СУДОВА РЕПРЕСІЯ МИНУЛОГО РОКУ

Однією із основних функцій діяльності органів прокуратури є підтримання державного обвинувачення в суді. Участь прокурора в судовому засіданні, де він підтримує державне обвинувачення, є його безпосередньою обвинувальною діяльністю, початою під його наглядом, компетентними органами. Затвердивши обвинувальний висновок слідчого, прокурор спрямовує справу до суду, де відстоює в судових процесах обвинувачення.
У 2011 році міжрайонною прокуратурою до Новоград-Волинського міськрайонного суду із обвинувальними висновками було направлено 404 кримінальні справи. Міськрайонним судом за участю державних обвинувачів (прокурора) винесено 246 обвинувальних вироків щодо 294 осіб.
Враховуючи те, що 08.07.2011 р. Верховною Радою України був прийнятий Закон України «Про амністію в 2011 році», який набрав чинності 28.07.2011 р., не всі особи були притягненні до кримінальної відповідальності за направленими до суду кримінальними справами з обвинувальними висновками. Відповідно до вимог даного закону, звільнено від кримінальної відповідальності і кримінальні справи закрито відносно 24 осіб.
Кримінальним кодексом України до осіб, визнаних винними у вчиненні злочину, судом можуть бути застосовані такі види покарань: штраф, позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, громадські роботи, виправні роботи, конфіскація майна, арешт, обмеження волі, позбавлення волі на певний строк, довічне позбавлення волі.
Також суд при призначенні покарання, враховуючи тяжкість злочину, особу винного та інші обставини справи, враховуючи можливість виправлення засудженого без відбування покарання, може прийняти рішення про звільнення особи від відбування покарання з випробуванням. У цьому випадку судом встановлюється іспитовий строк тривалістю від 1 до 3 років.
Відповідно до зазначених видів покарання, вироками суду 94 особи позбавлені волі і направлені для відбування покарання в установи виконання покарань. Переважна більшість осіб позбавлена волі за злочини, скоєні проти власності, проти життя та здоров’я особи та злочини у сфері обігу наркотичних засобів. 21 особа притягнена до кримінальної відповідальності з призначенням покарання у вигляді штрафу та 24 особи у вигляді громадських робіт.
Такий вид покарання як громадські роботи став застосовуватись при призначені покарань з вересня 2001 року. Він полягає у виконанні засудженим у вільний від роботи чи навчання час безоплатних суспільно корисних робіт, вид яких визначають органи місцевого самоврядування. Громадські роботи встановлюються на строк від шістдесяти до двохсот сорока годин і відбуваються не більше, як чотири години на день.
До 9 осіб застосована міра покарання у вигляді арешту, яка полягає в триманні засудженого в умовах ізоляції, і встановлюється на строк від 1 до 6 місяців. Ця міра покарання не застосовується до осіб віком до 16 років, вагітних жінок та до жінок, які мають дітей віком до 7 років.
Вироками суду 146 осіб звільнено від відбування покарання з випробуванням із встановленням іспитового строку. Це особи, які скоїли злочини категорії середньої тяжкості, за які передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк не більше 5 років. До цієї категорії відносяться і неповнолітні. 30 неповнолітніх осіб притягнено до кримінальної відповідальності з постановленням вироків.
7 неповнолітніх позбавлені волі за тяжкі злочини і направлені в установи виконання покарань.
Кримінальним кодексом передбачено такі дії впливу, як застосування примусових заходів виховного характеру. Це стосується неповнолітньої особи, яка до досягнення віку, з якого може настати кримінальна відповідальність (кримінальній відповідальності підлягають особи, яким до вчинення злочину виповнилося 16 років, а за окремі види злочинів — від 14 до 16 років) вчинила суспільно-небезпечне діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого Кримінальним кодексом України. Тобто, до особи, якій не виповнилось 14 років і яка скоїла кримінальний злочин, застосовуються наступні дії виховного характеру: застереження, обмеження дозвілля і встановлення особливих умов до поведінки неповнолітнього, передача неповнолітнього під нагляд батьків чи осіб, які їх замінюють, або під нагляд педагогічного, чи трудового колективу за його згодою, а також окремих громадян на їх прохання, направлення неповнолітнього до спеціальної навчально-виховної установи для дітей і підлітків до його виправлення, але на строк, що не перевищує 3-х років.
Міськрайонним судом у 2011 році до 6 осіб застосовано заходи виховного характеру. За виконанням малолітніми встановлених заходів виховного характеру здійснюють нагляд їх батьки та відповідні служби.
За рішеннями суду до 3-х осіб застосовані примусові заходи медичного характеру. Ці дії встановлюються до осіб, які вчинили злочин у стані неосудності, або обмеженої осудності. Дані особи госпіталізовано до психіатричного закладу з посиленим наглядом.
Якщо порівняти статистичні дані 2010 та 2011 років, щодо осіб, притягнутих до кримінальної відповідальності по нашому місту і району, то вони є стабільними, що свідчить про неналежну профілактичну роботу правоохоронних органів серед населення з метою зниження злочинності.
О.КАПУСТІН, старший помічник Новоград-Волинського міжрайонного прокурора