Як вберегтися від ускладнень цукрового діабету

Цукровий діабет — це хронічне захворювання, основною ознакою якого є вища за норму концентрація цукру в крові. Причина захворювання — недостатня кількість в організмі гормону інсуліну або його неефективна дія.
Кожна людина переживає шок, коли дізнається, що в неї цукровий діабет, що ця хвороба хронічна і невиліковна. Постає питання: що робити? Ніколи не треба ставати рабом своєї хвороби, а навчитися керувати діабетом, використовуючи дієту, фізичне навантаження, цукрознижуючі препарати.
Пам’ятайте, підтримуючи концентрацію цукру крові 3,5-8 ммоль/л, рівень гліколіз крові — 4,5 ммоль/л, АТ — не вище 130/80 мм рт.ст., ви можете уникнути розвитку та призупинити прогресування ускладнень цукрового діабету.
Уявіть собі, що по судинах, які несуть кров до всіх органів, постійно тече цукровий сироп, що призводить до змін судин і нервів. Найбільш вразливими є судини очного дна, судини нирок, судини і нерви нижніх кінцівок. Підступність ускладнень діабету полягає в тому, що вони можуть розвиватися без симптомів. Роками людину нічого не турбує, а підвищений рівень цукру в крові робить свою «чорну справу». Дуже важливо виявити зміну на ранніх стадіях розвитку ускладнень. Для цього хворим на цукровий діабет необхідно раз на рік проходити профілактичне обстеження у лікаря-окуліста, невролога, судинного хірурга і використовувати всі сучасні методи для нормалізації рівня цукру в крові та артеріального тиску.
У людей з діабетом порушується циркуляція крові в судинах ніг, підвищується сприйнятливість шкіри до бактерій та грибкових інфекцій. Ураження нервів при цукровому діабеті (діабетична нейропатія) зменшує чутливість до болю, тому ви можете не відчувати наявності ран або тріщин на шкірі, а також високу температуру води. Наявність цукру в поту створює ідеальне середовище для розмноження збудників інфекції в порізах, подряпинах і ранах.
При цукровому діабеті навіть невеликі пошкодження шкіри стоп довго не загоюються, а тому потребують підвищеної уваги, їх лікування необхідно проводити негайно!
Щоб уникнути пошкоджень:

  • не ходіть босоніж як на вулиці, так і в приміщенні;

  • використовуйте лише бавовняні шкарпетки;

  • міняйте шкарпетки кожного дня;

  • ретельно мийте ноги з використанням нейтрального (дитячого) мила;

  • використовуйте зволожуючий крем;

  • ретельно підбирайте взуття, воно має бути зручним і не стискати ноги.


Ураження дрібних судин очного дна (діабетична ретинопатія) є найчастішою причиною сліпоти. Основа профілактики ретинопатії — компенсація цукрового діабету, АТ не вище 130/80 мм рт. ст., огляд лікаря-окуліста раз у рік, навіть, якщо скарги на зір відсутні. Пам’ятайте, що погіршення гостроти зору, нечіткість та появи плям перед очима — все це пізні симптоми ураження судин ока.
Першою ознакою порушення в судинах нирок (діабетична нефропатія) є появи білка в сечі. Спочатку в невеликій кількості (мікроальбумінурія), в подальшому (протеїнурія), що призводить до розвитку ниркової недостатності. У хворих виникають набряки, підвищується артеріальний тиск, підвищується рівень креатиніну і сечовини — розвивається отруєння організму.
Тому ретельно контролюйте рівень цукру в крові, артеріальний тиск, проводьте контроль мікроальбумінурії 2 рази на рік.
При наявності білка в сечі:

  • контроль — загальний аналіз сечі 1 раз у квартал;

  • обмежити споживання солі;

  • обмежити споживання тваринного білка;

  • досліджувати рівень креатиніну і сечовини в крові 2 рази на рік.


Шановні наші пацієнти! Ключі, щоб керувати діабетом, знаходяться у ваших руках. Перший крок ви вже зробили, прочитавши цю статтю. Тепер крок за кроком вивчайте особливості свого організму, опановуйте методи, завдяки яким ваше життя зміниться на краще. Ніхто, так як ви, не зацікавлений у тому, щоб ваше самопочуття було завжди гарним, щоб діабет не заважав вашій професійній кар’єрі, сімейному щастю та здійсненню ваших мрій. А ми завжди готові прийти вам на допомогу.
Г.КОМЕНДАТ, лікар-ендокринолог Новоград-Волинського міськрайТМО