ДТП, В ЯКИХ ТРАВМУЮТЬСЯ ДІТИ

Аналіз ДТП викликає тривогу та показує, що основною причиною пригод з дітьми на автотранспорті, є брак належної дисципліни, невиконання ними елементарних норм поведінки на вулицях та дорогах.
12 лютого поточного року в м.Но­во­град-Волинський, на регульованому перехресті вулиць Шевченка-Пушкіна, близько 9 години, учень 4 кл. ЗОСШ №2, переходячи проїзну частину дороги, був травмований автомобілем «Сітроен» під керуванням мешканця м.Новоград-Волинський, який не зміг уникнути наїзду на пішохода, внаслідок чого останній з отриманими тілесними ушкодженнями був госпіталізований у травматологічне відділення міськрайТМО.
12 квітня на перехресті вулиць Шевченка-Вокзальна, об 11 год. 30 хв., було травмовано неповнолітнього пішохода — ученицю 2 класу ЗОШ №9, яка переходила проїзну частину по пішохідному переході, внаслідок чого остання з отриманими тілесними ушкодженнями була доставлена до лікарні.
24 квітня, на вулиці Вокзальній, було здійснено наїзд на пішохода — ученицю 1 класу ЗОШ №9, яка всупереч Правилам дорожнього руху переходила проїзну частину поза межами пішохідного переходу — попереду автобуса, — і потрапила під колеса автомобіля (ВАЗ-2104), дитина з тілесними ушкодженнями була госпіталізована в травматологічне відділення.
Серед загальної кількості потерпілих у автопригодах сумне лідерство займають пішоходи, бо саме вони найчастіше порушують правила, переходячи дороги в недозволених місцях та на «червоне світло» світлофора. Особливо, коли керують велосипедами, мотоциклами, не маючи відповідних навиків, без посвідчень водія та в стані алкогольного сп’яніння. Порушення або незнання Правил дорожнього руху юними пішоходами та велосипедистами часто закінчується трагічно. З настанням тепла дітлахи більше часу проводять надворі, нерідко гуляють без нагляду дорослих.
Хочемо надати декілька порад тим, хто перебуває за кермом:

  1. Будьте готові до такої ситуації: посеред дороги — діти, які вибирають момент, щоб дістатись тротуару. Психіка дитини така: зосередившись на транспорті, що рухається з одного боку, не вбачає небезпеки з іншої сторони. Вона може раптово повернутися і в будь-який момент кинутись назад. У таких місцях водій повинен їхати з невисокою швидкістю.

  2. Діти часто перебігають вулицю перед машиною, коли та рухається повільно, причому увага дитини зосереджена на великому автомобілі, і вона не помічає меншої машини, що рухається набагато швидше.

  3. Небезпека може підстерігати й на зупинках громадського транспорту. Коли обганяєте автобус у попутному напрямку, — пам’ятайте, що дитина може вискочити спереду, тому їдьте повільніше.


Навівши ці правила, маємо надію, що водії та юні пішоходи дотримуватимуться їх.
Звертаючись до водіїв транспорт­них засобів, нагадуємо, що проїзна частина дороги не тільки передбачена для їхнього користування, а тому вони повинні поважно відноситись до всіх інших учасників дорожнього руху і бути максимально уважними, вміти об’єктивно сприймати оточуючу обстановку та попереджати будь-яку аварійну ситуацію. Не забувати, що водій під час руху повинен враховувати дорожню обстановку, стан транспортного засобу, щоб мати змогу постійно контролювати його рух та безпечно керувати ним, а тому водій повинен приймати всі можливі заходи, щоб запобігти травмуванню інших учасників дорожнього руху, навіть якщо останні з’явились на проїзній частині дороги, порушуючи правила.
Зважайте на застереження працівників Державтоінспекції, не наражайте себе та інших на небезпеку.
А ви, шановні батьки, постійно нагадуйте дітям про небезпеку, що може трапитися на дорогах, виховувати повагу до законів доріг на власному прикладі.
О.ПАВЛЮК, начальник Новоград-Волинського ВДАІ, підполковник міліції