РИНОК — «В ОБЛОЗІ»

РИНОК — «В ОБЛОЗІ»

Вже нікого тим не здивуєш, що у базарний день вулицями й вуличками, котрі сусідствують із ринком «Урожай», — ні проїхати, ні пройти. На тротуарах процвітає стихійна торгівля, а проїжджа частина доріг (та й тротуари часто теж) вщент заставлена автомобілями. Від незручностей водії дратуються, пішоходи теж бурчать під ніс слова невдоволення, але на базар їдуть і йдуть. По-перше, така традиція. По-друге, там на більшість товарів прийнятніші ціни.
Проте не бажають миритися із таким станом справ жителі навколишніх вулиць, які своє невдоволення виклали у листі на адресу «Звягель-Інформу». Ось уривок із цього листа:
«Шановна редакція! Ми, жителі вулиці Войкова та провулків, що розташовані в районі базару, звертаємося до вас із проханням допомогти нам у нашій біді. А вона полягає в наступному. Раніше тільки в неділю, а зараз — і в будні стає неможливо проїхати до будинку чи до гаража легковим автомобілем. Не кажучи вже про швидку допомогу чи пожежну машину. Всі тротуари заставлені машинами продавців. Чим тільки не торгують – одного разу навіть козу баба продавала на тротуарі! Крім цього, вулиця з обох боків заставлена приватними автомобілями. Вільної дороги нема — тільки повітря залишилося для пішоходів і для транспорту».
Варто відзначити, що далі в листі люди вказують ще й декілька пропозицій. Зокрема, пропонують (приводимо дослівно) «відновити необхідні дорожні знаки, перенести стоянку таксі на майданчик біля колишнього базарного готелю, доручити ДАІ забезпечувати правильну парковку машин і дотримання правил руху».
Ми зі свого боку поцікавилися думкою влади щодо цієї проблеми — звернулися за коментарем і до заступника міського голови з питань економіки і транспорту Сергія Колотова, і до першого заступника міського голови Валентина Костюка, який курує будівництво й архітектуру. У владі згодилися — проблема організації руху й автостоянок обабіч ринку «Урожай» є, але шляхів її вирішення наразі не видно. Як пояснюють чиновники, свого часу навколо ринку відбулася щільна забудова (індивідуальне житло, гаражі, магазини), і тепер просто не залишилося вільних земельних ділянок, щоб облаштувати їх під стоянки для транспорту.
Єдине, що можна наразі зробити, каже влада, — приміром, дозволити стоянку автомобілів лише на одній стороні вулиці та ефективніше використовувати ті невеличкі майданчики, що в незначній кількості таки є біля центрального міського базару. Але це — півкроки. Щось більше зробити нема як. Та й навряд чи знайдуться кошти на капітальні автостоянки, якби навіть вільні площі для них були, — зізнаються місцеві чиновники.
Директор ринку «Урожай» Валентин Григоренко, якого теж згадують у листі як такого, хто б міг сказати своє вагоме слово у боротьбі з несанкціонованою торгівлею на вулицях біля ринку, має свій погляд на ситуацію. Насамперед, Валентин Васильович наголошує, що вулиці, про які пишуть у листі, — не належать до території ринку. А відтак — повноваження директора базару туди аж ніяк не поширюються.
— Жодне рішення не дає мені права ганяти тих, хто торгує поза межами ринку, — каже пан Григоренко. — А площа, що закріплена за ринком, — інша річ. У нас все в порядку. Та й базарна територія постійно прибирається. Більше того, щонеділі ми за власні кошти ще й з міської території вивозимо сміття — із тих вулиць, про які мовиться у листі. Хоча могли б цього й не робити.
Питання про надання торговельних місць на території базару тим, хто торгує поза його межами, вже порушувалося кілька місяців тому на рівні влади. Місця на базарі були надані 26 торгівцям, проте тільки четверо з них пішли на цей компроміс. Решта знову повернулися до стихійної торгівлі, — каже директор ринку. І вкотре наголошує: «Вільні площі на базарі є. І не тільки для постійних торгівців — для тих, хто хоче час від часу продати сільськогосподарську чи м’ясну продукцію власного виробництва, теж місця знайдуться».
Однак менталітет — річ уперта. І в декого він такий, що, попри всі заборони, людина стає торгувати у невстановленому для цього місці. Адже в такому разі ніякого мита й податків платити не треба. Та й товар швидше піде. Але чому ні міліція, ні податкова, ні санстанція, ні інспекція благоустрою міста не вживають по-справжньому дієвих заходів, щоб побороти стихійну торгівлю, — загадка без відповіді.
Директор ринку «Урожай» у приклад ставить «Житній ринок», що в місті Житомирі. Там, згадує, років п’ять тому навколо ринку стояло до півтисячі кіосків, масово торгували з рук. Теж ситуація була із розряду «ні пройти, ні проїхати». А зараз — на місці кіосків зразковий благоустрій: газони, асфальтовані доріжки. А все тому, переконаний Валентин Григоренко, що тамтешня влада зайняла принципову позицію.
Міська влада Новограда-Волинського теж не раз демонструвала, що здатна приймати вольові рішення. То чому б цю принциповість не проявити і в плані наведення порядку навколо ринку «Урожай»?
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА