Закон захищає собак. А хто захистить людей від зубів бродячих тварин?

Закон захищає собак. А хто захистить людей від зубів бродячих тварин?

Гуманізм чинного законодавства, яке забороняє відстріл (чи інші способи знищення) бродячих собак, призвів до того, що на вулицях Новограда-Волинського суттєво зросла популяція безпритульних тварин. Збиваючись у зграї, собаки стають дедалі агресивнішими і все частіше становлять небезпеку для перехожих.
Люди намагаються обходити, уникати скупчення бродячих тварин, проте навіть такі вимушені маневри не завжди допомагають. Приміром, нещодавно постраждала від укусу собаки на одній із вулиць місцева вчителька. За її словами, вона навіть була без сумки, яка б могла привернути увагу собаки та спонукати її до агресії. Жінці пощастило, що наразі зима — крізь одяг собака не зміг прокусити шкіру, натомість залишився синець, але лікарі запевнили, що все обійдеться.
І такі випадки стаються не десь на задвірках, а в самісінькому центрі міста: собачі зграї крутяться поблизу центрального Парку, на площі біля церкви, у центральних кварталах багатоповерхової забудови… У міській раді, коментуючи проблему, визнали, що наразі на розгляді перебуває з півтора десятка звернень від громадян щодо небезпеки бродячих собак.
Власне, із року в рік ця тема була однією з найболючіших. Змінювалися міські голови, начальники профільних управлінь, але кожен із них постійно опинявся перед дилемою: з одного боку — звернення громадян, котрі закликають у будь-який спосіб очистити місто від бродячих собак, з іншого — більш гуманно налаштовані громадяни, котрі не визнавали такої загрози і звинувачували владу у жорстокості.
Частково питання почало вирішуватися, коли, за ініціативи місцевої жительки Валентини Захарчук, було споруджено притулок для бродячих собак. Утім, притулок — не безрозмірний. І, якщо не регулювати чисельність тварин, то він швидко заповнюється. А проблема залишається.
Відповідаючи на запитання, чи планує міська влада вже найближчим часом вжити якихось заходів, щоби зменшити на вулицях міста кількість бродячих собак, в управлінні житлово-комунального господарства повідомили, що нещодавно було добудовано в існуючому притулку декілька додаткових вольєрів. Деяку кількість проживаючих там тварин городяни взяли під свою опіку. Тож, з’явилися, так би мовити, вільні місця і можливість ізолювати з вулиць міста найбільш небезпечних тварин. Про це пообіцяли подбати вже найближчим часом.
Олег БРЮХАНОВ
Фото Сергія ЩУРУКА