ЯК ВІДРІЗНИТИ ПІДРОБЛЕНІ МЕДИКАМЕНТИ?

ЩО ПІДРОБЛЯЮТЬ
Підробляють і дорогі, і дешеві препарати. Найчастіше — це відомі медикаменти з вираженими лікувальними властивостями. Найбільша кількість фальшивок відмічена серед антибіотиків, що особливо небезпечно. Адже подібні препарати приймають при серйозних захворюваннях, нерідко, коли виникає реальна загроза для життя пацієнта.
Левова частка підробок — продукція вітчизняної фармацевтичної промисловості. Найбільші постачальники імпортних підробок — Китай, Індія, Пакистан, Чехія, Польща, Болгарія, Латвія.
ЯК ПІДРОБЛЯЮТЬ
Головних прийомів підробки ліків — чотири.
«Ліки-пустушки». У них найчастіше взагалі відсутня лікарська основа. До речі, це не означає, що вони не лікують. Доведено, що на деяких людей плацебо — саме так «ліки-пустушки» називають медики, — діють нітрохи не гірше за справжні медикаменти. Теоретично їх вживання безпечне. Хоча, якщо при серцевому нападі прийняти «пустушку», наприклад, нітрогліцерину, все може закінчитися плачевно.
«Ліки-імітатори». Діюча речовина в них зазвичай замінена на дешевшу і менш ефективну. Це найнебезпечніша підробка: немає гарантій, що заміна не виявиться у вашому випадку смертельно небезпечною.
«Змінені ліки». У них міститься та ж лікарська речовина, що і в оригіналі, але у більших або менших кількостях. Це теж небезпечно. Вам не гарантуються ні терапевтичний ефект, ні відсутність побічних ефектів.
«Ліки-копії». Найпоширеніший вид підробки. У них містяться ті ж речовини, що і в оригіналі, і в тих же кількостях. Правда, де і у кого невідомий виробник купив субстанцію для виробництва, — невідомо. На перший погляд, — безневинний, цей вид підробки небезпечніший, ніж «пустушка». Гарантія контролю якості відсутня. Іншими словами, купуючи таку підробку, ви покладаєтеся на совість підпільного фармацевта.
ЧОМУ ПІДРОБЛЯЮТЬ
Причин багато. Найголовніша полягає в тому, що фальсифікація ліків — дуже вигідний бізнес. На думку експертів, за прибутковістю він стоїть на третьому місці після продажу наркотиків і зброї.
Друга причина пов`язана з тим, що за підробку ліків у нас в законодавстві, по суті, не передбачено кримінальної відповідальності. Адже Кодексом України про адміністративні правопорушення за випуск неякісних ліків передбачається лише штраф від 1 до 18 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, а за торгівлю ними — від 3 до 88 неоподаткованих мінімумів доходів громадян. Щоправда, незабаром все може змінитися. Не так давно депутати Київської міської ради звернулися до Верховної Ради України з проханням запровадити кримінальну відповідальність за виготовлення та розповсюдження неякісних ліків.
І, нарешті, посередники. Їх у нас значно більше, ніж, скажімо, в країнах Західної Європи. До прикладу, закупівлею і розповсюдженням ліків по Росії займаються 2500 дистриб'юторів, у Німеччині — 10, а у Франції — лише 4.
ЯК ВІДРІЗНИТИ ПІДРОБКУ
Хороші фальшивки ні по упаковках, ні на вигляд нічим не відрізняються від справжніх препаратів. Штрих-код, серія і дата випуску, голограма на упаковці викликають повну купівельну довіру. Але, проте, перед вами може бути справжнісінька підробка. Відрізнити її можна тільки за допомогою хіміко-фармацевтичного аналізу.
Але все-таки більшість підробок виконані не на такому високому рівні, і відрізнити їх можна простому покупцеві. Достатньо уважно розглянути пропоновані вам ліки і супровідні документи. Погане поліграфічне оформлення, нечітке гравіювання логотипу, шорстка пачка, замість глянсової, інструкція з помилками, відсутність вказівки терміну придатності, не відповідний вказаній на пачці країні-виготівникові штрих-код.
Ще одне правило. Незважаючи на те, що амплітуда коливання цін на вітчизняному ринку досягає вражаючого розмаху, — вона має обмеження. Ринок не може дозволити собі в два рази понизити ціну. Отже, якщо вам пропонують дуже дешевий препарат, то треба не радіти, а проходити повз. У жодному випадку не купуйте ліків на вулиці.