ПРАВОПОРУШНИКІВ — ДО ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ

На виконання ст.38 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» при виконавчому комітеті міської ради утворена і працює адміністративна комісія у складі дев’яти чоловік, яка у своїй практичній діяльності керується Кодексом України «Про адміністративні правопорушення».
Кожного вівторка (або чотири рази на місяць) дев’ять членів адміністративної комісії збираються на свої засідання. На них вони розглядають протоколи, складені працівниками інспекції благоустрою міста стосовно порушень правил благоустрою, а також торгівлі на ринках міста, правил дотримання тиші, розпивання спиртних напоїв, куріння тютюнових виробів у невстановлених місцях та інші за матеріалами міського відділу внутрішніх справ. У минулому році було проведено 47 засідань адмінкомісії, на яких розглянуто 632 справи.
Вісімдесят п’ять відсотків усіх справ, представлених на розгляд комісії, становлять матеріали інспекції благоустрою міста стосовно порушень правил благоустрою. Мешканці самовільно підключають від приватних будинків особисту каналізацію до міської мережі, складують будівельні матеріали за межами присадибної ділянки, що нерідко заважає пішоходам, транспортним засобам, не прибирають від сміття прилеглі території, захаращують відходами місця загального користування.
Чимало виникає непорозумінь при укладанні угод на вивезення побутового сміття з приватного сектора. У той же час є ряд нормативних документів міської ради з благоустрою міста, обов’язкових до виконання кожним господарем приватного будинку. Але їх часто порушують.
На засіданнях адмінкомісії розглянуто 38 справ за ст.159 Закону України про порушення правил торгівлі на ринках міста за матеріалами міського відділу внутрішніх справ. Як свідчать матеріали, на ринках міста мають місце такі негативні явища, як обважування покупців окремими реалізаторами продовольчих товарів, риби, продаж неякісних продуктів з простроченим терміном реалізації, відсутність документів на якість товарів, їх сертифікатів та інше.
На жаль, непоодинокі ще явища доведення дорослими неповнолітніх до стану алкогольного сп’яніння. Подібних справ розглянуто 20.
Викликає занепокоєння зростання випадків проституції. Розглянуто 10 справ. До всіх правопорушників вжито заходи адміністративного впливу у вигляді накладання штрафів, попереджень. Тільки з початку року в міський бюджет поступила 6001 грн. штрафів.
Аналіз останніх чотирьох років засвідчує зростання правопорушень мешканцями міста, відповідно зростає сума накладених адмінштрафів. Якщо у 2006 р. було розглянуто 241 справу і накладено адмінштрафів на суму 3539 грн., то у 2009 році — 632 справи і накладено штрафів на суму 9707 грн.
При розгляді справ члени адміністративної комісії враховують особу порушника, її вік і матеріальне становище. Детально вивчають пом’якшуючі або обтяжуючі обставини, при яких скоєно правопорушення.
В.ЯНЧУК, голова адміністративної комісії виконкому міської ради