АКЦІЯ ПРОТЕСТУ ПІД ЧАС СЕСІЇ МІСЬКОЇ РАДИ

24 червня цього року відбулася мною організована акція протесту споживачів проти підняття тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення для населення під час сесії міської ради. Справа в тому, що минулого року, 24 вересня, я також організовував таку ж акцію протесту з цього ж приводу і надав цілий ряд пропозицій з модернізації Водоканалу. Своїм розпорядженням міський голова створив робочу групу по перевірці фінансово-господарського стану Водоканалу. Мене було призначено заступником голови робочої групи. Під час перевірки виявилось, що на даному підприємстві роздутий штат управління.
Також невідомо, за які заслуги адміністрація Водоканалу нараховує собі 20% преміальних, коли підприємство не розвивається? Я звернувся до представників влади, щоб надали робочій групі для вивчення документи з бюджету розвитку та цільового фонду за останні 8 років, в чому мені було відмовлено. Для чого тоді створилась робоча група? Вона також повинна розібратись, чи вкладає кошти в розвиток Водоканалу міська влада? Адже в докризові часи економіка розвивалась, і багато коштів надходило в бюджет розвитку та цільовий фонд. Де ці кошти, і чому така ситуація на Водоканалі? Як говорила депутат ВР України А.Герман на одному із центральних телеканалів у «Свободі слова»: «…половину коштів бюджетів усіх рівнів розкрадали і розкрадають як колишня влада, так і теперішня…». Це не я сказав.
Напрацьовані пропозиції від робочої групи та частина моїх були враховані в протоколі комісії і затверджені виконкомом. Довідавшись про те, що міська влада знову намагається підняти ці тарифи, і що пропозиції від робочої групи не виконані, мною була написана на адресу міського голови заява з попередженням про акцію протесту споживачів на сесії міської ради.
Міський голова знову своїм розпорядженням створив робочу групу з цього приводу, до складу якої було включено мене та економістку з КП «Теплокомуненерго». На одному із засідань робочої групи економістка запитала начальника Водоканалу: «…куди ви використовуєте 850 тис. амортизаційних нарахувань? Це ж ваш розвиток, ми за ці кошти міняємо мережу, котли, насосне обладнання…». Відповіді чіткої не було, хоч специфіка роботи підприємств подібна: одне деградує, а друге розвивається. Багато що залежить від якостей керівника.
Робочій групі було запропоновано міським головою 15 червня поїхати в м.Коростень для порівняння розвитку підприємств. У результаті зустрічі із міським головою та керівництвом Водоканалу м.Коростень виявилось, що їхнє підприємство, хоч трохи, але розвивається. Міська влада щорічно виділяє кошти на розвиток Водоканалу та контролює його, вкладає в розвиток підприємства невеликі власні кошти. Щорічно замінюється до 400 м мереж, замінюється і насосне обладнання на менш енергоємке. Додатково Водоканал заробляє кошти від неосновного виду діяльності: вивіз стоків з приватного сектору, монтажу лічильників та водонагрівачів, на підприємстві для споживачів існує каса.
До речі, тариф для населення на ці послуги у Коростені складає на даний час 5,42 грн. куб.м. води. Всього цього на нашому підприємстві немає, і міська влада не контролює. На засіданні робочої групи я зрозумів, що міська влада все-таки підніматиме тарифи для населення, через що мною була організована акція протесту споживачів під час сесії міської ради, 24 червня цього року.
З цього приводу я попросив міського голову, щоб надав мені слово для виступу, в чому він мені відмовив, мотивуючи тим, що це питання не стоїть на порядку денному, і що він заборонив піднімати тарифи для населення, і що міська влада виділила для Водоканалу 2,5 млн.грн. Я його тоді запитав: «Що зроблено за ті гроші, для чого тоді вами створена робоча група і звідки взявся тариф для населення 9,12 грн. за 1 куб.м. води?» Міський голова перейшов на емоції, ­образи та погрози в мою адресу: «…ви розпочали виборчу кампанію, ви популіст, не маєте жодної освіти, ви ходите в церкву і обманюєте людей, я прикладу всі зусилля, щоб вас не допустити до влади!!!» Присутніх людей на сесії міської ради назвав: «Ви — не люди, ви кучка піарщиків!». Цим все сказано: громада — не люди, люди — це міський голова М.Боровець та депутати міської ради.
Я все-таки наполягав на виступі, навіть намагався самостійно виступити на трибуні. З цього приводу міський голова визвав наряд міліції, але вона не стала вмішуватись в інцидент. Нарешті мені було надано слово, але мене постійно збивав з думки міський голова. В своєму виступі я звинувачував міського голову та депутатів, що вони самоусунулись від контролю та вкладання коштів у розвиток Водоканалу, не виконали пропозицій від робочої групи, що знову залазять у кишені споживачів. Наголошував я і на тому, що згідно зі ст.5 Конституції України: носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ…, а ст.6 Закону України «Про місцеве самоврядування» говорить: первинним суб’єктом місцевого самоврядування, основним носієм його функцій і повноважень є територіальна громада села, селища, міста…». Звісно, якби народ знав свої права і контролював би державну та міську владу, то нам не потрібно було б тут збиратися.
Чому в європейських державах люди живуть добре? Не тому, що влада в них добра, але саме тому, що народ її контролює. Якщо їхня влада не виконує своїх функцій, або погіршує добробут громадян, то народ не чекає, коли закінчиться термін її повноважень, а терміново усуває таку владу від керівництва.
Наш народ не тільки не усуває таку владу від керівництва, хоч привід уже є: — міський голова не легітимний від 26 березня 2010 року та його розпорядження, рішення міської ради та виконкому, які він підписує, — не дійсні. Читайте ст.141 Конституції України, яка говорить, що термін повноважень міського голови — 4 роки. Постанова ВР України не може відмінити Основний Закон, тому згідно зі ст.8 Конституції України: в Україні визнається і діє принцип верховенства права. Норми Конституції є нормами прямої дії.
Запропонував я і додаткові пропозиції щодо ситуації, яка склалась на Водоканалі. Під час мого виступу майже всі депутати, за винятком трьох, демонстративно покинули зал, навіть комуністи, які на словах завжди відстоюють трудовий народ та обездолених.
Насправді ж — ні! Їм, аби комуністичні символи стояли та комуністичні свята існували, а народ нехай помирає. На мою вимогу виконати пропозиції від робочої групи міський голова відповів: «Нічого я виконувати не буду!!!» Міський голова сказав: «Я заборонив піднімати тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення для населення».
Цим акція протесту споживачів закінчилась. Шановні громадяни! Незабаром будуть місцеві вибори. Зробіть вирок своїм голосом цій міській владі! Не вірте порожнім їхнім обіцянкам, бо вони не виконали тих обіцянок, які вам давали, а навіть погіршили ваші статки! Вони знову вас спокушатимуть: грошима, цукерками, крупами і т.д і т.п. Запам’ятайте! Безкоштовний сир буває лише в мишоловці!
Анатолій ШЕВЧУК, голова МО УРП «СОБОР»