Хроніка 40/2018

Хроніка 40/2018

ПІДОПІЧНИХ ПСИХОНЕВРОЛОГІЧНОГО ІНТЕРНАТУ НЕЗАКОННО ПОЗБАВИЛИ ВОЛІ
Новоград-Волинською місцевою прокуратурою проведено перевірку додержання вимог законодавства щодо захисту прав і свобод громадян у психоневрологічних інтернатах, установах соціального захисту та інших місцях тривалого перебування (лікування) людей та виявлено порушення в одному з психоневрологічних інтернатів Житомирщини.
Зокрема, встановлено, що у порушення вимог ст.29, 33 Конституції України, ст.4, 25 Закону України «Про психіатричну допомогу», 16 осіб, підопічних комунальної установи — психоневрологічного інтернату, перебувають у корпусі, де загратовані не лише вікна, а й на дверях встановлені металеві грати із замками, що обмежує та унеможливлює їх вільне пересування у приміщенні.
Таким чином хворі фактично перебувають у нелюдських умовах, незаконно позбавлені волі та самостійного залишення цього корпусу.
Відомості про виявлені факти Новоград-Волинською місцевою прокуратурою 19.09.2018 р. внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.146 КК України (Незаконне позбавлення волі декількох осіб). Досудове розслідування проводить місцевий відділ поліції, процесуальне керівництво здійснює місцева прокуратура.
ДЕПУТАТА СІЛЬСЬКОЇ РАДИ ОШТРАФУВАЛИ ЗА ПРИЙНЯТТЯ РІШЕННЯ В ІНТЕРЕСАХ СВОГО БАТЬКА
Новоград-Волинською місцевою прокуратурою виявлено недотримання вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів депутатом однієї із сільських рад Ємільчинського району.
Також місцевою прокуратурою, за складеними протоколами про адміністративні правопорушення за ч.1, 2 ст.172-7 КУпАП, забезпечено участь у судовому розгляді справи.
Установлено, що депутат не повідомив сесію сільської ради про конфлікт інтересів, що виник, у зв’язку з розглядом 07.02.2018 р. на сесії питання про затвердження технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельних ділянок в натурі, які передавалися у власність громадянам, у тому числі — батькові депутата.
Крім цього, особа проголосувала за позитивне вирішення зазначеного питання, тим самим прийнявши рішення в умовах реального конфлікту інтересів.
Постановою Ємільчинського районного суду депутата визнано винною у вчиненні адміністративних правопорушень, пов’язаних із корупцією, та накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі 3400 грн.
Прес-служба прокуратури Житомирської області

ПОЛІЦЕЙСЬКІ ВИКРИЛИ ПРИВЛАСНЕННЯ БЮДЖЕТНИХ КОШТІВ НА ПОНАД ПІВМІЛЬЙОНА ГРИВЕНЬ
Працівники Управління захисту економіки в Житомирській області ДЗЕ Національної поліції України викрили групу посадовців та підприємців, які, зловживаючи службовим становищем, упродовж кількох років заволоділи бюджетними коштами під час проведення будівельно-монтажних робіт комунального закладу у Житомирі. Нині досудове розслідування завершено, обвинувальний акт спрямовано до суду.
Під час досудового розслідування встановлено, що у 2009 році Управлінням капітального будівництва Житомирської міської ради було проведено тендерну процедуру щодо виконання будівельно-монтажних робіт закладу освіти та культури у Житомирі. За результатами, тендерний комітет, головою якого була 61-річна житомирянка, під її впливом та за її лобіювання, визнав переможцем дочірнє підприємство, директором якого був її чоловік. У результаті з підприємством було укладено договір на виконання робіт на суму понад
4 мільйони гривень.
Відтак, отримавши можливість безперешкодного виконання робіт на об’єкті, керівник будівельного підприємства розробив план злочинної діяльності, метою якого було привласнення бюджетних грошових коштів під час будівництва закладу. Встановлено, що 61-річний чоловік також раніше займав керівні посади у Житомирській міській раді, мав певні зв’язки та коло знайомих серед місцевих посадовців. До реалізації плану долучились дружина-посадовець та її підлеглий, працівники Житомирської міської ради, які здійснювали технічний нагляд на об’єкті.
Згодом до групи приєдналась і 40-річна донька подружжя, яка за декілька років посіла місце батька у якості директора будівельного підприємства.
У період із 2009 по 2015 роки вказані особи вносили завідомо неправдиві відомості до актів виконаних робіт та завищували обсяги виконаних робіт. У результаті привласнили бюджетні кошти та спричинили місцевому бюджету матеріальні збитки у розмірі понад півмільйона гривень.
Усім учасникам організованої групи слідчі оголосили про підозру у скоєнні кримінальних правопорушень за ч.3 ст.28 (Вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією), ч.5 ст.191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) та ч.2 ст.366 (Службове підроблення) КК України. Із метою відшкодування завданих збитків на майно обвинувачених накладено арешт.
Нині поліцією завершено досудове розслідування, а обвинувальний акт спрямовано до суду. Законодавством такі дії караються позбавленням волі на строк до 12 років із конфіскацією майна.
Управління захисту економіки в Житомирській області ДЗЕ Національної поліції України

