АНАСТАСІЯ ВАНЖУРА: ПОВЕРНЕННЯ НА ОЛІМП

АНАСТАСІЯ ВАНЖУРА: ПОВЕРНЕННЯ НА ОЛІМП

Саме так — поверненням на провідні ролі на міжнародній арені — охарактеризував виступ своєї вихованки Анастасії Ванжури на турнірі «Italy-open» тренер збірної України серед кадетів та юніорів, головний тренер Новоград-Волинського клубу карате-до «Січ» ­Петро Корнійчук. Так склалося, що Анастасія близько п’яти місяців не тренувалася. А відновила активні заняття спортом приблизно за місяць до престижного турніру, що пройшов у передмісті Мілану й зібрав понад 1200 учасників із 22 країн. Чимало з них представили на змагання у складі національних збірних своїх кращих спортсменів. Зокрема, Франція — перший номер на сьогодні у Європі — приїхала найсильнішим складом, а також італійці, які нині входять до п’ятірки лідерів рейтингу.
Звягельчанка просто блискуче провела турнір, здобувши шість перемог у шести поєдинках, і посіла цілком заслужене перше місце у віковій категорії 16-17 років. Прибравши з дороги на шляху до фіналу провідних спортсменів у цій категорії зі Швейцарії, Угорщини, Італії, у вирішальному двобої Настя знову зустрілася з італійкою. Не важко здогадатися, на чиєму боці були симпатії аудиторії. Тож, фінальний бій, за свідченням тренера, пройшов у впертій боротьбі. Але перемога, на радість численної української делегації та представників діаспори, котрі теж побували на турнірі, була за українкою.
На жаль, не вдалося підтримати почин колеги по команді ще одному спортсмену з Новограда-Волинського — Артему Кухарчуку. Волею жеребу Артем теж провів два бої проти італійців. І якщо в першому переміг, то в другому, скориставшись двома помилками українця, перемогу відсвяткував каратист із країни любителів піци й макаронів.
Прикру поразку Артема Кухарчука тренер пов’язує із нововведенням — на час бою спортсмени зобов’язані одягати захисні маски, до яких, певна річ, треба звикнути. «У нашому клубі таких масок поки що немає. Артем, мабуть, не кращим чином пристосувався до маски, декілька разів її поправляв, і саме в цей час пропустив ключові удари», — пояснив Петро Корнійчук.
— А загалом турнір пройшов цікаво. Я б сказав, навіть галасливо, типово по-італійськи, — поділився враженнями тренер. — В Італії вже сьогодні така погода, яка в нас встановлюється десь у травні. Тож, там царювала весняна гарна атмосфера. Також хотів би відзначити толерантність, що панувала під час турніру. Незалежно від того, яка боротьба точилася під час поєдинку, спортсмени не переносили ворожнечу й агресію за межі татамі.
Збірна Української федерації карате, цього разу сформована на базі клубів із Києва, Львова, Чернівців, Новограда-Волинського та Одеси, здобула три золоті медалі. Загалом честь жовто-синьої команди захищали 50 каратистів.
Олег БРЮХАНОВ