙ КОШТ
Не встигли українці оговтатись від суттєвого підвищення цін на газ, водо- та теплопостачання для населення, як на початку осені життя знову «покращало». З 1 вересня майже на 25% вкотре «злетіла» вартість електроенергії. Причому, для всіх громадян — і містян, і сільських мешканців. З початку осені за кожен використаний кіловат замість попередніх
37 коп. споживач повинен платити 45,6 коп., якщо загальний обсяг використаної за місяць електроенергії не перевищує 100 кіловат, 79 коп. — за умови використання від 100 до 600 кіловат і 1,48 грн. — у разі «перетину» позначки 600 кіловат. Експерти переконують, що нові ціни на «електрику», як, власне, і «водні», і «газові», завищені абсолютно необгрунтовано.

БІДНІСТЬ НА ПОРОЗІ
Представники ж уряду доводять, що все відбувається винятково на користь народу. Так, очільник Мінсоцполітики Павло Розенко вважає, що висока ціна на газ є найкращим стимулом для скорочення його споживання населенням, що врешті-решт має призвести до енергонезалежності країни. Саме заради останньої, оптимістично заявляє міністр, потрібно скоротити споживання газу щонайменше удвічі, і «в цій ситуації, можливо, така висока ціна на газ є одним із кращих стимулів для людей, щоб зменшувати його споживання».
Варто нагадати, що газ для цих самих людей, тобто для нас із вами, з 1 квітня подорожчав утричі — до 7188 грн. за тисячу кубометрів. Залишається поза розумінням лише доволі «незначний» факт: що населення України можна майже повністю забезпечити блакитним паливом внутрішнього видобутку, собівартість якого в березні нинішнього року становила 1500 грн.
за тисячу «кубів». З урахуванням витрат на транспортування, податки і рентну плату.
Незручні запитання виникають і щодо найдешевшої електроенергії. Чому раніше її граничний обсяг складав 150 кіловат-годин на місяць, а нині — лише 100? Чи не тому, даруйте, що, як констатує колишній міністр ЖКГ Олексій Кучеренко, в теперішні 100 не вкладається майже жодна родина?
Отже, чиновники мало того що «намалювали» нові тарифи фактично зі стелі, без будь-яких прийнятних обгрунтувань, так вони ще й з тієї ж «стелі» встановили різнорівневі «пороги» норм споживання.
Населення України стрімко скочується в зубожіння, зупинити яке не вдається ні мізерними підвищеннями пенсій і зарплат, ні обіцяними субсидіями.
«НОВА ЕНЕРГІЯ — ДЛЯ НОВОЇ УКРАЇНИ»
Підвищенням тарифів, переконані представники «Українського об’єднання патріотів — УКРОП», економічних проблем ЖКГ не вирішити. Бо єдиний показник, який неухильно зростає за нових тарифів, — це кількість неплатоспроможного населення країни, а отже, й борги за комунальні послуги.
Українську електроенергетику, впевнені «укропівці», врятує не збільшення тарифів, а, передусім, впровадження нових, енергоощадних технологій. Саме цей шлях реформування галузі пропонується в розробленій УКРОПом програмі «Нова енергія — для нової України».
Вона, поміж іншого, передбачає реконструкцію атомних електростанцій, термінову модернізацію обладнання ТЕЦ, середній знос якого сьогодні становить 80%, переорієнтацію котлів на спалювання палива, відмінного від газу, тобто вугілля, мазуту, пелет, біопалива, — пояснюють в УКРОПі. А також відновлення повного циклу вітчизняного виробництва ядерних тепловидільних елементів для українських атомних електростанцій.
Для приватних домоволодінь і підприємств малого та середнього бізнесу, особливо в районах із великим зносом опалювальних потужностей, УКРОП пропонує впроваджувати державну програму встановлення автономного опалення (бойлерні системи, сонячні панелі тощо), з субсидіями та податковими пільгами учасникам. Бо енергозбереження на рівні кожного (!) будинку — це справа державного значення!
А для справедливих, всебічно обгрунтованих тарифів, потрібно лише одне — позбавити ринок ЖКГ від корупції та монополій! Вся «життєзабезпечувальна» інфраструктура наразі перебуває в руках кількох олігархів. І це — державний злочин. Адже має вона належати громадам і утримуватися за рахунок місцевих бюджетів, вважають в УКРОПі. Тільки тоді громадяни зможуть завжди контролювати формування ціни, наполягати на прийнятних для себе тарифах і при цьому вибирати тільки найкращих (!) постачальників послуг. Щоб електроенергія постачалася безперебійно та без стрибків, від яких «горить» вся електроніка. Щоб сміття з дворів прибиралося вчасно і повністю. Щоб гаряча вода — насправді була гарячою та без «рудькуватості» від іржі зі старих труб. Так буде тоді, коли на першому плані у влади будуть інтереси людей, а не олігархів.
Лесь ВОЗНИЙ