Хроніка 10/2018

Хроніка 10/2018

У НОВОГРАДІ РОДИЧКА ОБІКРАЛА ДВОХ ЧОЛОВІКІВ
До поліції звернувся 42-річний житель райцентру із повідомленням про крадіжку грошей із його банківського рахунку. Чоловік виявив, що з його будинку зникла банківська картка, а за допомогою банкомата з рахунку було знято 200 гривень. За годину з рахунку 41-річного брата заявника також було знято 1000 гривень за допомогою картки, що теж зникла з оселі. Він теж звернувся до поліції.
Правоохоронці встановили, що у будинку, де проживають обидва заявники, побувала їх родичка. Саме після її відвідин і сталися крадіжки. Поліцейські встановили особу жінки — 20-річної жительки району. Її розшукали, у скоєному та зізналась. Нині триває досудове розслідування.
ЗВЯГЕЛЬСЬКІ ПОЛІЦЕЙСЬКІ РОЗШУКАЛИ КРАДІЯ ТЕЛЕФОНІВ
До поліції звернулася 63-річна жителька с.Майстрів із повідомленням про крадіжку засобів зв’язку. Жінка розповіла, що минулого дня, в обідню пору, з її будинку зникли два мобільних телефони.
У ході з’ясування обставин події правоохоронці встановили, що у будинку заявниці побував її односелець. За деякими даними, саме цей 28-річний чоловік, який раніше був засуджений за аналогічні діяння, міг бути причетний до крадіжки. У подальшому підозри поліцейських підтвердились: у чоловіка вилучили викрадене. Триває досудове розслідування.
ПОЛІЦЕЙСЬКІ ВИЛУЧИЛИ НАРКОТИКИ
28 лютого під час проведення санкціонованого обшуку в будинку жителя райцентру правоохоронці виявили згорток із подрібненою рослинною масою, за попередніми даними — наркотичним засобом. Нині розпочато досудове розслідування.
В одній із кімнат 29-річний господар будинку зберігав паперові згортки з рослинною сировиною. Чоловік зізнався, що це — нарковмісний засіб для його власного споживання. Правоохоронці вилучили виявлене та направили на експертне дослідження.
Попередня правова кваліфікація події — ч.1 ст.309 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту) КК України.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

НА ЖИТОМИРЩИНІ — ЧЕРГОВА ЖЕРТВА ПЕРЕОХОЛОДЖЕННЯ
2 березня до хірургічного відділення Ємільчинської районної лікарні з відмороженням пальців нижніх кінцівок 3-4 ступеня потрапив мешканець с.Миколаївка, 1960 року народження. Причини та обставини події з’ясовуються.
Всього ж із початку року на Житомирщині, внаслідок впливу низьких температур, 5 осіб загинуло та 17 — травмовано. До речі, найчастіше з переохолодженням та обмороженням потрапляють до лікарняних закладів люди, які перебувають у стані алкогольного сп’яніння.
За матеріалами 04141.com.ua

У ЄМІЛЬЧИНСЬКОМУ РАЙОНІ ЗАТРИМАНО ЗЛОДІЯ
До поліції звернувся 59-річний житель району із повідомленням про крадіжку з його будинку. Чоловік розповів, що з його оселі було викрадено 350 гривень та жіночі золоті сережки.
Правоохоронці встановили, що у будинку заявника побував його 21-річний односелець. Чоловіки разом вживали спиртне, а згодом гість, скориставшись неуважністю господаря, забрав із кухонного стола гроші та гаманець, в якому знаходились прикраси.
Поліцейські розшукали молодика. Той зізнався у скоєному та розповів, що гроші встиг витратити. Чужі ювелірні вироби у чоловіка вилучили. Нині триває досудове розслідування. Відповідно до ст.185 (Крадіжка), молодикові може загрожувати покарання від штрафу до 3-річного позбавлення волі.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

БІЛЯ С.ПОВЧИНЕ ФУРА З’ЇХАЛА В КЮВЕТ
28 лютого, близько 8 год. 30 хв., водій — мешканець Рівненщини, рухаючись на сідловому тягачі марки «Renault Magnum», у складі з причепом «SCHWARZMULLER», у напрямку Рівного по автодорозі «Київ — Чоп», на 258-му км, поблизу с.Повчине Новоград-Волинського району, не впорався із керуванням, внаслідок чого допустив виїзд транспортного засобу за межі проїжджої частини дороги у кювет.
Внаслідок ДТП водій отримав тілесні ушкодження у вигляді компресійного перелому хребця спини, та був доставлений до травматологічного відділення Корецької ЦРЛ.
За матеріалами 04141.com.ua

