ЗI СВЯТОМ ХРЕСТОВОЗДВИЖЕННЯ!

ЗI СВЯТОМ ХРЕСТОВОЗДВИЖЕННЯ!

Напередодні хресних страждань Господь вимовив: «Нині прославиться Син людський». Хрест — Його слава, вічне сяяння Його любові. Зі слів свт. Іоанна Златоустого: «Хрест не тільки врятував людей, але й ангелів наблизив до Бога».
Свято Воздвиження Хреста з'єднує в собі спогади про дві події: віднайдення Хреста при імп. Костянтині і поверненні його в Єрусалим при Іраклії. За царювання рівноап. імп. Костянтина (IV ст.) у Єрусалим відправилася його мати Олена з метою знайти найбільшу зі святинь — Хрест Спасителя. За допомогою віруючих Єрусалима, котрі знали від своїх предків про місцезнаходження Хреста, почали розкопки. Язичеський храм Венери, кощунственно побудований на місці Розп'яття, був знесений, і під землею виявилася печера. У ній збереглися три хрести і цвяхи.
Який з них був Хрест Господній? Про це довідалися по дива, які у безлічі відбувалася від одного з древ. До Хреста Спасителя приносили хворих, і вони одержували зцілення. Події ці незабаром стали відомі багатьом. Хрест був знайдений перед Великоднем, і безліч прочан зібралася в той рік у Палестині. Вулиці і площі Єрусалима були наповнені юрбами народу, так що не було можливості наблизитися до Хреста чи навіть здалеку глянути на нього.
Єрусалимський патріарх Макарій разом з духівництвом узяли на руки Голгофський Хрест і винесли його на високий пагорб. Кілька разів вони піднімали (споруджували) Древо Хреста, щоб народ міг побачити його.
Імператором Костянтином був побудований величний храм Воскресіння Господня у Єрусалимі, під зводами якого виявилися головні святині — Голгофа і Гробниця Спасителя. Древо Хреста поставили у вівтарі на горнім місці.
На початку VII ст. Єрусалим був захоплений перським царем Хосровом, який відвіз у Персію в числі трофеїв і Древо Хреста. У цей важкий для Візантії час імперією правив Іраклій I. Він розбив Хосрова, і Хрест був повернутий у Палестину. Цар Іраклій на своїх плечах проніс його від воріт Єрусалима до храму Воскресіння. З благоговінням до великої Святині цар зняв із себе корону і порфіру і йшов по вулицях Святого Граду, одягнений у руб'я. Так і ми повинні смиренно нести хрест свого життя, який дарував нам Господь.
У цей день постують, ідуть до церкви цілувати прикрашений зеленню й квітами хрест — знак перемоги Сина Божого над дияволом і смертю.
Християни шанують його, носять на грудях, хресним знаменням починають і закінчують день.