ХАРЧУВАННЯ ПРИ ХВОРОБАХ ХРЕБТА

В останні роки доведено зв’язок між обмінними процесами в міжхребцевих дисках та харчуванням.
Встановлено, що в основі дегенеративно-дистрофічних процесів у дисках лежить порушення вуглеводного, мінерального, водносольового обміну речовин, кальцію і води.
У період інтенсивного росту­ процеси синтезу білка і нуклеїнових кислот підви­щуються, а в процесі старіння або при патології процеси уповільнюються, що призводить до деструктивних змін у диску.
Харчування має забезпечити покращання обмінних процесів у хребті, для цього має бути достатня кількість вітамінів А, С, Д, В, мінеральних солей Са, Mg, марганцю, кремнію, цинку, хрому, гормонів. Все це міститься в харчових продуктах рослинного походження, рибних і молочних продуктах.
Їжа при захворюваннях хребта має складатися: на 10-30% із кисломолочних продуктів; 50-70% — із овочів і фруктів, при тому, що половина їх має бути в сирому вигляді.
Кожен день необхідно їсти сухофрукти, каші, рибні продукти. Їжу, що складається із тваринних білків, — не частіше 2-х разів на тиждень. Зменшити кількість крохмалю, цукру, борошна. Особливо потрібні для хребта вітаміни А і Д, які допомагають більш часто використовувати Са і Р — два головних елементи для формування міцності кісток, а також нормального функціонування нервової системи.
Якщо не дотримуватись цих правил, то може наступити остеопороз. Кальцій міститься в м’ясі, яйцях, горіхах, капусті, салаті, моркві, огірках, опеньках, фініках, ізюмі. Дорослому потрібно 800-1000 мг на добу, дітям — 1000-1200 мг на добу. Фосфор міститься в рибі, риб’ячому жирі, язиці, твердому сирі, стручках сої, шпинаті, огірках, капусті, пореї, салаті, в пшеничних висівках. Ідеальне відношення кальцію і фосфору — 1,5:1. Магній міститься в стручках бобів, горосі, квасолі, огірках, горіхах, в меді, ізюмі, чорносливі, шоколаді. Магній бере участь в утворенні тканин. Його потрібно 300 мг на добу. Марганець — дуже впливовий елемент, який переносить кисень із крові до клітин. Це є цінним особливо у харчуванні міжхребцевих дисків і хрящів, що не мають прямого кровообігу. Він міститься в печінці, яєчному жовтку, твердих сирах, картоплі, горосі, бобах, мигдалю, грецьких горіхах, сельдереї, салаті. Цинк можна отримати у вигляді харчової добавки, потрібно на добу 15-30 мг. Бор, кремній і мідь є в необроблених злакових.
Хворим із проблемами хребта не можна: алкоголь, міцні каву і чай, супи і бульйони із кісток і м’яса тварин, здобного хліба, тортів, варення, тістечок. Всі зацукровані продукти збільшують кислотність шлункового соку і зменшують вміст кальцію, що веде до розвитку остеопорозу.
Потрібно вживати продукти з високим вмістом білка, що міститься в рибі, курячому м'ясі, молоці, простокваші, яйцях, сої, горіхах, чечевиці, горосі, зернових (пшениця, овес, гречка, просо).
Пам'ятайте! Чим більше в продуктах харчування мікроелементів і кальцію, тим це корисніша дієта для хворих із патологією хребта.
Водний режим — людині потрібно 2,5 літри води на добу. У 18 років 65-70%від маси тіла людини — це вода. Кров складається із води на 90%, слина — 99%, м'язи і внутрішні органи — на 20-25%. Тому воду потрібно вживати в достатній кількості, очищену, щоб не було обезводнення організму, в тому числі і хребцевих дисків.
Потрібно вживати соки, вони покращують структуру кісток, зміцнюють нервову й імунну систему. В морквяному, огірковому, буряковому, яблучному, виноградному, апельсиновому соках містяться вітаміни А, В, С, Д, Е, К, Р.
Авіцена багато століть тому сказав: «Людина, котра перестала займатися фізичними вправами, часто чахне тому, що сила її органів послаблюється в результаті відмови від руху».
Остеохондроз, міжхребцеві грижі, радикуліт, сколіоз — зупинити прогресію цих захворювань можливо. Вони підточують організм роками. У людини не залишається здоровим практично жодного органу. Організм дає збої, тому що від хребта залежить дуже багато.
Якщо хвороба розвивається роками, чи можна її вилікувати за один сеанс у лікаря або один курс лікування? Звичайно, ні. Остеохондроз — це хвороба не одного століття. Багато людей мають проблеми зі спиною. Всі таблетки, уколи, компреси, мазі дають лише тимчасовий ефект. Всі знають, що втрачене здоров'я не повернеш і навіть за великі гроші не купиш. І всім 1також відомо, що хворобі легше запобігти, ніж потім лікувати.
Будьте здорові, шановні читачі, ви цього варті!
Л.ДЕМЧУК, зав. денним стаціонаром для дітей