ЗАСЛУГИ МАТЕРІВ-ГЕРОЇНЬ  ДЕРЖАВА ОЦІНИЛА У 9410 ГРИВЕНЬ. І… ЖОДНИХ ПІЛЬГ

ЗАСЛУГИ МАТЕРІВ-ГЕРОЇНЬ ДЕРЖАВА ОЦІНИЛА У 9410 ГРИВЕНЬ. І… ЖОДНИХ ПІЛЬГ

Можна скільки завгодно говорити про досягнення геніїв нашої цивілізації, але безсумнівно одне — усіх їх народила Жінка. І нехай далеко не кожній дитині приготована доля великого винахідника чи визначного діяча, — не менш важливе завдання — виховати гідну Людину. Ця поважна місія, на якій без перебільшення тримається світ, головним чином належить матерям, котрі вкладають у дитину душу. Чим більше дітей — тим більшою є відповідальність, покладена на тендітні материнські плечі.
Невипадково у когорті державних нагород та відзнак незалежної України особливе місце належить почесному званню «Мати-героїня». На сьогодні його удостоєна
71 мешканка Новограда-Волинського. Зокрема, одинадцять — цього року. За словами спеціалістів, у людей виникає чимало запитань щодо присвоєння цього звання. Про найпоширеніші з них нам розповіла начальник відділу у справах сім’ї та молоді міської ради Алла ВИГОВСЬКА.

— Пані Алло, приємно почути, що, попри напружений сучасний ритм життя, низький матеріальний рівень і гонитву за елементарними благами, є сміливці, котрі не просто народжують багато дітей, а ще й спроможні поклопотатися про їх належне виховання. Які існують у нас правила присвоєння звання «Мати-героїня»?
— Так, гідні багатодітні родини завжди були і будуть надійним фундаментом інституту сім’ї у будь-якій державі. Тож кращих матерів у нас відзначають на найвищому державному рівні. Мабуть, ця відзнака — наймилосердніша та найвагоміша з усіх існуючих. А присвоюється вона жінкам, котрі народили та виховали п’ятьох і більше дітей (найменшій дитині, відповідно до закону, має бути не менше восьми років), у тому числі усиновлених. Найперше, що враховується, — це особистий внесок у виховання дітей, створення сприятливих умов для здобуття ними освіти, розвитку творчих здібностей, формування високих духовних і моральних якостей.
— Це почесне звання в Україні встановлено у 2005 році. Але у нашому місті, як і скрізь в Україні, є матері, котрі відзначені на державному рівні ще за Радянського Союзу. Чи є рівнозначними ці звання і чи дійсне сьогодні радянське звання «Мати-героїня»?
— В Україні ця відзнака була запроваджена, аби посилити увагу до народжуваності, зміцнити інститут сім’ї, піднести авторитет жінок, котрі є прикладом материнства. Натомість радянське звання «Мати-героїня» було визначено як «найвищий ступінь відзнаки» (пункт «г» статті 8 Загального положення про ордени, медалі і почесні звання СРСР, затвердженого Указом Президії Верховної ради СРСР 3 липня 1979 року). Тоді відзнаку присвоювали матерям, котрі народили і виховали десять та більше дітей. Жінкам вручали орден і грамоту Президії Верховної Ради СРСР, але звання «Мати-героїня» не входило до переліку почесних. Крім того, за багатодітність і гідне виховання дітей тоді вручали й інші нагороди: орден «Материнська слава», «Медаль материнства».
Таким чином, звання «Мати-героїня» колишнього СРСР та сучасної України не є рівнозначними. Наша держава сьогодні має власну систему державних відзнак.
— У такому випадку документи матерям слід пере-оформлювати?
— Так. Багатодітним матерям необхідно зібрати повний пакет документів для того, щоб одержати почесне звання України, а наявність звання колишнього СРСР дає переваги при переоформленні.
— А який існує порядок висунення кандидатур на присвоєння почесного звання?
— Висувати кандидатури можуть трудові колективи підприємств, установ та організацій, громадські організації та об’єднання громадян, а також органи місцевого самоврядування. Проводяться загальні збори, на яких обговорюється кандидатура, затверджується нагородний лист із характеристикою на багатодітну матір, протокол засідання.
Якщо жінка не працює чи знаходиться на заслуженому відпочинку, то документи готує відділ у справах сім’ї та молоді за місцем проживання багатодітної родини. Матеріали розглядаються на засіданні виконавчого комітету міської ради, а згодом — облдержадміністрацією. Саме цьому органу виконавчої влади надано право вносити подання про присвоєння звання на ім’я Президента України.
— Куди необхідно звернутися багатодітній матері та які документи слід подати?
— Звертатися потрібно у наш відділ — у справах сім’ї та молоді міської ради. При собі слід мати ксерокопію паспорта багатодітної матері (1, 2, 3, 10, 11 сторінки), ксерокопії свідоцтв про народження усіх дітей, довідки-характеристики з місця навчання кожної дитини (шкільного і студентського віку), характеристики з місця роботи на кожну дитину (для тих, хто вже працює), довідку про склад сім’ї за місцем проживання, копію трудової книжки та нагород (якщо такі є).
На підставі цих документів органами місцевого самоврядування складається нагородний лист. У ньому обов’язково повинна міститися інформація про заслуги матері у вихованні дітей, а також інформація про кожну дитину. Якщо приймається рішення про відмову у присвоєнні звання, — воно має бути мотивоване.
На місцевому рівні, відповідно до закону про звернення громадян, документи перебувають не більше місяця, а от на міністерському, як свідчить досвід, процедура може тривати й півтора-два роки. Ось такий довгий шлях… Нині на розгляді в адміністрації Президента України перебуває 51 справа про присвоєння звання «Мати-героїня» мешканкам нашого міста.
— Який грошовий еквівалент вручається із почесним званням та які пільги передбачені для героїнь?
— З 1 січня 2008 року Указом Президента України запроваджено одноразову винагороду — у десятикратному розмірі прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб. Ця цифра постійно змінюється, а на сьогодні становить 9 тисяч 410 гривень.
Окрім грошової винагороди, багатодітним матерям вручається посвідчення та нагрудний знак, виготовлений із позолоченого срібла, а саме: на фігурному картуші — срібне зображення матері з дитиною на руках. Натомість пільг матерям-героїням державою не передбачено…
Маючи нагоду, хотіла би звернутися до жінок, котрі ще не використали свого права на отримання звання, або в кого є знайомі багатодітні матері, гідні відзнаки. Із пропозиціями звертайтеся до відділу у справах сім’ї та молоді Новоград-Волинської міської ради, що знаходиться за адресою: вул.Шевченка, 5, другий поверх кінотеатру.
— Дякую за розмову.
Розмовляла Юлія КЛИМЧУК