КОМУ «ГАРЯЧУ» ПУТІВКУ В ДРУГУ ЛІГУ?..

КОМУ «ГАРЯЧУ» ПУТІВКУ В ДРУГУ ЛІГУ?..

Розмови про другу лігу українського футболу для «Звягеля-750» так і залишаються розмовами. Те, що наприкінці минулого року вболівальникам подавали під оптимістичним соусом, вочевидь, зостанеться фанатськими мріями. «Високо підняту планку», — як оцінив успіхи попереднього сезону під час привітання футбольної команди міський голова Володимир Загривий, — наразі підняти вище немає кому. Влада сьогодні зізнається, що на утримання професійного футбольного клубу в бюджеті немає коштів. Не поспішають подарувати щастя місцевій вболівальницькій братії і потенційні спонсори.
Особисто мені, як шанувальнику футболу не тільки біля телевізора, а й у фан-секторі на стадіоні, прикро про це писати. Та, на жаль, щоразу напередодні чергового сезону постає одне й те ж саме питання: хто візьме на себе утримування «Звягеля-750» — команди, що впродовж останніх чотирьох років стала одним із брендів Звягельщини.
Новоград-волинці відчули небачений до цього футбольний патріотизм. Тому свідчення — футбольна символіка, що розкуповується «на ура». Мати в себе зелено-білий шарф із гордим надписом «Звягель — чемпіон Житомирщини-2010» стає по-справжньому модно. А для тих, хто, може, досі не усвідомлює значення великого футболу для новоград-волинців, нагадаємо, що наше місто вже два роки поспіль отримує символічний приз від федерації аматорського футболу України за найкращі показники відвідуваності футбольних матчів. І ось на фоні такого підйому знову доводиться чути — немає коштів.
Голова ради засновників клубу Василь Гордійчук — людина, котра вже чотири роки живить місцевий дорослий футбол переважно за свій рахунок, — про перспективи сезону-2011 говорить доволі стримано. Адже витрати на футбольну команду складаються із безлічі нюансів.
— Зараз наші футболісти проходять передсезонну підготовку — займаються у спорткомплексі. Проте, за це теж треба заплатити, — приводить лише найменший приклад пан Гордійчук.
— Щоб заявитися на цей сезон до другої української ліги, де грають не аматори, а професійні футбольні клуби (а це право, нагадаємо, «Звягель-750» отримав як чемпіон області), потрібно вже зараз проходити процедуру ліцензування. Вона теж — витратна. Який сенс платити навіть ці кошти, якщо нізвідки немає гарантій, що буде підтримка для команди? — риторично запитує Василь Васильович.
— Хотілося б мати команду професійної ліги, але, на жаль, не можемо такого собі дозволити. Адже це — 2-2,5 мільйони гривень у рік, — коментує ситуацію секретар міської ради Олександр Атаманенко, якого міський голова призначив куратором команди «Звягель-750».
— Зараз владі конче потрібно знайти шляхи вирішення інших нагальних проблем. Галузь позашкільної освіти профінансована тільки на три місяці, Водоканал чимало заборгував за електроенергію, і йому загрожує відключення… — пояснив, чому футбол не є наразі пріоритетом, представник влади.
Зрозуміло, що озвучену суму — мінімально необхідну для участі команди у розіграші другої ліги, — міський і районний бюджети навіть у складчину не потягнуть. Надто вже небагаті (якщо не сказати гостріше) наші дотаційні бюджети. Та й з області, мабуть, дружнє плече в цьому питанні не підставлять. «Міський голова надіслав листа в облдержадміністрацію, щоб підтримали «Звягель-750», але до цього часу відповіді немає…», — повідомив Олександр Атаманенко. До слова, Житомирщина поряд із Черкащиною складають сумну пару областей, що взагалі не представлені професійними клубами в українському футболі.
Втім, роль влади не повинна зводитися тільки до відповідей типу «На це немає коштів…». Якось же спромоглися у райцентрах, на кшталт, Новограда (і більш провінційніших) навіть першолігові команди утримувати. Будь-ласка, декілька прикладів: «Дністер» (Овідіополь, Одеська область), «Нафтовик» (Охтирка, Сумська область), «Титан» (Армянськ, Крим), «Кримтеплиця» (селище Молодіжне, Крим)…
Не беруся стверджувати на сто відсотків, але в зазначених вище містах футбол, певно, тримається на плечах потужних спонсорів. Новоград-Волинський — не вельми промислове місто. Та все ж і в нас працюють підприємства собі не в збиток. «Обсяг промислового виробництва за минулий рік зріс на 21,5%... Протягом минулого року понад 69 мільйонів гривень інвестицій було вкладено підприємствами у розвиток засобів виробництва…» — це тези із недавньої прес-конференції представників влади. Тобто, можна ж спробувати провести такий діалог із бізнесом, щоб ті взяли шефство над командою. А взамін — на всіх стадіонах, де гратиме «Звягель» протягом сезону, — розміщувати рекламу своєї продукції.
Неабиякі сподівання влада покладає і на перший інвестиційний форум, що має скоро відбутися в Новограді-Волинському. Планують запросити впливових інвесторів і запропонувати їм розвивати промисловість у місті й ­навколо нього. Чим не ще один варіант, щоб найти спонсора для команди: земельну ділянку під завод продавати (здавати в оренду) «в пакеті» з фінансуванням футболу? Хоча б на найближчі три-п’ять років, а там час ­покаже.
…Щойно повіє весною, як стартує перший турнір — кубок області. За ним — початок чемпіонату і змагання під егідою аматорської федерації. Під гнітом невтішних відомостей новоград-волинські любителі футболу тепер сподіваються, аби хоч у цих турнірах, як і торік, був представлений «Звягель-750». А «гаряча» путівка у професійний футбол, ймовірно, залишиться предметом вболівальницьких байок під пивко з рибою. «От, було ж таке — у другій лізі команда могла б грати…».
Олег БРЮХАНОВ
Фото Віктора ТИМОЩУКА