ТАРИФ НА ВОДУ, ЙМОВІРНО, ЗРОСТЕ

Нещодавно відбулися громадські слухання щодо обговорення проекту рішення виконкому стосовно тарифів на воду. Пропонується встановити тариф за кубометр води — 4,50 грн., за стоки — 5,53 грн. Разом — 10,03 грн. (нині діючий сумарний тариф становить 9,12 грн.).
Слід зазначити, що розмова була досить емоційною, прозвучало чимало звинувачень щодо діяльності Водоканалу. В місті є багатоповерхівки, які мають перебої з постачанням води, і ці проблеми не вирішуються десятками років. Не застосовуються конструктивні важелі впливу на мешканців будинків приватного сектору, які безконтрольно користуються водою, особливо влітку. Про це свідчать цифри: із 6032 приватних господарів мають прилади обліку води 4676.
У місті — 17880 споживачів води, яку виробляє міський Водоканал. Із них 13664 мають лічильники. Але керівництво Водоканалу нарікає на якість лічильників старого зразка і наводить приклади невідповідності показників будинкового лічильника та сумарного показу всіх поквартирних лічильників води. Так остаточно і не узгоджено порядок заміни старих лічильників.
Найбільшою бідою Водоканалу є старі мережі, втрати води в яких сягають понад 40%. Лише минулого року, вперше за 70 років, почали замінювати труби. Разом із тим, щороку падає реалізація води. Підприємство має понад один мільйон боргу за електроенергію, тарифи на яку підвищуються майже щомісяця. Нове насосне устаткування, встановлене за кредитні кошти МБРР, дає змогу заощаджувати кошти.
Думки присутніх, щодо ймовірного підвищення тарифу на 10%, розділилися. Вони так і не отримали даних про складові витрат собівартості тарифів. Зрозуміло лише одне, що 53% становлять витрати на заробітну плату працівників Водоканалу. Наразі є висновок обласного відділення Антимонопольного комітету про погодження нових тарифів. Отож, остаточне рішення прийматиме виконавчий комітет міської ради. На засіданні, що відбулося 27 червня, це питання слухали, але вирішили відкласти на доопрацювання.
Олег БРЮХАНОВ