11-РІЧНА ДІВЧИНКА, ЯКУ РОЗШУКУВАЛА ПОЛІЦІЯ, ПОВЕРНУЛАСЯ ДОДОМУ
Юна жителька Олевська, Надія Бондаренко, пішла з дому 26 вересня і майже дві доби її місцезнаходження залишалось невідомим. Правоохоронці розшукували дитину і закликали громадян повідомляти будь-яку інформацію щодо місця її можливого перебування.
За наявними відомостями, дитина не вперше втікає з домівки. Уранці 28 вересня дівчинка знайшлася. Із нею все гаразд, нині дитина знаходиться з рідними.
Водночас поліцейські зауважують, що за добу надійшло ще два повідомлення про юних втікачів. 6-річного житомирянина, який загубився під час прогулянки, правоохоронці розшукали та повернули додому упродовж години з моменту повідомлення батька. А 10-річний мандрівник із м.Коростень, про зникнення якого поліцію сповістила мати, був знайдений уранці 27 вересня і теж переданий рідним.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

НА ЗВЯГЕЛЬЩИНІ У ДТП ПОТРАПИЛИ ІНОЗЕМЦІ
Дорожньо-транспортна пригода сталась 26 вересня, близько 9:00, на 232-му км автодороги «Київ-Чоп», поблизу повороту до с. Маковиці Новоград-Волинського району.
Попередньо, водій автомобіля «Volkswagen В-6», 62-річний житель Німеччини, не впорався з керуванням та скоїв зіткнення з колесовідбійником, після чого автомобіль відкинуло вбік, та він з’їхав із проїжджої частини.
У результаті ДТП травми різного ступеню тяжкості отримали водій та пасажири іномарки — 39-річна та 19-річний іноземці. Усіх трьох було доставлено до Новоград-Волинської лікарні.
Триває з’ясування причин та обставин події.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

