ВСЕУКРАЇНСЬКА БЛАГОДІЙНА ОРГАНІЗАЦІЯ «СЕРЦЕ ДО СЕРЦЯ»

З метою формування здорового способу життя серед дітей та молоді проводиться VІІ Всеукраїнська благодійна акція «Серце до серця» допомоги хворим дітям на цукровий діабет.
Цукровий діабет — найпоширеніша ендокринна патологія серед осіб праце­здатного віку. При цьому число таких хворих постійно зростає у всіх країнах.
За даними Міжнародної діабетичної федерації, щороку у світі вперше виявляють діабет майже у 70000 дітей віком до 14 років. В Україні кожного року кількість дітей та підлітків з діабетом збільшується більш ніж на 1 тисячу. І сьогодні в Україні хворіють на цукровий діабет близько 8 тисяч дітей, тобто, 1 дитина з кожної 1 тисячі дітей віком на 18 років, в тому числі кожні 3 дитини віком до 6 років з 10 тисяч дітей такого ж віку. Всі ці діти для збереження життя отримують інсулін. Щодня дитина з діабетом робить 4-5 ін’єкцій інсуліну, проводить виміри цукру в крові, щоб одержувати необхідну дозу інсуліну. Все це для того, щоб нормально рости, розвиватись, навчатись опановувати бажані професії, стати повноцінним громадянином країни, кохати, бути добрими батьками, вірними друзями, пізнавати світ, змінювати його на краще, тому що вони надто добре знають ціну життя.
Сьогодні в Україні дітям вводять інсулін за допомогою шприц-ручок. Протягом останнього десятиріччя все більше популярності серед хворих на цукровий діабет у всьому світі, особливо в дітей, набуває введення інсуліну за допомогою спеціальних приладів — інсулінових помп. Помпова терапія наразі є унікальним методом введення інсуліну, при якому можлива не тільки затримка прогресування хронічних діабетичних ускладнень, але й їх зворотний розвиток.
Сьогодні в Україні 72 дитини до 18 років використовують для введення інсуліну інсулінові помпи. Ці діти, завдяки такому лікуванню, змогли покращити перебіг діабету, зменшити розвиток важких ускладнень.
Всеукраїнська благодійна акція «Серце до серця» 2012 року має за мету звернути увагу людей, небайдужих до проблем дітей з діабетом, на необхідність допомоги їм у придбанні інсулінових помп, що безумовно покращать якість їх життя з діабетом, збереже здоров’я і врешті допоможе їм стати гідними громадянами нашої країни.
Акція 2012 року проходить з 16 квітня по 6 травня. Для всіх небайдужих людей, які хочуть взяти участь в ній, нагадуємо, що збір коштів проводиться в скриньки, які спеціально були виготовлені до цієї акції. Одна з них знаходиться в 23 кабінеті дитячого ендокринолога міськрайТМО.
Юлія НАЙДЮК, дитячий ендокринолог