ДЕЯКІ ЛІКАРІ БОЯТЬСЯ ЗАРПЛАТИ «ПО КАРТКАХ»

У багатьох організаціях отримувати заробітну плату за банківською карткою стало нормою. Втім, як з’ясовується, перехід «на картки» не для всіх минає буденно.
Нещодавно до редакції «Звягель-Інформу» звернувся один із місцевих священиків, котрий розповів, що окремі з його прихожан — працівники Новоград-Волинського міськрайТМО — жалілися, що їх змушують писати заяву на отримання зарплатні по картці. Зі слів священика, ледь не перед вибором ставлять: або підписуйся на картку, або шукай іншу роботу.
Головний лікар міськрайТМО Василь Борис, звісно ж, категорично заперечив факти тиску на персонал. Але розповів, чому заклад, який він очолює, нині мусить у повному складі перейти на картки.
— У нас колектив — 1245 чоловік. Фонд заробітної плати — 1 мільйон 800 тисяч гривень. Це — величезна сума. Робота з такою кількістю готівки породжує значні труднощі. Якщо ці гроші щомісяця з банка доставляти у лікарню і видавати зарплату через касу, — треба наймати інкасатора. А значить — нести додаткові витрати. І це — лише одна з проблем. Тому, коли свого часу один із комерційних банків нам запропонував перейти на карткову систему, ми погодилися. Таку ініціативу схвально сприйняла більшість колективу. Щоб уникнути незручностей, домовилися з банком, який встановив у приміщенні лікарні свій банкомат, — уводить у курс справи головний лікар.
— Лише близько чверті продовжували отримувати зарплатню в Ощадбанку, так би мовити, за старою схемою. Але зараз питання постало так, що ми маємо працювати лише з одним банком. Тож, тим, хто ще не оформив собі картку, доводиться це робити, — пояснює керівник медичної установи.
Прихильники використання пластикових карток наводять чимало аргументів «за» щодо отримання зарплатні по картці. Зокрема, у фінуправлінні міської ради до тих доводів, що не потрібно касира й охоронця, додають, що такий спосіб зазвичай на один день пришвидшує отримання грошей працівниками бюджетних установ.
Основна перевага для користувача картки — можливість зняти готівку в будь-який час, навіть в іншому місті. При необхідності за допомогою картки можна проводити розрахунки. Щоправда, таких терміналів у Новограді ще надто мало, аби можна було говорити про реальні переваги від цієї послуги. Якщо ж картку викрали, — терміново телефонуйте в банк, і ваш пін-код заблокують. А значить — наявні на картці гроші не пропадуть.
Звісно, в деякій мірі зрозуміла й позиція тих людей, котрі є противниками карток. Насамперед, це — питання довіри до банківської системи. А ця довіра з боку населення, судячи із оцінок соціологів, дещо похитнулася під час подій кризового року.
Що ж до конкретної ситуації, то головний лікар міськрайТМО Василь Борис підвів підсумок: на картки доведеться перейти всьому колективу. Тим більше, що так живе увесь цивілізований світ.
— Ми відмовилися від участі в так званій акції, коли банк пропонував додаткові послуги власникам карток, а за це щомісяця брав певну суму грошей. Так що ніяких втрат у зарплаті при переході на картки не буде, — запевнив головний лікар.
Олег БРЮХАНОВ