ЗИМА ОЧІКУЄТЬСЯ СУВОРОЮ, АЛЕ МІСТО ДО НЕЇ ГОТОВЕ!

ЗИМА ОЧІКУЄТЬСЯ СУВОРОЮ, АЛЕ МІСТО ДО НЕЇ ГОТОВЕ!

Як перезимувати — це чи не найбільший клопіт будь-якого господаря і саме по тому, як він підготувався до зими, можна судити про те, добрий це господар чи ні. Адже зима — вона все покаже, і будь-яка недбалість чи недоглянутість обов’язково себе виявлять у тріскучі морози. А синоптики обіцяють, що морози цієї зими особливо лютуватимуть. Чи готове наше місто витримати непросте випробовування і стабільно та без зривів перезимувати — про це наша наступна розмова із начальником управління житлово-комунального господарства міської ради В.О.ЛЕНЕМ:
— Скажу відверто, що 2011-ий рік виявився для нас складним, бо ті заходи, які були передбачені, включали ряд певних моментів, що потребували фінансування. А фінансування у нас, як відомо, завжди не вистачає. Тому керівникам підприємств, установ, організацій і наших структурних підрозділів доводилося визначатися з першочерговими заходами, які насамперед потребували фінансування. Таким чином, окремі заходи були виконані або частково, або зовсім були не виконані. В цілому на розширеному засіданні виконавчого комітету, яке відбулося нещодавно, зазначалося, що місто готове до роботи в опалювальний сезон.
— Які найбільші проблеми виникали у ході підготовчого періоду?
— Вже традиційно, найбільше клопочеться міська влада і жителі нашого міста про те, щоб ми у нормальному режимі забезпечили теплопостачання. Теплове господарство нашого міста включає до 40 км тепломереж, загалом опікується «Теплокомуненерго» 18 котельнями. Як зазначила керівник цього підприємства Людмила Михайлівна Тодорович, всі котельні, без винятку, підготовлені до роботи в опалювальний сезон. Крім того, паралельно ще на п’яти об’єктах встановлюються блок-модулі, що зможуть надалі замінити існуючі котельні.
Протягом підготовки до опалювального сезону вдалося зробити дуже багато. НКРЕ — це національна комісія регулювання електроенергетики — поставила умову, щоб до початку опалювального сезону всі наші котельні були облаштовані спеціальними приладами для обліку тепла, що відпускається з котельні. Таких приладів за кошти, виділені з міського бюджету і частково — з «Теплокомуненерго», встановлено на 17 котельнях (їх у нас 18, але одна — банно-прального комбінату, це — внутрішня котельня), що постачають тепло населенню, підприємствам і організаціям нашого міста.
Це — колосальна робота, вона потребувала оперативних дій керівництва «Теплокомуненерго», а саме — і за визначенням параметрів, наданням технічних умов, виготовленням проектів, ну і, відповідно, монтажу. Це — важливо, оскільки ціна на природний газ, за якою будуть опалюватися і житло, і організації, до цього часу не визначена.
І у державі, і, особливо, в Кабінеті Міністрів націлюють наші теплопостачальні організації на раціональне використання газу і, відповідно, зниження собівартості на виготовлення теплоносія.
Крім того, ми опрацювали пілотний проект, і одна котельня у нас в місті переведена на паралельне альтернативне використання палива.
— З яких саме міркувань і яким чином впроваджуватиметься цей проект?
— Замість газу у котельні по вулиці Медведєва, 13, у цьому році будуть використовуватися дерев’яні брикети, що називаються пелетами. Очікується, що економія блакитного палива при використанні цих пелетів складе до 5% всього споживання газу.
Як завжди, «Теплокомуненерго» протягом підготовчого періоду замінило найбільш аварійні ділянки теплових мереж — більше 200 метрів, а також низькопродуктивні котли, у яких вже закінчився термін експлуатації, — на нові. Підприємство встановило більш сучасне обладнання для управління котельнями.
Ми розпочинаємо цьогорічний опалювальний сезон, додатково перевівши чотири котельні на автоматичне управління котлами. Там вже буде здійснюватися весь процес без участі людини.
— Чи є у «Теплокомун-енерго» проблеми?
— На жаль, вони є. Це — недостатність коштів, щоб розрахуватися за спожитий газ минулих періодів, а також за спожитий газ, що використали у першій (весняній) половині 2011 року. На сьогодні ця сума складає майже 4 мільйони, і ми надіємося, що ті обіцянки, які давав Кабмін про списання даного боргу, буде виконано. Тому ми можемо очікувати, що проблема з коштами буде вирішена.
Серед галузей, які нас серйозно хвилюють, — галузь освіти. Навчальний процес розпочався, і як доповідала начальник управління освіти Ільяхова Ольга Володимирівна, всі школи і ДНЗ підготовлені до роботи в осінньо-зимовий період. Відремонтовано додатково три покрівлі, проведена ревізія існуючого обладнання для постачання тепла, проведені ремонти. Що нас хвилює, — це сувора зима, яку нам обіцяють синоптики. Але для цього в даний час йде інтенсивне закінчення підготовки до зими — утеплюються вікна, двері, і, я надіюсь, що ми цю зиму переживемо у нормальних умовах.
— Яка ситуація склалася на Водоканалі?