У ВЕРЕСНІ ПОЛІЦІЯ ЖИТОМИРЩИНИ ПОВЕРНУЛА ДОДОМУ 39 ЮНИХ МАНДРІВНИКІВ
Лише за вечір 25 вересня до поліції від чотирьох родин надійшли подібні тривожні повідомлення про зникнення їх доньок віком від 14 до 17 років. До кінця доби всі утікачки були знайдені та нині знаходяться під опікою рідних. Поліція закликає громадян, які мають на вихованні неповнолітніх дітей, сумлінніше ставитися до своїх батьківських обов’язків.
Надвечір 25 вересня на спецлінію «102» зателефонувала розгублена житомирянка із повідомленням про те, що зникла її 16-річна донька. За словами жінки, вона отримала тривожний дзвінок зі школи про те, що дівчинки не було на уроках. Зв’язатися з дитиною мати не могла, оскільки та залишила мобільний телефон удома.
Відтак поліцейські зорієнтували усі зовнішні наряди, які працювали у місті, на розшук зниклої дівчини. Сама ж заявниця вирушила до навчального закладу і зустріла свою доньку, яка крокувала додому… зі школи. Як виявилось, ситуація виникла випадково через дрібне непорозуміння, однак зчинений переполох став наукою для всіх: педагогів, батьків і самої дівчинки, з якими ювенальні поліцейські провели відповідну профілактичну роботу.
У той же час в обласному центрі правоохоронці розшукували ще одну, 17-річну жительку Попільнянського району, студентку одного з житомирських професійних училищ. Було відомо, що юначка уранці цього ж дня заявилась до адміністрації свого навчального закладу з вимогою повернути їй документи через небажання продовжувати подальше навчання. Звісно, неповнолітній відмовили і зазначили, що для таких кардинальних рішень потрібна присутність батьків. Ображена таким ставленням, студентка вимкнула телефон і не з’явилась ні на навчання, ні у гуртожиток.
— Близько півночі стало відомо, що дівчина з’явилась удома. За її словами, побувала у столиці й привіз її назад випадковий знайомий. Зараз офіцери ювенальної превенції місцевого відділення поліції проводять у родині втікачки профілактичну роботу і з’ясовують усі обставини, — розповіла начальник відділу ювенальної превенції Управління превентивної діяльності ГУНП Житомирщини Наталія Гончарук.
Подібні історії трапилися ще у двох районах області. У Бердичівському — розшукували 14-річну школярку і врешті виявили її в обласному центрі. Дівчинку у житомирській маршрутці зустрів 19-річний знайомий, який привів її у свою родину. На щастя, батьки знайомого умовили юну бердичівлянку увімкнути мобільник і зателефонувати рідним. Відтак поліцейські повернули знайду у її родину.
Благополучно закінчилась історія зникнення іще однієї, 16-річної жительки Пулинського району. Про її відсутність удома до поліції увечері повідомив її батько. Відпрацьовуючи коло знайомих та друзів юначки, правоохоронці швидко встановили її місце перебування. Причиною вчасного неповернення стало юне кохання. Нині дівчина знаходиться поряд із рідними.
— Упродовж вересня до територіальних підрозділів поліції надійшло 39 повідомлень про безвісне зникнення дітей. Найстаршому з мандрівників — 17, а найменшому — неповних 4 роки. Місця перебування всіх неповнолітніх були встановлені упродовж першої доби. Ювенальні офіцери продовжують працювати із дорослими членами родин та із вчителями у навчальних закладах. Ми закликаємо усіх громадян не бути байдужими та звертати увагу на дітей, які, особливо у пізній час доби, знаходяться без нагляду дорослих, і, можливо, потребують допомоги, — прокоментував заступник начальника ГУНП Житомирщини Артем Лисогор.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

ПОЛІЦІЯ РОЗСЛІДУЄ ВБИВСТВО ЖІНКИ ПІСЛЯ ХМІЛЬНОГО ЗАСТІЛЛЯ
Фатальна подія трапилась у неділю 23 вересня у Житомирському районі. У спричиненні фатальних поранень жительці одного з сіл поліцейські обгрунтовано підозрюють її односельчанина. Винуватцю загрожує позбавлення волі строком до 15 років.
Близько 14 години до Житомирського відділення поліції надійшло повідомлення про виявлення у будинку жителя cела Рудні-Городища тіла 62-річної місцевої жительки з ознаками насильницької смерті.
На місце події виїжджали слідчо-оперативні групи ГУНП та місцевого відділення поліції. Під час огляду тіла загиблої було виявлено дві різані рани. Причини смерті встановлюють експерти судово-медичної експертизи.
Водночас правоохоронці з’ясували, що в обійсті мешкає 45-річний чоловік, який через хворобу прикутий до ліжка. Наглядає за ним 60-річний односельчанин.
— У результаті першочергових заходів ми встановили, що напередодні у будинку 62-річна односельчанка, господар і його доглядач вживали спиртне. Після того гості вийшли з кімнати, і вже наступного дня жінку виявили мертвою на другому поверсі оселі. Ми вилучили низку доказів причетності до вбивства односельчанина загиблої. Чоловік був затриманий у порядку ст.208 (Затримання уповноваженою службовою особою) кримінального процесуального кодексу України.
Усі обставини нині з’ясовуються у рамках розпочатого за ч.1 ст.115 (Умисне вбивство) Кримінального кодексу України.