ОБЕРЕЖНО — КЛІЩІ!

З приходом довгоочікуваних сонячних днів у багатьох із нас з’являється непоборне бажання насолодитись єднанням із природою... Та не варто забувати, що з першими промінчиками сонця парки і ліси переповнюють такі маленькі кровопивці як кліщі, життєва активність яких у нашій області починається наприкінці квітня і триває аж до жовтня. Іксодові кліщі є переносниками збудників десятків вірусних та інфекційних захворювань людей і тварин.
Найнебезпечнішими серед них є кліщовий вірусний енцефаліт і хвороба Лайма. Кліщовий енцефаліт не дуже поширений в Україні, а ось хвороба Лайма окупувала території 23 адміністративних областей і Автономної Республіки Крим.
Зараження відбувається через укус кліща, що потрапляє на людину під час відвідування лісу, парків, зеленої зони. Найчастіше кліщі прикріпляються до одягу людини, коли вона торкається гілок дерев, кущів або сидить на траві. Кліщі можуть присмоктуватись до людей не лише під час перебування на природі, а й через деякий час після того, залишившись на одязі, речах, букетах квітів. Укус кліща безболісний, тому що разом зі слиною він вводить у ранку «анестезію власного виробництва». Кровосмоктання кліща може тривати до 12 діб, при цьому самиця збільшується у 80-150 разів. Потрапляють на людину і зовсім маленькі (завбільшки з крапку в кінці цього речення), майже прозорі личинкові стадії кліща, які часто залишаються для ока непомітними.
Тривалість інкубаційного (прихованого) періоду — від однієї до 60 діб, найчастіше, 14 діб. Першим специфічним проявом хвороби Лайма є поява на шкірі мігруючої кільцеподібної еритеми (почервоніння) в місці присмоктування кліща. Часто разом з еритемою в людини з’являються лихоманка, головний і м’язеві болі, ломота в усьому тілі і млявість. Слід зазначити, що в 30-40 відсотків хворих еритема не спостерігається.
Якщо лікування хворих на ранній стадії не проводити, то недуга набуває хронічного перебігу, призводячи до тривалої непрацездатності й інвалідності. У хворих уражаються різні органи: шкіра, суглоби, м’язи, нервова і серцево-судинна системи, печінка, очі та ін. Підступність Лайма-бореліозу в тому, що наслідки хвороби можуть проявитися через місяці, а то й роки після інфікування.
Трапляється й інше небезпечне захворювання, переносником якого є кліщі, — кліщовий вірусний енцефаліт. Це гостре інфекційне вірусне захворювання може призвести до інвалідності, іноді навіть до смертельних випадків. Вірус кліщового енцефаліту зберігається і розмножується в організмі кліща та передається наступним поколінням. Зараження людини відбувається під час кровоссання кліща, при випадковому роздавлюванні його чи розчухуванні місця укусу та втиранні в шкіру зі слиною чи тканинами збудника інфекції.
Інкубаційний період, тобто період від зараження до перших клінічних проявів хвороби, триває в середньому 7-14 днів. Утім бувають випадки, коли перші симптоми в людини з’являються лише через місяць після укусу кліща. У хворого різко піднімається температура тіла (до 38-39 градусів), з’являються нудота, блювота, дошкуляють болі в м’язах шиї, спині, кінцівках. Навколо місця укусу комахи з’являється почервоніння. Надалі спостерігаються симптоми ураження центральної нервової, серцево-судинної та дихальної систем.
Найпростішим і надійним засобом профілактики вказаних захворювань є заходи, що запобігають потраплянню на людину кліщів. При відвідуванні місць, де вони можуть бути, рекомендується:

  • одягатися в світлий однотонний одяг, з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла, щоб було легше помітити кліщів, а також одягати головний убір;

  • проводити під час прогулянки само- та взаємоогляди через кожні 2 години і ще раз удома. Особливо ретельно потрібно обстежувати ділянки тіла, покриті волоссям;

  • звільнити від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м місце для привалів, нічного сну на природі;

  • вдома одразу змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати і випрасувати. Не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому. Витрушування одягу не позбавляє від кліщів;

  • якщо разом з вами на природі перебували ваші хатні тварини, — їх теж слід оглянути на наявність кліщів до того, як впустити до помешкання.


Для захисту від кліщів треба використовувати ефективні засоби, що їх відлякують, — репеленти. Препарати слід купувати в торговельній мережі, а не в приватних осіб. Їх наносять на відкриті частини тіла (крім обличчя) і на одяг. Після нанесення на шкіру репеленти діють від 15 хвилин до 10 годин. Це залежить від температури, вологості повітря, якості засобу. Репелент, нанесений на одяг, діє довше, ніж на шкірі.
Будь-який препарат може викликати алергічну реакцію в схильних до неї людей. Тому користуватись репелентами слід з урахуванням особливостей свого організму. При виникненні алергічних реакцій слід звертатись до лікарів.
Якщо кліщ все ж таки присмоктався, необхідно видалити його якомога швидше, бажано у травмпункті. За відсутності такої можливості кліща видаляють самостійно: слід змастити його олією (не заливати, щоб не задихнувся), повільно видалити разом із хоботком, розхитуючи комаху з боку вбік пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки. Після видалення місце присмоктування змастити 3%-им розчином йоду, спиртом або одеколоном і ретельно вимити руки з милом. І пам’ятайте, що в жодному разі не можна викидати кліща. Його треба спалити, оскільки самка, насмоктавшись крові, може дати нове потомство на тій території, де її викинули (після кровосмоктання кліщ відпадає та відкладає яйця в грунт). Після видалення в перші п’ять днів після укусу лікар-інфекціоніст призначає превентивне (профілактичне) лікування особам, які контактували з кліщами.
У разі появи будь-яких ознак захворювання через деякий період, а саме підвищення температури тіла, почервоніння, припухлості на шкірі в місці укусу, звертатись до лікаря-інфекціоніста.
Олена АВСЮКЕВИЧ, завідувач паразитологічного відділення обласної санепідстанції