Активісти збираються безстроково перекрити автотрасу «Київ — Чоп», якщо Понінківська фабрика й надалі забруднюватиме довкілля

Активісти збираються безстроково перекрити автотрасу «Київ — Чоп», якщо Понінківська фабрика й надалі забруднюватиме довкілля

У понеділок, 15 квітня, під головуванням голови районної ради Дмитра Рудницького відбувся «круглий стіл», в ході якого вкотре обговорили ситуацію щодо забруднення річки Случ промисловими відходами виробництва Понінківської картонно-паперової фабрики.
Учасниками обговорення стали депутати обласної ради Віктор Мельник, Степан Нусбаум, Олександр Ющенко, депутати районної й міської рад, голови постійних депутатських комісій, голови місцевих патріотичних громадських організацій, міський голова Баранівки, представники територіальних громад, розташованих на берегах річок Случ і Хомора, активісти, котрі постійно виявляють і фіксують скиди небезпечних речовин у річки.

Засідання тривало понад дві години. Його учасникам було продемонстровано підводну відеозйомку річки в місцях «до труби» фабрики і «після труби». На відео чітко видно, що всього за декілька метрів до місця промислових скидів річка має звичайний характер: у воді ростуть водорості, плавають жуки і т.д. Ситуація кардинально змінюється у воді «після труби» — дно, і все, що на ньому, вкрите щільним шаром біло-сірої речовини. За свідченням активістів, вона має клейкий характер, через що налипає на все, що є у воді, вбиваючи флору і фауну, призводячи до неймовірного смороду води.
Така ситуація триває вже четвертий рік. Жодні законні методи впливу на керівництво Понінківської картонно-паперової фабрики з вимогою призупинити роботу до обладнання на підприємстві очисних споруд від хімічних речовин позитивного результату не дали. Екологи зібрали «мішки паперів», які підтверджують забруднення, справи розглядалися в судах, відбувалися наради за участю губернаторів Хмельницької і Житомирської областей, направлялися звернення до профільного міністра — проте все марно.
Цими днями фабрика здійснила низку скидів. Як наслідок, було зафіксовано масовий мор риби: екологи й активісти зафіксували загибель понад 13 тисяч (!) рибин ляща, понад 9 тисяч (!) одиниць плітки, півтори тисячі (!) окунів і т.д. Усе це підкріплено відповідним актом. За оцінкою екологів, враховуючи, що риба загинула в період нересту, завдані довкіллю збитки оцінюються в понад 14 млн. гривень. І це — тільки на невеличкій ділянці річки в межах Баранівки. Скільки риби лягло мертвим вантажем на дно, — годі й припустити.
«Досить труїти нас і наших дітей!» — такою була спільна думка учасників «круглого столу». Враховуючи, що всі попередні звернення, в яких проблему намагалися вирішити в правовому полі, були безрезультатними, громадські організації підготували лист до міністерства та ГПУ, в якому вже присутні ультимативні вимоги:
«Прем’єр-міністру України Гройсману В.Б., міністру екології та природних ресурсів України Семераку О.М., генеральному прокурору України Луценку Ю.В.
Звернення щодо екологічного стану басейну річки Случ.
Відповідно до Конституції України, чинного законодавства України, кожний громадянин має право на безпечне для його життя та здоров’я навколишнє природне середовище, вільний доступ до інформації про стан навколишнього природного середовища, участь у публічних слуханнях або відкритих засіданнях із питань впливу діяльності підприємств на навколишнє природне середовище.
Громадськими організаціями було порушено проблему забруднення ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика-Україна» річок Случ та Хомора, що призвело до важких наслідків погіршення здоров’я жителів навколишніх сіл і міст, вимирання флори і фауни водойм, знищення навколишніх грунтів. Ми стурбовані погіршенням стану здоров’я своїх дітей, а також екології. У жителів прилеглих до річок територіальних громад фактично відібрано право на чисте довкілля.
Ми, громадські організації, обурені критичною ситуацією щодо забруднення ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика-Україна» та констатуємо, що діяльність суб’єкта господарювання є такою, що перешкоджає здійсненню права громадян на безпечне навколишнє природне середовище та інших їх екологічних прав. ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика-Україна» знаходиться на території Хмельницької області, але забруднення довкілля поширюється на три області, через які протікає річка Случ: Хмельницьку, Житомирську та Рівненську.
Органи місцевого самоврядування, громадські організації неодноразово зверталися з 2016 року до органів державної влади щодо вжиття заходів припинення скидів забруднюючих хімічних речовин у річку Хомора. Результатів це не дало.
У зв’язку з цим 19.06.2018 р. у м.Новоград-Волинський Житомирської області з ініціативи громадськості було перекрито трасу «Київ — Чоп».
Слід зазначити, що захід не залишив байдужими громадськість Рівненської та Хмельницької областей, які були присутні, що фактично перетворило його у широкомасштабні міжобласні заходи.
Черговий викид промислових відходів із Понінківської фабрики Хмельницької області у річки Хомору та Случ було здійснено 11 квітня 2019 року.
12 квітня поточного року фахівці державної екологічної інспекції Поліського округу підтвердили факт масової загибелі риби у річках та взяли проби води для аналізів. Копія акту обстеження державної екологічної інспекції України державної екологічної інспекції Поліського округу додається.
Враховуючи викладене вище, вимагаємо призупинити діяльність ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика-Україна» до повної реконструкції очисних споруд фабрики від хімічних речовин до 23.04.2019 року.
У разі невиконання наших вимог, ми змушені вдатися до більш кардинальних дій — перекриття міжнародної траси «Київ — Чоп» безстроково».
Олег БРЮХАНОВ