Робота ліфтів покращилась, але проблем вистачає

Робота ліфтів покращилась, але проблем вистачає

У понеділок, 21 січня, в соціальних мережах з’явилась інформації одного з місцевих Інтернет-видань про падіння ліфта в районі «Болгарбуд». Дана інформація викликала великий резонанс серед мешканців Новограда-Волинського. Оскільки вона не відповідала дійсності — жоден ліфт не впав та ніхто не постраждав, — це саме Інтернет-видання уточнило своє повідомлення, інформаційний матеріал вийшов під іншим заголовком.

Але, як кажуть, диму без вогню не буває. Тому ми звернулися за коментарем до директора ТОВ «Новоград-Волинськліфт» Єгора Цимбалюка.

— Єгоре Юрійовичу, звідки з’явилась інформація про падіння ліфта та що насправді сталось?
— Нічого екстраординарного не відбулось. Близько двох тижнів тому, точно не пам’ятаю, оскільки це була штатна ситуація, по вул.Леваневського, 4, в першому під’їзді, внаслідок стрибка напруги, двигун почав працювати на більших обертах, тому при передачі крутного моменту на обмежувач швидкості відбулося прокручування канату ОШ, в результаті чого відбулась екстрена зупинка ліфта. Простіше кажучи, якщо ви їдете на автомобілі та перед вами вибігає пішохід, ви починаєте різко гальмувати, і авто зупиняється трохи швидше, ніж при звичайному гальмуванні. Чи це є чимось надзвичайним? Ні, у кожного водія таких випадків по декілька за один день буває. Чи може злякатись пасажир у такій ситуації? Звісно, так само може перелякатись і пасажир ліфта, якщо сталося щось подібне, але головне, що він живий та здоровий.
Насправді, в цій статті, яка викликала величезне збентеження серед мешканців міста, нічого, крім заголовку, й не було. Щоправда, для об’єктивності можу зазначити, що після мого звернення до редакції цього видання, заголовок було змінено на інший. За що щиро вдячний.
— Яка на сьогодні ситуація з ліфтами у нашому місті загалом?
— Відверто кажучи — не проста, але контрольована. Наведу декілька цифр, які скажуть самі за себе. У місті — 80 ліфтів, 76 ліфтам — більше 25 років. Всі вони потребують капітального ремонту — одні більшою мірою, інші — меншою. Останній раз кошти на капітальний ремонт виділялись у 2016 році, тоді було відремонтовано 10 ліфтів. На капітальний ремонт потрібні значні кошти, тому жодне ОСББ без підтримки із місцевого бюджету не зможе його провести. У міській раді знають про проблеми ліфтового господарства. Ми разом із представниками ОСББ та працівниками міської ради шукаємо можливі шляхи вирішення проблеми. Дуже сподіваємось, що в цьому році виділять кошти хоча б на ремонт декількох ліфтів.
— Як давно очолювана вами організація обслуговує ліфти у Новограді?
— ТОВ «Новоград-Волинськліфт» почало обслуговувати ліфтове господарство міста у вересні 2017 року. Тоді ліфти були у вкрай занедбаному стані. Це, по суті, й стало причиною для відмови від попередньої організації, яка їх обслуговувала. На той момент на аварійну службу надходило більше 20 заявок про зупинку ліфта за добу. На сьогодні ми змогли зменшити кількість заявок до 4 на добу. Звісно, що це — не ідеальний результат, нарікань з боку мешканців вистачає. Але ми досягли головного — зараз ми працюємо не над ліквідацією аварій, а проводимо попереджувальні заходи для запобігання цим ситуаціям.
Про роботу ліфтового господарства ми поспілкувались із керуючим ОСББ «Чайка», яке обслуговує будинки в мікрорайоні «Болгарбуд», — Сергієм Сімончуком.
— Сергію Володимировичу, чи відомо вам про інцидент, який стався із ліфтом по вул.Леваневського, 4, в першому під’їзді, та що ви можете сказати із цього приводу?
— Звісно, відомо. Одразу після цього інциденту мені зателефонував майстер ТОВ «Новоград-Волинськліфт», яка розповіла про сам інцидент та його причини, також зазначила, що ніхто не постраждав, і що це була штатна ситуація. Я, чесно кажучи, не розумію, чого «роздули» таку проблему. Ні для кого не секрет, що ліфти в місті дуже старі та потребують капітального ремонту, а для мене — це величезний «головний біль», оскільки в ОСББ «Чайка» на балансі — 37 ліфтів, тобто, майже половина всіх ліфтів, які є у місті. Звісно, що самотужки, без допомоги міської ради, ми цю проблему не вирішимо.
— Як ви оціните роботу ТОВ «Новоград-Волинськліфт»?
— Однозначно можу сказати, що ситуація змінилася на краще. Чому в свій час взагалі постало питання про зміну обслуговуючої організації? Бо попередня організація, в силу об’єктивних та суб’єктивних причин, неналежним чином обслуговувала ліфти, і кожен день починався та закінчувався питаннями про ліфти. На даний час ситуація — не ідеальна, проте кількість простоїв ліфтів істотно зменшилась. Відповідно, зменшилась кількість невдоволених мешканців, які скаржаться на роботу ліфтів.
Підготував Олег БРЮХАНОВ