ТАРИФИ ВИМУШЕНІ ПІДНІМАТИ

Нові розміри тарифів на тепло для бюджетних установ і госпрозрахункових установ, на воду для населення було обговорено на громадських слуханнях 27 лютого. Таке непопулярне в умовах фінансово-економічної кризи зростання безробіття, фактичного зупинення росту зарплат і пенсій рішення викликане збільшенням ціни за газ для Теплокомуненерго — на 79,5% (сьогодні це 2570,7 грн), за електроенергію — на 24,65% (0,70 грн), воду — на 68,21% (10,74 грн). За словами директора КП «Новоград-Волинськтеплокомуненерго» Л.М.Тодорович, у зв’язку з тим, що ціна на газ за останні півроку зростала щомісячно, підприємство станом на 27.02.09 має збитків на суму понад 2 млн. 230 тис.грн. Заходи з енергозбереження, суттєва фінансова підтримка з бюджету, скорочення працюючих дали можливість відремонтувати частину мереж, зменшити втрати та втримувати без підвищення тариф для населення. Тільки за минулий рік новоград-волинці фактично платили 4,28 грн за 1 кв.м. опалювальної площі замість встановлених 4,65 грн. У планах підприємства можливе використання альтернативних видів енергії (соломи, стружки).
Підвищення тарифів на тепло для юридичних осіб — міра вимушена, ціна за надану послугу має бути економічно обгрунтованою та відповідати витратам. Присутнім на слуханнях представникам громадськості Людмила Михайлівна дала грунтовні відповіді на запитання щодо ведення комерційної діяльності (це дало додаткових коштів на суму майже 4 млн.грн), функціонування оздоровчої бази на березі Чорного моря (кожен бажаючий працівник підприємства за свої власні 440 грн за 10 днів проживання може відпочити в старих дерев’яних будиночках). З метою промивання внутрішньобудинкових мереж підприємство планує незабаром купити спеціальну машину. Л.М.Тодорович повідомила також щодо розгляду в Кабміні рішення про зрівняння в ціні за газ, який витрачається на опалення для населення і Теплокомуненерго. А для того, щоб в міській пресі більше не було безпідставних звинувачень щодо тарифів та діяльності підприємства, Людмила Тодорович запросила присутніх на День відкритих дверей до Теплокомуненерго.
Жваве обговорення присутніх викликало рішення виконавчого комітету міської ради щодо підвищення тарифу на водопостачання та водовідведення. Необхідність його прийняття викликане тим економічним і фінансовим становищем, в яке потрапив міський водоканал. Адже частина промислових підприємств, що є основними споживачами, — зупинилися. За словами директора водоканалу В.М.Кудіна, підприємство станом на 01.01.09 має 868 тис. збитків, і щомісяця вони зростають ще на 293 тисячі. З бюджету цього року допомоги не варто очікувати.
Найбільш кричущий борг — це несплата за електроенергію. Працівники вже 2 місяці не отримують зарплатню. У зв’язку з цим відкладати на потім питання тарифів на воду просто неможливо. Навпаки, після роз’яснення ситуації, що склалася, заступником міського голови В.О.Ленем, директором підприємства В.М.Кудіним, присутні представники громадськості висловили пропозиції про те, що підвищувати тариф необхідно і, можливо, навіть більше ніж до 5 грн. Адже собівартість послуги — 8,14 грн, а запропонований тариф у сумі 5 грн не врятує положення, в якому опинився водоканал. Не дивлячись на те, що протягом останніх 3-х років введено в дію 2 бювети, реконструйовано 2 природних джерела, альтернативи централізованому водопостачанню в місті поки що немає.
Присутні члени територіальної громади від громадських організацій та політичних партій запропонували скласти конкретні плани проведення поточних (щоб не працювати в авральному режимі) і перспективних ремонтів водо- та каналізаційних мереж, а це 229 км труб, середній вік яких 40 років. Одна з пропозицій полягала в тому, щоб громадські слухання з таких важливих питань як тарифи проводити перед прийняттям відповідного рішення виконкому. Контролерам водоканалу слід бути вимогливішими при перевірках. Адже 17545 тис.грн адмінштрафів, накладених згідно 124 актів 12-ма контролерами підприємства — це не занадто велика сума стягнень за вкрадену воду або інші порушення.
Одним із варіантів розв’язання проблем може бути почасова подача води або скорочення її надавання на 1-2 години, як це вже зробили в Житомирі та Бердичеві. Але 7 тис грн. у місяць, які можна на цьому зекономити, також не вихід. При цьому погіршиться якість води, збільшаться затрати на електроенергію.
Отже, вартість послуги надання та стоків води має бути економічно обгрунтованою щодо вартості її вироблення. Як було доведено до відома новоград-волинців, з 21 березня 2009 року тарифи на послуги з централізованого водопостачання становитимуть 3,00 грн., а водовідведення — 2,00 грн. за 1 куб.м.
Відділ інформації та зв’язків з громадськістю міської ради