ВАЖКА АТЛЕТИКА ПРОДОВЖУЄ РОБИТИ КРОКИ УПЕРЕД

ВАЖКА АТЛЕТИКА ПРОДОВЖУЄ РОБИТИ КРОКИ УПЕРЕД

У цьому році виповнюється 117 років важкій атлетиці в Україні. А все починалося у 1895 році, коли київські лікарі Е.Гарнич-Гарницький та А.Анохін заснували гурток аматорів силових видів спорту. З того часу в Україні розпочалися регулярні змагання з важкої атлетики. Українські важко­атлети успішно виступали на Олімпійських іграх, чемпіонатах світу та Європи. Станом на 2012 рік шість українців ставали чемпіонами Олімпійських ігор, а запорізький богатир Леонід Жаботинський досягнув цього високого звання двічі.
У Новограді-Волинському важка атлетика починає робити перші кроки. Завдяки ініціативі директора міської ДЮСШ В.П.Єрмакова, котрий мене переконав у перспективності розвитку цього виду спорту, в 2009 році почало працювати відділення важкої атлетики в спортивній школі. Перші наші змагання були місцевого рівня. Готуючись до них, ми з керівництвом школи ставили за мету пропаганду здорового способу життя, гармонійного, духовного та фізичного розвитку наших дітей. У 2011 році вперше наші вихованці представляли Житомирську область на чемпіонаті України серед юнаків, де посіли 7 та 8 місця. Такого Житомирщина не знала майже 20 років. Цього року в нашому місті вперше пройшов чемпіонат Житомирської області серед юнаків та дівчат, на якому Новоград-Волинська ДЮСШ посіла перше командне місце. Виходячи з результатів нашої праці, головне управління у справах сім’ї, молоді та спорту Житомирської ОДА, з метою сприяння подальшому розвитку в області важкої атлетики, доручило на базі Новоград-Волинської ДЮСШ провести обласний семінар-навчання, що відбувся 10-11 квітня.
«Важка атлетика є олімпійським видом спорту 1-ї категорії пріоритетності в Україні. Відбувається вдосконалення системи фізкультурної освіти з метою підвищення рівня і кваліфікації фахівців фізкультурного профілю, ­зокрема, з важкої атлетики. Адже сьогодення ставить підвищені вимоги до підготовки юних важкоатлетів. Питання заняття дітей спортом є вкрай важливим і актуальним. Адже ми всі є свідками тенденції, яка, на жаль, має місце і в нашій державі — вплив негативних явищ на здоров’я дитини, на формування її як особистості», — зазначив начальник управління у справах сім’ї, молоді, фізичної культури і спорту Новоград-Волинської міської ради В.М.Гамма, звертаючись із вітальними словами до учасників семінару.
Головний спеціаліст відділу у справах сім’ї, молоді та спорту Новоград-Волинської райдержадміністрації П.П.Подкаура порушив питання щодо того, як саме зацікавити дитину, щоб вона займалася фізичною культурою і спортом. Наголосив на важливості ролі батьків, тренерів, суспільства у цьому процесі. Про інноваційні методи тренування з важкої атлетики розповів С.В.Загривий (Вінницька обл.). ­Наступного дня семінар провів виїзну роботу в смт.Ємільчине, м.Олевськ, смт.Лугини.
Підводячи підсумки, відзначу живий інтерес учасників семінару. Я був приємно здивований, коли побачив у смт.Ємільчине (8 тис. населення) та Лугини (5 тис. населення) тренажерні зали з новенькими штангами, гантелями, тренажерами та великою кількістю тих, хто там тренується. До речі, близько половини з них — дівчата. Що стосується нашого міста, то я, як тренер-викладач, з нетерпінням чекаю на закінчення ремонту та введення в експлуатацію важкоатлетичних залів по вул. Пушкіна та Соборності. Користуючись нагодою, хочу подякувати секретареві міського комітету КПУ Цапліну Геннадію Борисовичу за надану фінансову допомогу в ремонті та облаштуванні приміщення по вул. Соборності.
В.ПОСТІЖЕНКО, тренер-викладач відділення важкої атлетики Новоград-Волинської ДЮСШ