— Водоканал у літній період провів значну роботу на всіх ПНС (підкачувальних насосних станціях), а в нас їх — 15, де встановлено нові високопродуктивні насоси, на 4 каналізаційних насосних станціях встановлено 4 насоси, що дасть змогу грунтовно (до 10%) зменшити кількість споживання електроенергії. Адже на сьогодні основна проблема — оплата тієї електричної енергії, яку використовує Водоканал, підготовлюючи та подаючи воду споживачам. Перші заміри споживання електричної енергії за липень-вересень показали, що шлях, вибраний для модернізації господарства Водоканалу, — правильний. Одночасно наше водопровідне управління протягом літа підготувало три свої котельні до роботи в зимовий період: замінено 40 метрів найбільш проблемного водогону і за рахунок субвенції, а це — кошти держави, проводить роботи з реконструкції каналізаційного колектора по вулиці Радянській. А також — будівництво каналізаційного колектора по вулиці Челюскінців — провулку Войкова.
— Чи виникають проблеми з оплатою комунальних послуг?
— Проблем із оплатою могло б не бути, якби у нас своєчасно вирішувалося питання з перегляду тарифів на оплату за фактичною собівартістю. На жаль, Кабмін тільки у серпні змінив порядок розрахунків енергоносіїв за новою методикою, і на сьогодні і «Теплокомуненерго», і Водоканал чекають, що буде створена комісія з регулювання тарифів. Вона нам затвердить нові тарифи, за якими ми будемо працювати. Коли це буде, — невідомо, очікуємо — до кінця року.
Такі галузі, як культура і медицина, отримали з допомогою Володимира Михайловича Литвина субвенцію на соціально-економічний розвиток, активно освоюють ці гроші і передбачається, що наші Палац культури і кінотеатр імені Щорса тепер краще, ніж у минулі роки, підготуються до зими.
Окреме питання — підготовка до зими житлового фонду. Як ми знаємо, житловий фонд міста складає близько 310 житлових 2-поверхових та багатоповерхових будинків. Згідно з тією інформацією, яку має управління житлово-комунального господарства, в основному по всіх ОСББ, по наших комунальних підприємствах, по тих будинках, що рахуються ще за КЕЧ району, здійснена підготовка.
— У чому вона полягає?
— Перебрана інженерна внутрішньобудинкова мережа, а також мережі з постачання тепла та води, перевірені димоходи на предмет їхнього завалу, проведено ремонт та перевірку мереж електропостачання, і, де це можливо, за кошти балансоутримувача проведено ремонт покрівлі. На жаль, та програма, на яку ми сподівалися, а вона була розрахована більш як на 600 тисяч і конкретно на 14 будинків, не спрацювала, і кошти станом на сьогодні з держбюджету ми не отримали. Бачачи ситуацію, міська рада оперативно виділила зі своїх резервів 150 тисяч гривень, і в даний час освоюються ці гроші на ремонт покрівель будинків. Ми вже маємо на сьогодні виконаних робіт по чотирьох будинках. У стадії виконання ще роботи по п’яти будинках. Я надіюсь, що протягом жовтня ці роботи будуть завершені. По всіх будинках підготовлені паспорти готовності, за якими спеціалісти газового господарства, спеціалісти РЕМу, відповідні інспекції провели перевірку будинків, поставили свої підписи, і ми вважаємо, що опалювальний сезон у них пройде без особливих прблем.
Хочу звернути увагу на те, що, доповідаючи на розширеному засіданні виконавчого комітету, керівники управління газового господарства М.О.Додонов та Новоград-Волинського РЕМу М.П.Цапенко, доповіли про те, що енергетики і газовики — готові подавати газ і електроенергію мешканцям міста, а також іншим споживачам — підприємствам, організаціям і установам у тих кількостях, які вони заявили. Серйозних проблем немає, все обладнання працює, всі станції, підстанції, ГРП, ГРС — перевірені, згідно з нормативними документами.
— То можна сказати, що — все під контролем?
— Є проблеми в тому плані, що у нас дуже старі зношені електричні мережі. Тому не виключено, що у разі стихійних явищ, які ми спостерігали останніми роками, а це — буревії, замикання — можливе тимчасове відключення електроенергії, але працюватимуть відповідні служби для того, щоб оперативно їх ліквідувати.
Враховуючи те, що у місті багато зроблено, а виконано робіт більш як на 3 мільйони гривень, — ми нормально підготували наші дороги до експлуатації в зимовий період. Достатньо сказати, що більше як на 20 вулицях і провулках проведено ямковий ремонт, щебеневу підсипку. Ми зрештою привели до ладу в’їзди у наше місто. «Міськкомунсервіс» — це комунальне підприємство, що відповідає за експлуатацію доріг у зимовий період, станом на сьогодні вже має заготовленої піщано-соляної суміші більше 250 тонн. Вона буде використовуватися для забезпечення проходу та проїзду взимку на випадок ожеледиці. Зараз вирішується питання з додаткового заготовленню цієї суміші. Готується спеціальна техніка для обслуговування доріг у зимовий період, укладаєтьсяі договір на експлуатацію грейдерів, яких у нас недостатньо, відремонтовані машини для посипання доріг піском, всі ці роботи завершаться протягом тижня.
В цілому хочеться відмітити, що Новоград-Волинський — готовий до зими. Одночасно, маючи нагоду, хочу звернутися до наших споживачів тепла: підготуйтеся до зими — утепліть вікна, двері, поставте, де це необхідно у під’їздаїх, пружини, перейдіть на економний режим споживання тепла.
Розмовляв Олександр ГЕМБАРСЬКИЙ
Фото Віктора ТИМОЩУКА