П’ятий табір для дітей учасників АТО у Німеччині

П’ятий табір для дітей учасників АТО у Німеччині

\"П’ятийВже п’ятий табір для дітей учасників АТО та дітей-інвалідів організувала наша землячка Валентина Собецька, котра мешкає у Німеччині. Нагадаємо, для допомоги рідному місту пані Валентина створила благодійну організацію — «Допомога дітям. Україна. Рейн-Неккар для Новограда-Волинського».
51 дитина вже побувала таким чином у Німеччині, щоразу — пізнавальні екскурсії у німецьких містах. Разом з іншими вихідцями з України та друзями-волонтерами пані Валентина намагається зробити ці візити максимально цікавими, а батьки дітей щоразу висловлюють подяку за підтримку родин учасників АТО. Цього разу впродовж 17 днів у Німеччині побували 12 дітей з нашого міста.

— Цього року подорож у табір мала зупинку у Берліні, — розповіла «Звягелю» Валентина Собецька. — Новоград-волинка Леся Ріхтер, котра довгий час мешкає у сусідньому з Берліном Потсдамі, взяла на себе витрати за відвідини Tierpark, де на 160 га паркової зони проживає безліч екзотичних та рідкісних тварин. Наступного дня ми побачили Бранденбурзькі ворота, меморіал жертвам Голокосту, Рейхстаг та вирушили потягом до місця розміщення табору — у Людвігсхафен-на-Рейні.
У таборі було піднято прапор України на флаг-шток під спільне виконання гімну, проходили гріль-вечори, грали у футбол, а у вихідні на два дні дітей розмістили у німецько-українських родинах.
Учасники табору щороку багато користуються громадським міським та міжміським транспортом. Це вимагає великого нервового напруження під час пересадок і сильно здорожчує відпочинок. До речі, благодійна німецька організація повністю фінансує перебування наших туристів.
Серед вимог до учасників табору, як розповіла пані Валентина: бути дисциплінованими, слухатися, аби не загубитися в дорозі і не порушувати громадський спокій у транспорті. Як виявилося, не усі діти самостійні і відповідальні щодо оточуючих. Можливо, це є наслідок ментальності українців, але позитивно, що українці мають змогу під час таких візитів навчатися поведінці європейців.
У программі були відвідини міста Мангейм, діти побували у парку відпочинку Луізенпарк, провели декілька експериментів та ознайомилися з технічними засобами у місті винаходу першого автомобіля. Оглядини столиці міфічного народу нібелунгів, міста трьох релігій і «європейського Єрусалиму» — міста Вормс, подорож у туристичний Гейдельберг, де знаходиться найстаріший університет Німеччини, руїни величного замку і єдиний в світі документаційний центр голокосту ромів. Також — подорож на ігровий майданчик, поїздка в один з найбільших лісів Німеччини — Пфальцвальд, де розташований парк розваг, прогулянки в аквапарк та стрільба з лука, художні заняття у міському музеї мистецтв тощо.
— Ми викладаємося на всі 100 відсотків, — поділилася пані Валентина. — Хотілося би, щоб батьки відповідально готували дітей до далекої подорожі у чужу країну, бо від кожного залежить безпека їх і тих, хто поряд. За час перебування нам траплялися добрі люди, які, дізнавшись, що це — діти захисників України, дарували на групу «Кока-колу», як провідник у потязі з Берліну, чи повертали гроші за квиток на атракціони, чи давали гроші усім на морозиво... Наші місцеві українці і німці підтримували табір як могли: прибирали, готували іноді їжу, привозили дітям солодощі та інші подарунки.
На прощальний вечір заві­тали консули Генерального Консульства України в Німеччині Оксана Кушнірчук і Валерій Шемета. Валентина Собецька подякувала учасникам табору за бурштиновий портрет Лесі Українки і смачний коровай, які діти подарували німцям.
Юлія КЛИМЧУК
Фото Rainer Peter