ЯК ВИЗНАЧАЄТЬСЯ ЗАРОБІТОК ДЛЯ ОБЧИСЛЕННЯ ПЕНСІЇ?

Статтею 40 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» передбачено порядок визначення заробітної плати (доходу) для обчислення пенсії.
Для обчислення пенсії враховується заробітна плата (дохід) за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд до 1 липня 2000 року, незалежно від перерв, та за весь період страхового стажу, починаючи з 1 липня 2000 року.
У разі, якщо страховий стаж становить менший період, ніж передбачено абзацом першим цієї частини, враховується заробітна плата (дохід) за фактичний страховий стаж.
За вибором особи, яка звернулася за пенсією, з періоду, за який враховується заробітна плата (дохід) для обчислення пенсії, виключається період до 60 календарних місяців страхового стажу підряд за умови, що зазначений період становить не більше, ніж 10 відсотків тривалості страхового стажу, врахованого в одинарному розмірі. У всіх випадках, крім випадку, передбаченого абзацом другим частини першої цієї статті, період, за який враховується заробітна плата, після виключення 10 відсотків тривалості страхового стажу, не може бути меншим, ніж ­60 календарних місяців.
Заробітна плата (дохід) за період страхового стажу до 1 липня 2000 року враховується для обчислення пенсії на підставі документів про нараховану заробітну плату (дохід), виданих у порядку, встановленому законодавством, а за період страхового стажу, ­починаючи з 1 липня 2000 року, — за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку.
Порівняння розмірів заробітної плати однієї особи за різні періоди страхового стажу в абсолютних цифрах є не завжди об’єктивним, оскільки слід враховувати такі фактори, як інфляція, збільшення або зменшення розмірів реальних доходів на душу населення. Саме тому при обчисленні заробітку, крім індивідуальних даних, поданих пенсіонером, береться до уваги середня заробітна плата по Україні за відповідний період. Наприклад, пенсіонер подав довідку про заробіток за період з 01.01.1994 — 31.12.1998 років. В органах Пенсійного фонду є в наявності офіційні дані про середній заробіток помісячно протягом вказаного періоду. Отже, дані, подані особою до Пенсійного фонду, діляться (помісячно) на дані про середню заробітну плату за аналогічні періоди, таким чином визначаються коефіцієнти заробітку. Потім сума коефіцієнтів заробітку за весь період (1994-1998 роки) ділиться на кількість місяців (60) і множиться на середню заробітну плату за рік, що передує року звернення за призначенням пенсії (якщо пенсіонер звертається у 2010 році, береться середній заробіток по Україні за 2009 рік). Саме так визначається заробіток для обчислення пенсії.
В.ПРАВИЛО, головний спеціаліст — юрисконсульт управління праці та соціального захисту населення міської ради