ВИКРИТО ЩЕ ОДИН ЦЕХ ІЗ ФАЛЬСИФІКАТОМ ГОРІЛКИ
1 березня працівники Управління захисту економіки в області, спільно зі слідчими ГУНП та за процесуального керівництва прокуратури області, ліквідували на території Житомирщини мережу виготовлення та реалізації підакцизних товарів. З обігу вилучено 350 літрів спирту, півтонни горілки та майже півтисячі пачок цигарок.
Нелегальний цех було обладнано в одному з приватних будинків обласного центру, де відбувалось не лише розфасовування горілки під виглядом продукції відомої торговельної марки, а й її продаж значними партіями.
Водночас у ході досудового розслідування всіх обставин правопорушення встановлено та задокументовано близько 15 місць продажу фальсифікату горілки на території області.
Загалом 1 березня поліцейські одночасно провели 13 обшуків, у ході яких вилучили 350 літрів спирту, 530 літрів горілки, 400 пачок цигарок та автомобіль «Renault Kangoo».
Досудове розслідування проводиться за ст.199 (Виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою використання при продажу товарів, збуту або збут підроблених грошей, державних цінних паперів, білетів державної лотереї, марок акцизного податку чи голографічних захисних елементів) Кримінального кодексу України. За такі дії передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 3 до 7 років.
Окрім того, під час обшуку в адміністративному приміщенні одного з житомирських кафе виявлено, а згодом фахівцями вибухотехнічної служби ГУНП вилучено предмет, зовні схожий на артилерійську міну калібру 120 мм. За результатами відповідної експертизи, прийматиметься рішення й щодо кваліфікації цієї події.
У ЖИТОМИРІ ПОЛІЦІЯ ЗАТРИМАЛА НА ХАБАРІ ЧЛЕНА ЕКЗАМЕНАЦІЙНОЇ КОМІСІЇ
У рамках розслідування кримінального провадження правоохоронці здобули відомості та задокументували схему із систематичного вимагання неправомірної вигоди членами екзаменаційної комісії при ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області.
За наявною інформацією, один із членів комісії, 35-річний чоловік, протягом лютого 2018 року вимагав від фізичної особи хабара за успішне складання іспиту для отримання права керування спеціалізованим транспортом.
1 березня в обласному центрі поліцейські затримали екзаменатора «на гарячому» під час отримання ним замовленої неправомірної вигоди у сумі 3 тисяч гривень.
Усі дії фігуранта були відповідно задокументовані у рамках кримінального провадження, розпочатого за ч.3 ст.368 (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України. Предмет хабара вилучено.
Відповідно до законодавства, чоловікові може загрожувати покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 5 до 10 років із конфіскацією майна та з позбавленням права обіймати певні посади чи займатись певною діяльністю до 3 років.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

У ЖИТОМИРІ СБУ ВИКРИЛА НА ХАБАРІ КЕРІВНИКА ДЕРЖАВНОГО ПІДПРИЄМСТВА
Співробітники Служби безпеки України викрили на хабарі директора ДП «Експертно-технічний центр Держпраці» Житомирської області.
Правоохоронці встановили, що посадовець запровадив злочинну схему вимагання грошей із місцевих підприємців за прискорену видачу дозвільної документації щодо виконання робіт на об’єктах підвищеної небезпеки. До протиправної діяльності керівник держпідприємства залучив посередника — колишнього працівника правоохоронних органів. «Вартість» виготовлення пакету документів була майже всемеро більша, відносно розміру встановлених платежів. При цьому зловмисники вимагали 50% передоплати.
Оперативники спецслужби задокументували отримання посадовцем сімдесяти тисяч гривень — першої частини чергової неправомірної вигоди з місцевого підприємця за видачу позитивного технічного висновку щодо введення в експлуатацію заправної станції.
Співробітники СБ України затримали зловмисників у приміщенні держпідприємства після отримання другої частини хабара у розмірі сімдесят тисяч гривень.
У рамках відкритого кримінального провадження за ч.3 ст.368 Кримінального кодексу України тривають обшуки за місцем роботи та проживання фігурантів справи. Вирішується питання щодо оголошення затриманим про підозру у вчиненні злочину та обрання міри запобіжного заходу.
Операція із викриття зловмисників проводилась співробітниками Управління СБ України в Житомирській області спільно зі слідчими Слідчого відділу обласної прокуратури.
У ДЕРЖАВНУ ВЛАСНІСТЬ ПОВЕРНУЛИ ДІЛЯНКУ ЗЕМЛІ З ПОКЛАДАМИ БУРШТИНУ
Прокуратура Житомирської області продовжує вживати заходи представницького характеру щодо захисту та поновлення інтересів держави у сфері землекористування. Зокрема, у лютому поточного року, за позовом прокуратури області, рішенням суду скасовано свідоцтво про право власності на земельну ділянку площею 2 га та повернуто її до державної власності.
Мова йде про ділянку землі сільськогосподарського призначення на території Барашівської сільської ради Ємільчинського району, яку ще у 2014 році житомирянину надано у власність для сільськогосподарських потреб. Однак новоспечений «господар», зареєструвавши право власності на землю, одразу продав земельну ділянку, де розташовані корисні копалини загальнодержавного значення — бурштин, за 32 тис. грн. жителю Києва.
Рішенням Ємільчинського районного суду ще у 2017 році визнано недійним наказ Головного управління Держгеокадастру в області про передачу у власність жителю Житомира 2 га землі для сільськогосподарських потреб.
Враховуючи те, що право власності на земельну ділянку набуто на підставі незаконного наказу Головного управління Держгеокадастру в області, судом скасовано свідоцтво про право власності та витребувано землю на користь держави.
Прес-служба прокуратури Житомирської області